iPon Hírek

Kamerák kereszttüzében az első Tizen mobil

Dátum | 2013. 05. 29.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Tizen a Samsungnál a bada OS-t fogja leváltani. Illetve talán nem is ez a legjobb szó a két operációs rendszer viszonyára, mivel amellett, hogy a bada babérjaira tör a Tizen, szinte be is kebelezi azt. A Tizen fejlesztői konferencia színfalai mögött néhány szemfüles fotósnak megadatott a lehetőség, hogy lencsevégre kapja az első olyan készüléket, amelyen már a Tizen teljesít szolgálatot.

A nyílt forráskódú alternatíva immáron a 2.1-es kiadásnál jár, de ez még változhat a megjelenésig, ugyanis a masinát, és vele együtt a rendszert folyamatosan teszteli a Samsung. Az eszköz egyébként nem tudni milyen néven kerülhet a boltok polcaira, de GT-I8800-as típusjelzéssel látták el, és a vállalaton belül Redwood kódnéven emlegetik. A kamerák előtt pózoló újdonság viszonylag egyszerű vonalvezetéssel bír (akárcsak maga a Tizen), de a sarkakban szokatlanul nagy letöréseket figyelhetünk meg. A Redwood tulajdonságai egyelőre nem ismertek, csak annyit tudunk róla, hogy 720p-s felbontású kijelzőt kapott, és a felsőbb árszegmensekbe szánják, vagyis a belbecs meglehetősen izmosnak ígérkezik.
Feljavított fotó, amin közelebbről is megvizsgálható a GT-I8800
A Tizen néhány, az Android esetében már megismert képességgel is rendelkezik, ilyen az S-Voice hangfelismerő alkalmazás, mely a "Hi Tizen" varázsszavakkal aktiválható, de említhetnénk az S-Beamet is, ami az NFC, a Wi-Fi Direct és a Bluetooth segítségével kapcsolja össze a mobilokat, megosztási lehetőséget biztosítva. A Samsung I8800 célkeresztjében egyelőre nem a felhasználók állnak, hanem a fejlesztők. A gyártó nagyjából 500 fejlesztőt meg is fog ajándékozni ezzel a géppel, hogy így is könnyítsék az érdeklődők munkáját. Hivatalos információk híján az is elképzelhető, hogy nem is kerül kereskedelmi forgalomba a Redwood, mindössze a platform fejlesztői találkoznak a mostani formában vele.

A 2013-as mobilpiaci nevezők között a Tizen a Sailfish után a második, ami a felsőkategóriát célozza meg, a belépőszinten így továbbra is csak a Firefox OS magányoskodik. Erre viszont már eddig is számítottunk, mert a Samsung mobilüzletágának ügyvezető alelnöke, Lee Young Hee már március közepén elárulta, hogy nagyvonalakban mire számíthatunk: "A Tizennel felvértezett telefon augusztusban vagy szeptemberben jön, és a csúcskategóriában szeretne érvényesülni. Ez lesz az egyik legjobb termékünk, a legjobb specifikációval társítva." A Tizennek egyelőre egyébként egyértelműen második helyet szánnak a vállalatnál, de a fejlesztéseket nem fogják egy percig sem hanyagolni. A Samsung mostanra a világ vezető mobilgyártójává lépett elő, és ezt a helyet szeretnék is megőrizni, így minden eshetőségre, akár az Android összeomlására is számítaniuk kell. A Tizen tehát egyfajta tartalékos lesz a Samsung Mobile csapatában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. jozsefm
2013.05.29. 20:39
Nem sok konkrétum hangzott el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Csacsa75
2013.05.29. 23:57
Kíváncsi vagyok a Google mit szól majd ehhez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. legyes
2013.05.30. 11:54
Nagyobb bukta lehet, mint a Windows 8 mobile volt. Nem is beszélve a többi kezdeményről. Ahhoz, hogy el tudják terjeszteni, nagyon olcsó készülékeket kell hozzá adniuk. A felső kategóriában kezdeni pedig öngyilkosság, megfelelő appok nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. SnowCat
2013.05.30. 12:20
Kiváncsi vagyok hányan fogják ezt majd valóban használni is.
Tizen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jamborka
2013.05.30. 14:40
"A felső kategóriában kezdeni pedig öngyilkosság, megfelelő appok nélkül" WTF?

Mert a felső kategóriába milyen appok kellenek, amit esetleg nem tehetek rá gyárilag? bencsmárk? meg torrentkliens? vagy játék? vagy mi a rák?

Az hogy a sok faszjankónak farokpótlsra kell egy telefon az nem egyenlő a sikertelenséggel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. piter
2013.05.30. 22:15
jamborka ez meg most mi?Fusztraciod kinyilvanitasa?legyesnek teljesen igaza van!
Akarmelyik uj oprendszer mint pl mozila 200 dolaros aron idul el!Es nem 600 dollaros aron!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zephyrus
2013.05.31. 06:35
a tizenen futni fog minden androidos alkalmazás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mclaca
2013.05.31. 11:35
Samsungot ismerve tutira megy és már előkészit egy kaput mágának, ha tényleg törne az android. Nem buták és biztosak lehetün az android minden alkalmazása illeszkedni fog Másik Sami nagyon okosan tolta a Dual Sim dolgot és amit ott megtanult azt alkalmazza is és ezért lehet ilyen sikeres. C3212 sorozat tudja a beszélgetés alatt a másik vonalra érkező hívást jelzi, ilyet egyetlen más gyártó készüléke sem tud.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!