iPon Hírek

Káoszt okozott a McAfee frissítése

Dátum | 2010. 04. 22.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Több ezer, de az is lehet, hogy több millió XP-s gépet bénított le világszerte a McAfee legújabb, hibás frissítése; miután kiderült a dolog, küldtek róla figyelmeztető maileket is, de akkor már késő volt.


A probléma forrása a jelek szerint az svchost.exe fájlt törlő 5958-as DAT-frissítés, ami téves riasztást vált ki a McAfee-ből, ez pedig kontrollálhatatlan újraindulásokhoz és hálózatbénulásokhoz vezet.

Menet közben valahonnan előkerült egy nemhivatalos, meglehetősen körülményes, és csak részben funkcionális áthidaló megoldás, majd nem sokkal később a McAfee is előállt a maga hivatalos, nem sokkal egyszerűbb, de a jelek szerint teljes értékű megoldásával.

A hibás frissítést természetesen vissza is vonták a szervereikről, és minden tőlük telhetőt megtesznek az érintett felhasználóik kisegítése érdekében, sűrű bocsánatkérések közepette. Egyelőre úgy tűnik, a hiba leginkább az üzleti ügyfeleket érintette, magánfelhasználók elvileg megúszhatták.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. Warmachine...
2010.04.22. 13:47
Na ilyenkor tudom sajnálni azokat akik nem konyítanak, vagy csak igen keveset tudnak a szoftverek használatáról, mert akik nem értenek hozzá azok öntudatlanul is bíznak a feltelepített programjukban és csak azért is az "Ok" (vagy akármilyen gomb is legyen) gombra kattintanak tudván, hogy minden rendben lesz, ha eltávolítódik az a bizonyos fertőzöttnek vélt fájl. Kivétel (a sajnálatból) azoknak akik ész nélkül kattintgatnak a "Tovább" és az "Ok" gombokra, és nem olvassák el a megjelenő hibaüzenetet.
Nem hirdetés célból írom, nem de egy megfelelő vírusirtó (személyes tapasztalatból - Avira Antivir - ingyenes is) és egy okos kémprogram eltávolító (szintén személyes tapasztalatokból - Spybot Search&Destroy) progi használata bőven elég, nem fontosak ide komplett "Security" programok - gondolok itt a nem hozzártőkre, akik pl. annyira erősre állítják a védelmet, hogy utánna se ki se be, és utána csodálkoznak, hogy miért nem lehet netezni .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. LavX
2010.04.22. 14:18
Ügyészségen is ezek "védenek" Vajon este ezzel szórakoztak a rendszergazdák, mert ment a gép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Kange
2010.04.22. 14:26
Hát most nem azért, de elnézegetve ezt a "megoldást", azt hiszem azt választanám, hogy windows reinstall+McAfee -> kuka...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Kange
2010.04.22. 14:30
Mikrobi+Warmachine: Elhiszem, hogy "jó" ez a program, amit ajánlotok (Avira Antivir), de igazából pont a hétköznapi használat során nem véd meg. Se az e-mail-eket, se a weboldalakat nem ellenőrzi. Értem én, hogy ingyenes, de egy átlag felhasználó pont erre a kettőre használja a gépét és nem letöltésre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. axe
2010.04.22. 14:50
Nod32 vagy Kaspersky
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. KIPTERV
2010.04.22. 15:12
Nekem volt tavaly egyik gépen egy vírus amit semmi nem vitt le, csak az avast.
Volt próbálva NOD, Symantec, Kaspersky, SpyBot, Panda, kb 2 napom azzal ment el, hogy ezeket próbálgattam, na utolsóként feldobtam az avastot és láss csodát meggyógyult.
A lényeg, hogy vannak olyan vírusok-fertőzések amit a nagy gyártók keresői észre sem vesznek, és lehet, hogy egy noname kis izé meg leírtja és rendbeteszi a gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Fzoltan
2010.04.22. 15:47
Kange: én Avirát, Comodo Firewallt, és Operát (!!!) + routert használok már legalább 1 éve (az előtt Avast volt + Sunbelt Firewall), Operát már nagyon rég óta, és az Avira bejelez minden vírusos oldal megnyitásakor. Avasttal a 4 év alatt kb. 2x szívtam meg, hogy folyamatosan megtalálta a vírust, de nem bírta leírtani, ki kellett mennem DOS módba, és kézzel letörölnöm. Avast se rossz, én azt is szerettem, de az Avira észrevehetően kevésbé terheli a gépet. Nem tudom, hogy honnan vetted Kange, hogy az Avira nem ellenőrzi ezeket.
---
Azt elfelejtettem hozzáírni, hogy mint passzív védelem a Spybot Search & Destroy is fentvan, lehet nem ér sokat, de én a passzív védelmet is fontosnak tartom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. kean
2010.04.22. 16:03
5 éve nem használok semmi védelmet, csak ésszel netezek. Semmi felesleges program ne mlassítja a gépem, nem bosszankodok, hogy már megint fog valamit a vírusírtó vagy a tűzfal...

