iPon Hírek

Kamerával szerelt könyvolvasót mutatott be a PocketBook

Dátum | 2014. 04. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A PocketBook egy viszonylag fiatal vállalat, hiszen a története 2007-ben kezdődött, és mostanra már igen jó pozíciót fogott magának, ha az E Ink kijelzős készülékek körében szétnézünk. A kínálatuk már telis-tele van érdekességekkel amellett, hogy nagyon versenyképes árakkal dolgoznak, és ennél a kettőnél több nem is kell a sikerhez. A főleg európai érdekeltségekkel rendelkező cég palettáján minden konfigurációt megtalálhatunk, ami a konkurensek körében is megvan, és néha olyan különlegességekkel is szolgál, amire korábban még nem igazán, vagy csak ritkán volt példa. A felhozatalukban van egészen kicsi, 5 hüvelykes elektronikus könyvolvasótól kezdve a 13,3 colos méretű, ipari környezetbe szánt CAD Readerig mindenféle méretű gép. Nemrég bemutatták a világítással ellátott eszközüket is, korábban egy okostelefon tokjába épített E-Book olvasót is reflektorfénybe állítottak, a PocketBook 640 révén pedig még időjárásálló termékkel is rendelkeznek. Most pedig egy újabb különlegességgel álltak elő a mérnökök, amelynél szembe mentek az eddig megszokott névadási sémával, és a korábban használt számozásokkal ellentétben ezt az Ultra jelzővel illették.
Az újdonsággal kapcsolatban egyelőre nem sok információval szolgált a PocketBook, de a leginkább lényeges tulajdonságára már fény derült. Az Ultra hátoldalán egy kamera is lesz, akárcsak az okostelefonok vagy a táblagépek esetében, itt azonban nem éppen azt a célt szolgálja majd ez az egység, mint az említett masinák esetében, hanem sokkal magasztosabb feladata van. Az Ultra képes lesz szövegek digitalizálására, ezzel sokak munkáját megkönnyítve. Hogyan tudja kinyerni a képekből az E-Book olvasó a szöveget? A cég mérnökei erre egy speciális OCR (optikai karakterfelismerő) szoftverrel tették alkalmassá a kamerát. Az elmúlt évek során sokan fejlesztettek ilyen megoldásokat, de azt nem tudni egyelőre, hogy a PocketBook kinek a partnerségét élvezi ilyen tekintetben, és az is rejtély még, hogy milyen hatékonyságra van kilátás - nyomtatott szövegekkel biztosan nem lesz gondja, itt inkább a kézírás, ami kérdéses. Az Ultra előlapját egy 6 hüvelykes megjelenítő fogja kitölteni, ami szintén újítás annak ellenére, hogy a méret maradt. Immáron nem E Ink Pearl technológiáról beszélhetünk, inkább Carta E Inket alkalmaztak. Ez egy fokkal magasabb kontrasztarányt ígér az elődjénél, így olvasni is kellemesebb lesz rajta, mint a korábbi PocketBook modelleken. Az szerkezet fém házat kapott, ami szintén nem megszokott, a smaragdzöld árnyalattal pedig még tisztességesen meg is bolondították a megjelenését (lesz belőle diszkrétebb fekete és fehér variáns is). A kapcsolati lehetőségei között van 802.11 b/g/n Wi-Fi, és más nem is derült ki róla egyelőre, de valószínűleg akárcsak a felmenőinek, ennek sem lesz gondja a fájltámogatással, és vélhetően a sebessége is rendben lesz, másra pedig nincs is szükség egy ilyen terméknél. A PocketBook Ultra megjelenésére csak a későbbiekben kerül sor, tehát egy kicsit még várat magára. Az eszköz ugyan felbukkant néhány németországi webshop kínálatában, ám egyelőre csak előrendeléseket vesznek fel május 30-i szállítási dátum kíséretében. Az érdeklődőknek kereken 200 eurót kell majd a kasszánál hagyni a remekbe szabott készülékért cserébe, ami bizony nem kis összeg, de olyan extrát nem sok termék kínál, mint az Ultra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. ptaylord
2014.04.14. 13:30
A felbontása lenne érdekes. Ha már mérnököknek szánják akkor jó lenne ha a megfelelő rajzokat a lehető legjobban adná vissza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Csiki1991
2014.04.14. 14:29
Engem az érdekelne, mennyit fog ez kibírni... Mert nekem van egy Kobo GLO-m, és a wifi nagyon megeszi, nem is szeretem használni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester ptayl...
2014.04.14. 16:25
Milyen mérnököknek szánásról beszélsz? Lehet én vagyok nagyon fáradt, de a mérnököknek szánt 13,3" és az 5" verzió csak említve volt... ez egy picur 6" átlós kamerás szösszenet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!