iPon Hírek

Kalóz HD-DVD a hálón

Dátum | 2007. 01. 16.
Szerző | Borisnyikova
Csoport | IT VILÁG

A világ kalózai újabb sorozatlövést adtak le a védelmi tervek ellen régóta folytatott háborújukban akkor, amikor megjelent az első teljes felbontású másolat egy HD DVD-filmről a BitTorrent-en. A Serenity című filmet .EVO-fájlban tették elérhetővé, amelyet a legtöbb DVD-lejátszó szoftvercsomaggal – mint pl. a PowerDVD-vel le lehet játszani. A fájlt MPEG-4 VC-1-ben kódolták és az így kapott fájl 19.6 GB-os lett.

Mindez az után következett, hogy nem egészen egy hónappal ezelőtt bejelentették, hogy  egy névtelen - Muslix64-ként elhíresült –  programozó a HD DVD másolatvédelmét feltörte. Az ezt lehetővé tevő nyílt forrású program a BackupHDDVD nevet kapta és úgy alkották meg, hogy a feltörés terhét a szoftverről a felhasználóra helyezték át.


Most kiszökött a szellem a palackból, e vajon hogyan reagál majd az iparág minderre? A  PowerDVD lejátszó szoftver gyártója, a CyberLink már kijelentette, hogy a lejátszó kulcsokat nem lehet megszerezni a szoftverjükhöz, ám ez idáig nem nyert bizonyítást. Ami magukat a tartalomszolgáltatókat illeti, már korábban elmondták, hogy fenntartják maguknak az ismert lejátszókulcsok érvénytelenítésének jogát a jövőben is.

Muslix64 és a BackupHDDVD többi érdekeltje nem hozzák nyilvánosságra azt a módszert, amellyel a kulcsokat megszerezték. Úgy tűnik, a gyártók és a kalózok régóta tartó harcában továbbra is a kalózok állnak nyerésre, bár egyelőre nem lehet tudni, melyikük esik majd áldozatul.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.01.16. 16:50
A világ kalózai újabb sorozatlövést adtak le a védelmi tervek ellen régóta folytatott háborújukban akkor, amikor megjelent az első teljes felbontású másolat egy HD DVD-filmről a ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!