A vírusírtó arra van, hogy bosszanton folyamatosan a keresésével, amikor meg baj van, akkor elszálljon a gépeddel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. 620hun
2010.04.22. 16:29
Nem kell azokat a "bizonyos" oldalakat látogatni, és nem szedsz be vírust. A beregelős torrentek elég biztonságosak pl.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. kean
2010.04.22. 16:54
Mikrobi

Van egy routerem amin a portok nagy része vagy le van tiltva, vagy a linux szerveremre van forwardolva, a windowsos gépem csak bentről tud kommunikációt kezdeményezni a nyitott portokon. Operát és Chrome-ot használok böngészni és csak megbízható oldalakat látogatok meg és csak azokról töltök le.

Soha senki nem panaszkodott, hogy vírusos adathordozót adtam volna neki és nincsenek érdekes processek a gépemen amik érdekes bejegyzésekkel és fájlokkal teszik tele a gépemet.

Talált már a gépeden vírust a kereső? Ha igen, akkor már olyan beállításaid vannak ami nem biztonságos, esetleg olyan helyre látogattál szexplorerrel, ahova nem kellett volna

Irodákba simán át lehetne állni a Linux alapú rendszerekre, a dolgozók 99%ának minden igényét képes kielégíteni a rendszer és nincs többé víruspara
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kean
2010.04.22. 17:36
Mikrobi, egy veszélyesebb van egy windows vírusnál: egy windowsos felhasználó (tapasztalatból mondom, dolgoztam helpdesken )

