iPon Hírek

Kalózkodással a kalózkodás ellen?

Dátum | 2011. 10. 17.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Egy videojáték fájlmegosztó különböző torrent oldalakra tette fel a Deus Ex: Human Revolution egy megtört preview verzióját. Az akció egy kísérlet része volt, melynek célja a PC-s kalózkodás visszaszorítása.

A minden idők legbizarrabb kalózellenes akcióját James Grimshaw, a Vigilant Defender alapítója követte el. A májusban kiszivárgott DX: HR verziót úgy módosította, hogy ismert kalózcsapatok által kiadott darabnak tűnjön, és így tette elérhetővé torrent oldalakon.

A csomag néhány pályát tartalmazott a játék elejéről, melyek befejezése után a program a kalózokat egy online kérdőívhez irányította.

A kérdések között szerepelt, hogy vajon miért töltenek le illegálisan, és milyen torrent odalakat használnak. Voltak kérdések az olyan DRM rendszerekkel kapcsolatban is, mint pl. a SecuROM és a Steam.

Grimshaw azzal védte meg vitatható kalózok elleni kísérletét, hogy azért hozta létre, hogy a felhasználók ingyen kipróbálhassák a játékot, és aztán megvásárolják a teljes verziót.

"Két dolgot akartunk: felhívni az emberek figyelmét kalózellenes stratégiánkra, és megmutatni, hogy az illegális letöltők potenciális vevők lehetnek."

Grimshaw becslése szerint kb. egymillióan töltötték le az ő Deus Ex "próba" verzióját, ezt arra alapozza, hogy a kérdőívet tartalmazó oldalnak 900 000 egyedi látogatója volt.

A Vigilant Defender egy kis cég Írországban, amely kalózellenes stratégiákat kínál a játékkiadók számára. A cég olyan játékfanatikusokból áll, akik úgy gondolják, hogy a kalózkodás a játékipar létét fenyegeti . Olyan irányított terjesztőrendszer kifejlesztésén dolgoznak, amely torrent oldalakon keresztül működne, és hosszú távon a kiadók javára válna.

Deus Ex kísérletük részeként létrehoztak egy Paypal fiókot, és azt ígérték, hogy aki adakozik, az kap egy másolatot a torrentből. "Az összeget egyenesen a kiadónak utaltuk volna, de végül lezártuk a kísérletnek ezt a részét."

Grimshaw célja az volt, hogy megtudja, az illegálisan letöltők mennyit fizetnének a játékért, és arra kérte őket, hogy ezt bizonyítsák is. Állítása szerint 26ezren kattintottak konkrétan a fizetésre, és az átlagosan felajánlott összeg 14,49 euro volt.

Míg a legtöbb kiadó egyetért abban, hogy a kalózkodás ártalmas, Grimshaw szerint ő nekik segít. "Olyan módszert ajánlunk a kiadóknak, melynek segítségével hihetetlenül olcsón érhetik el az illegálisan letöltők tömegeit. Az alacsony költségek miatt még több pénz kerül vissza a kiadóhoz."

Grimshaw kapcsolatba lépett a Square Enixxel és az Eidossal a Vigilant Defender munkájával kapcsolatban, de még nem kapott választ. A Square Enix nem akart a sajtónak nyilatkozni ezzel kapcsolatban.

Így vagy úgy, Grimshaw és cége elhatározták, hogy letesznek valamit az asztalra.

"Mindig lesznek szkeptikusok; csak az emberek állíthatják meg az illegális letöltést, ez a kalózellenes módszer sokkal több előnyt biztosít az ügyfeleknek, mint a kalózkodás" – mondta Grimshaw. "Ez a legjobb módja a kalózkodás megállításának."

"Kísérletünkkel nem felbosszantani akartuk az embereket, a cél a figyelemfelkeltés volt, és hogy megmutassuk, hogy megtehetjük, amit megtettünk. Természetesen elnézést kérünk azért, hogy ezt ilyen extravagáns módon tettük, de mostmár rátérhetünk az üzletre."

