iPon Hírek

Kanadai zeneletöltési adó

Dátum | 2007. 10. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Az mp3-lejátszók és az üres CD-k megadóztatása után ezúttal magukat a zeneletöltéseket vette célba az Észak-amerikai ország. A Kanadai Szerzői Jogi Testület zöld utat adott az online üzletekből letöltött zenékre kiszabható adónak, amely egyes számok esetében legalább 2,1 centet, míg teljes albumok esetében minimum 1,5 centet tesz ki. Nem menekülnek az előfizetéses szolgáltatások sem, az ő esetükben 5,7-6,8%-át fogja kitenni az adó a szolgáltatás havi díjának. Mi több, az adót egészen 1996 január elsejéig visszamenőleg is bevasaltathatják.

A Kanadai Szerzők és Zenekiadók Társasága a döntést egyfelől azzal indokolta, hogy az ebből befolyó bevételek majd valamelyest kompenzálhatják azokat az összegeket, amelyeket a kalózok lopnak ki a művészek zsebéből, másfelől pedig azzal is, hogy "ez csak ugyanannak az adónak az online változata, ami a kereskedelmi forgalomban lévő CD-ket is érinti; a másolás jogának is ára van".

Ez a lépés azonban így is több, mint valószínű, hogy vissza fog ütni és megint csak ellentétes hatást ér el - tekintve, hogy amennyiben a legális letöltéseket drágábbá teszik, azzal valószínűsíthetően elég sokakat eléggé feldühítenek ahhoz, hogy az illetők valóban a kalózkodáshoz forduljanak, és ez esetben a művészek valóban nem fognak kapni semmiféle kompenzációt.

Vajon mit tennének például az iTunes felhasználói, ha holnaptól megadóztatnák a vásárlásaikat?
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.10.21. 11:56
Az mp3-lejátszók és az üres CD-k megadóztatása után ezúttal magukat a zeneletöltéseket vette célba az Észak-amerikai ország. A Kanadai Szerzői Jogi Testület zöld utat adott az online ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!