A vírust legalább ki lehet írtani, a usernek meg elmondod, ohgy mit miért ne, de akkor is megteszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Multitask
2010.04.22. 17:37
Régebben peter90 írta a népnek, hogy használjanak JPÉ 2.1-et Az jó megszólalás volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Brunze
2010.04.22. 19:57
Én Avast-ot használok már 3 éve és csak annyit tudok mondani hogy jól teszi a dolgát , ha valami van akkor blokkolja és semmi virust nem engedett be edig.
McAfee-t is probáltam már egyszer mert haverok nagyon dícsérték de nekem egyáltalán nem tetszet mert telepítés után kb 30-40%-al volt lassab a gép és frissítéskor állandóan befagyott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. psylocke
2010.04.22. 21:07
Én 1 éve használok komplett eset smart security v4.0.xxx...-t semmi bajom vele, szépen letiltja a káros oldalakat (ha valaki használja a gépet, csak vendég módban tudja, és ezt nem tudja megkerülni), figyelmeztet a bejelentett helyekre, még egy vírust sem kaptam be, a darabolt rarból egyből észreveszi a vírust, és megszakítja a letöltést, ez is megkerülhetetlen. Amúgy ez a legjobb tulajdonsága elindítasz mindenféle letöltést, ő magának lekapcsolgatja azt amiben valamilyen para van. Háttérben random keresgél, soha nem zavar, erőforrásigénye kimutathatatlan, vele együtt a teljes SP3 (full) XP-m 188MB-ot eszik a rendszermemóriából (mondjuk ebben benne van, hogy beleturkáltam, és néhány felesleges dolgot kilőttem). Még lassulást nem tapasztaltam miatta. Na meg 3-6 havonta új windows van, mert regcure-ccleaner-totaluninstall5 kombó sem tudja teljesen tisztán tartani. Csak Firefoxot használok, ami bezárás után mindent töröl, böngészés közben is csak az egyes szintű cookie-t jegyzi meg a bezárásig.
A tűzfal eddig támadást nem jelentett, vírust December óta 34-et kaphattam volna be. Szerintem jó program.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. axe
2010.04.22. 22:07
jaja szépen tiltja a www.nod327.net-et is így anonymouse-n keresztül kell felmennem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. LavX
2010.04.22. 22:51
Nekem Avast+Comodo Firewall és Opera trió van. Sajnos a Comodo vírusírtója elég instabil és könnyen kiüti egy vírus, mert keresésnél egyszerüen kifagy vagy hibaüzenet. Avastot sokáig nem kedveltem, de most az új külső meghozta a kedvem hozzá. A legtrébb vírusírtó az a VirusBuster. Iskolaigépeken az van. Jelzi a vírust, de ahogy le akarom vele törölni, azon nyomban lefagy a VB. Nem lehet normálisan dolgozni, mert 5 percenként előjön az a... Egyszer bevittem egy ubuntut és lepucoltam a gépet plusz letöröltem a VB-t. Olyan gyors lett a gép, hogy még én is meglepődtem... 1 hét múlva a rendszergazda meg szorgalmasan tette vissza. Azért vicces volt, hogy neki is egyből jelzett egy reset után és lefagyott. Gondolom a pendrive-ról ment rá. Tényleg olyan jó sok ingyenes megoldás van, de ők mégis eröltetik a VB-t (nem mernék megesküdni rá, hogy ingyen!).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2010.04.22. 23:03
Tevedni emberi dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fzoltan
2010.04.23. 01:15
LavX: iskoláknak, üzleti felhasználóknak NEM ingyenesek. csak magánszemélyeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LavX
2010.04.23. 08:31
Ha meg fizetni kell, akkor meg 3-4 ezer forinttal simán megéri többet adni, mert ez így csak pénzkidobás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. OrvAjn69
2010.04.23. 11:49
Nálunk is a cégnél lefagyott egy tucat PC, amikor a McAffe frissített. Volt is parázás. Elöször teljesen úgy tünt, hogy vírus tört be a rendszerbe. Kikapcsoltatták az összes gépet! Mi élveztük, mert addig nem kellett melózni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szaga
2010.04.25. 13:33
Ez tortenik ha 1 antivirus ceg tul buzgo. Valami hasonlo tortent par eve a NOD-nal is de ok a Microsoftra akartak kenni (nemsikerult nekik) Viszont erdekes hogy a microsoft a Windows 7 telepites utan a virusirto hianyaban pont eszt a virusirto programot ajalja. :-DDD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szaga
2010.04.25. 13:38
En 3 evig a Kaspersky Internet Securityt hasznaltam (hivatalosan eloszor 1 ev majd a megbiszhatosaga miatt meg 2 evre vettem meg) Most gondoltam cserelek es mivel a Norton Internet Security-t nagyon dicsertek hat megvettem 1 evre. Nemcsalodtam benne megerte!! Csak anyi a kulombseg a KIS 2010 es a NIS 2010 kozt hogy a KIS van magyarul a NIS meg angol. De az nemproblema.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pmarci1
2010.04.25. 14:00
axe (6-os hozzászólás): Én már használtam Kaspersky-t nagyon jó tényleg minden vírsust kiszűr, de az őrületbe kergeti az embert. Valami iszonyat, hogy 5 percenként meg kell állni, hogy megnyithassak egy weblapot. Jelenleg Smart Security 4-em van és teljesen meg vagyok vele elégedve nincs vele semmi probléma, ha talál vírust akkor saját maga intézi és nem baszogat. Csak jelzi néha, hogy frissített.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!