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. benczeb90
2011.10.17. 18:37
hmm. fasza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Atesz1987
2011.10.17. 18:50
Az az igazság az, hogy egy igazságosabb rendszert kellene kitalálni. Vegyük például a filmeket. Ha megtetszik egy film bemutatója, fogom magam, és megnézem moziban. Ha szar volt, akkor is max 1600-1700 Ft bukok, üccsivel együtt. Régebben minden játékból adtak ki demo verziót... ez a szokás hanyatlóban van.

De nem is ez a fontos része a dolognak. A gond ott kezdődik, hogy egy komolyabb címért elkérnek 14-15 ezret. Mi van, ha végül mégsem tetszik a játék? Jártam már úgy, hogy óriási csalódás volt az adott game. kicsengetek 15 ropit, és a játék élvezhetetlen. Vagy teszem azt egy Diablo 2-vel, vagy BF2 multival, vagy más komolyabb élettartamú játékkal eljátszok 100 órát, még például az X-man Origins Wolverine (bár kifejezetten jó játék), nem játszottam többet 20-nál. Árban még sincs nagy különbség. Valahogy tehát azt kellene elérni, hogy a kedves vásárló ne faraghasson rá. Engem például ez tart vissza a jogtiszta játékok megvásárlásától. Volt sok játék, amit megvettem, de csak miután kipróbáltam a kalóz verziót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kockaharco...
2011.10.17. 18:58
Atesz1987-teljesen igazad van, én playstation 2 játékokra egy vagyont költöttem, képzeld el, hogy körülbelül 60 játékot vettem meg 4 év alatt, mind eredeti, és a felével talán 2x játszottam.
A GTA San Andreas a csúcstartó 19.990 Ft.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. zoltanneme...
2011.10.17. 19:03
Na már megint a PC. Mikor veszik már észre, hogy Xbox360-ra nagyobb a kalózkodás már? Jaaaaa, vagy maradjunk a kaptafánál? Úgyis mindenki a PC-t szídja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Skorbut
2011.10.17. 19:12
A gond csak az h. minden mostanság megjelent komolyabb játék esetében még egy demó sem segítene rajtunk; Deus Ex 3, Dead Island vagy Rage, mindnek a végén a fejemet fogtam h. mi ez a szép teli talicska gőzölgő emésztett tehén-termény!?
Valahogy az elmúlt 5 évben egyre nagyobb divattá vált csak 75%-át megcsinálni a játékoknak, majd kiadni egészként, oszt folyt-köv +5%, +5% gameplay és máris kész egy újabb trilógia. Egyszerűen hihetetlen mennyi gerinctelen vérhiányos játékból vált a felhasználótéteg által életjogukat megkérdőjelezhető "gazdaságilag életképes franchise" az elmúlt időszakban, a DLC-ket pedig még nem is említettük. Agyfallikus szituáció ez a nagy "next-gen" tobzódás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. myckie2
2011.10.17. 19:14
Amúgy ennyi erővel egy demo-t is kiadhattak volna... Gratulálok az észlényeknek akik ezt kitalálták...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. polarx
2011.10.17. 19:25
myckie2: akkor 900000 emberből csak pl 250000 lett volna akit az oldalra csalnak (tételezzük fel) csak mert akik benne vannnak a kalózkodásba a demót le se szedik. minek? van hogy hamarabb beszerzed a teljest mint a demot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tibaimp
2011.10.17. 19:38
nem féltem én a kiadókat, így is több pénzük van mint itt nekünk. Azért sírnak, mert elesnek még 5-6 millától, kapják be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. 18TommyBoy
2011.10.17. 19:56
Pontosan, vegyék le az árakat! Mi nem tudjuk megfizetni ebből a pénzből mint pl a németek 2000-3000 eorú alap fizetésből!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. BetaUser
2011.10.17. 20:52
Nekem nagyon bejött a Deus Ex:HR. Kifejezetten jó játéknak tartom, többször is végignyomtam, mivel alapvetően különböző játékstílusban lehet végig játszani és a nehézségi fokozatok is komoly kihívást jelentenek. Döbbenetes, semmihez nem hasonlítható hangulata van a játéknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Skorbut
2011.10.17. 21:41
BetaUser: nekem is, de ami ilyen közel van a tökéleteshez, az pont azért válik akkora csalódássá; az utolsó pályán eldőlő befejezés nekem teljesen betette a kampót. Borderlands-nél éreztem még ezt; annyi felépített feszültség a semmiért és irónikus módon ott is a DLC-k kupálták teljessé az élményt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror
2011.10.17. 23:22
"Grimshaw becslése szerint kb. egymillióan töltötték le az ő Deus Ex "próba" verzióját"

