iPon Hírek

Kannibál botnet Oroszországból

Dátum | 2010. 02. 15.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Érdekes új színfoltként bukkant fel a trójaiak palettáján a Spy Eye toolkit, melyet nemrégiben egy kannibál-funkcióval is kibővítettek, hogy a vele készített trójaiak felzabálhassa egy bizonyos riválisukat, a Zeust. Így tehát a Spy Eye-trójaiak egyben a Zeusra specializált vírusirtóként is működhetnek, viszont ennek az érintett felhasználók természetesen nem örülhetnek, mivel így is csak annyi történik, hogy egy új potyautas veszi át a régi helyét.

Természetesen a Spy Eye is felhasználói nevekre és jelszavakra hajt, főként online banki ügyintézések kapcsán. Az FBI becslései szerint az ilyen botnetek összesen mintegy 100 millió dollárra rúgó kárt okozhattak a tavalyi év folyamán. A Symantec jelentése szerint a Spy Eye még tavaly decemberben bukkant fel orosz kiberbűnözői fórumokon, és egyben az eddigi legagresszívebbnek is tekinthető, mivel nem csak hogy át tudja venni a Zeus helyét az érintett gépeken, de még a Zeus szerveire küldött adatokat is elfogja és eltéríti. A Zeusnak pedig igen nagy piaca van, amiből érthető módon minél nagyobb szeletet kívánnak kiharapni a Spy Eye alkotói.

A Spy Eye-trójaiak egyelőre még nem terjedtek el különösebben, viszont gyorsan fejlesztik, egyre jobban bővítik a képességeit (kilophatja például a böngészőnk által eltárolt felhasználói neveket és jelszavakat is, valamint mailben is készíthet magáról biztonsági másolatot), és mindössze ötödannyiért (kb. 500$) vesztegetik a feketepiacon, mint amennyibe a Zeus prémium változata kerül, így nem zárható ki a jövőbeli térhódítása.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. gebana
2010.02.15. 10:58
egy ilyet miért ad el valaki? mérnem maga használja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mtrx220
2010.02.15. 11:25
oroszországból szeretettel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. taletale
2010.02.15. 11:34
szerintem azért nem használja fel mivel h több millio emberét feltöri és nincs ideje végig nyálazni az összeset... és könnyebb eladni mint végignézni.. és még belöle profitál is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. axe
2010.02.15. 15:20
azér, mer megveszed 500$-ér és lehet hogy 10x ennyi jön vissza a jelszavakból és felhasználónevekből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!