1 millió balfék lámer nem scene torrentoldalról tölt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zelbacsi
2011.10.18. 08:02
Biztos velem van a baj, de arra a kevés játékra, amivel van is időm játszani munka mellett, mindig akad félretett pénz a fizetésemből. Itt maximum a diákok sírhatnak, akiknek még végtelen idejük van (nem rég még én is főiskolás voltam, és még vizsgaidőszakban is több időm volt játszani, mint most akármelyik hétköznap), de pénzük még annál kevesebb, hogy milyen drágák a játékok. Más "hobbik"-ra meg hétvégente otthagysz annyit, amennyibe egy új játék kerül, de azért meg nem sírsz, mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. magerg
2011.10.18. 09:04
Jó reggelt kívánok!
Ezt a módszert nem is olyan rég úgy hívták hogy shareware, és nagyszerűen működött. Pl. az id software is ebből lett milliomos.
Ha a tisztelt fejlesztők/kiadók leszoktak róla, és emiatt egy csomó potenciális ügyfelet hagynak ki, hát IJ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. LexLex
2011.10.18. 12:58
A filmgyárak is sírnak, hogy mindenki letölti a filmjeiket, nincs bevétel, nincs nyereség. Pedig évről évre több pénzük van. Nézzetek utána a költségvetés hányszorosát hozza vissza egy "B" kategóriás mozi film, elég meglepő lesz. És van pofájuk... Ugyanez van a játékiparral is. Ha van rá pénzem megveszem a játékot/filmet, ha meg nincs akkor nem veszem meg, és nem azért nem, mert le is tudom tölteni. Úgyis képtelenek elfogadni ezt.

Le kell őket tojni magasról, hagy mondják a hülyeségüket. A készítők csak a pénzre hajtanak, ezzel a sok sírással, meg önsajnálattal csak azt akarják elérni, hogy még többen vegyék meg a terméket. Ha nem lenne egyre több bevételük, akkor már rég árcsökkenés, szigorítások stb. lennének. De mivel özönlenek a filmek/játékok, ebből is látszik, hogy nagyon is megéri nekik. A sok jött-ment zenei előadóról meg inkább ne is beszéljünk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Squall85
2011.10.24. 09:30
900000 egyedi látogató, kiváncsi vagyok, hogy hányan töltötték ki. De ismerek egy másik megoldást, adjanak ki demókat! Mostanában nagyon kevés a demó, örülök, hogy PS3ra van pár, de pl Wii-re nagyon gyér a felhozatal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bobobo
2011.10.24. 13:02
Egy közgazdaságtani alapvetést ajánlanék mindenkinek a figyelmébe.Ha egy adott árszínvonalon nincsen kereslet, akkor szépen lejjebb kell menni az árral, mivel a piaci kereslet határozza meg az árat.Az árképzésnek pedig régiónként másnak kellene lennie, ez megoldható, pl. magyar ip címmel + egyéb azonosítóval olcsóbban tudnád letölteni a steamről vagy máshonnan a játékot, mert itt az alacsony fizetések miatt úgy sem tudják többen megvenni,bármit is csinálnak-ha ezt nem veszik figyelembe, marad a kalózkodás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!