iPon Hírek

Kapható a WD 1 TB-os VelociRaptor merevlemeze

Dátum | 2012. 04. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Western Digital bemutatta eddigi legnagyobb adattároló kapacitású VelociRaptor merevlemezét, amely hatalmas sebességet kínál a professzionális felhasználók és a nagy teljesítményre vágyó átlagfelhasználók számára.


Az újdonságot a gyártó kifejezetten nagyteljesítményű asztali számítógépekhez, Mac konfigurációkhoz és munkaállomásokhoz kínálja, amelyeknél fontos a nagy teljesítmény és a rendelkezésre álló adattároló kapacitás közötti minél jobb egyensúly. Az új VelociRaptor merevlemez a nap 24 órájában, a hét minden napján képes helytállni a nagy teljesítményt igénylő terheléseknek, legyen szó videó vágásról, vagy digitális tartalomkészítésről és menedzsmentről. A friss VelociRaptor merevlemez kiváló írási és olvasási teljesítménnyel áll a felhasználók rendelkezésére, emellett a korábbinál nagyobb adattároló kapacitást is kínál, ami pozitívum a profik számára.


Az új termék a 250 GB-os és 500 GB-os társaihoz hasonlóan 2,5 hüvelykes formátummal érkezik, és IcePack házat is alkalmaz, amely a HDD hatékony hűtéséről gondoskodik. Utóbbinak köszönhetően a 2,5 colos merevlemez végül 3,5 colos formátumban kerül az üzletek polcaira. A 147 x 101,6 x 26,1 milliméteres mérettel és 500 grammos súllyal rendelkező merevlemez SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódik az adott rendszer alaplapjához. A HDD a szokásos 10000 RPM-es fordulatszámon üzemel, gyorsítótárának mérete pedig 64 MB. Az újdonság üresjáratban 30 dB-es, terhelés közben pedig 37 dB-es zajszint mellett üzemel, hála a hatalmas üzemi fordulatszámnak. A friss VelociRaptor alvó módban 1,1 wattot, üresjáratban 4,2 wattot, írás és olvasás alkalmával pedig 5,1 wattot fogyaszt. Az 1 TB-os újdonság természetesen a 4K-s szektorméretre támaszkodó Advanced Format technológiát alkalmazza.


Az új VelociRaptor természetesen rendelkezik RAFF (Rotary Accelleration Feed Forward) támogatással, ami optimális működést és teljesítményt biztosít rezgésre hajlamos, több HDD-t tartalmazó házban is. A NoTouch Ramp Load technológia jóvoltából a merevlemezfejek soha nem érnek hozzá a HDD koronghoz, így kevésbé használódnak el a fejek és a HDD korongok, plusz biztonságosabban is szállítható az adattároló.

Az 1 TB-os modell társaihoz hasonlóan öt év garanciával rendelkezik. Az újdonság 319,99 dollárba kerül, míg az 500 GB-os modellért 209,99 dollárt, a 250 GB-os példányért pedig 159,99 dollárt kell letenni az asztalra.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. lajcsi1975
2012.04.17. 22:29
Az effektív írási és/vagy olvasási sebességek meg senkit sem érdekel. Végülis ezen adattárolónak nem az lenne az erőssége hogy baromi gyors.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. _DiEGO_
2012.04.17. 22:40
Komoly hűtőbordázat öleli körbe , melegedhet szépen ... valahogy nem kellene ... SSD-vel nem tud versenybe szállni és nagyon drága . Elektronika még mindig befele fordítval lehet ? WD nagy ballépése , hűtetlen vezérlőelektronika . Sok-sok elsült vinyópanel tudna mesélni .
Továbbra is egy SSD + 1db 5400RPM-es az adatoknak ... azt kinek a pap/né/lan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. LGx
2012.04.17. 22:55
hjajj, 80 ezer forintból miket lehetett kapni tavaly ilyenkor...
ennek tuti kell(ene) valami aktív hűtés is a közelébe.
az 5 év garancia dícséretes, érdekes lenne egy év múlva egy adat a garanciális események számáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mythbuster
2012.04.17. 23:15
Buffer To Host (Serial ATA) 6 Gb/s (Max)

Ennyit írnak a sebességről...
Persze majd ha fénysebességgel pörög az üveg korong, addig nem!

UPD: Legalább oda írták, hogy rengeteget fogyaszt... Amúgy ezt nem nekünk szánták, hanem nem kis terhelést elbíró RAID tömbökbe szervezett szerverekbe, ahol az SSD egy napot sem élne túl, de akkor is mekkora parasztok már, hogy nem írnak reális átviteli értéket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Meteorhead
2012.04.17. 23:17
Csak én érzem úgy, hogy a piaci igényekkel mindenki szembe megy? Ami a népnek kéne, az nagy és lassú SSD kapacitás, olcsón. Faxomat érdekli, hogy 550MB/s-et tud írni/olvasni egy SSD, mert ennyi adat az életben nem kell ilyen gyorsan. SSD-HDD közötti másolásban 90MB/s a legjobb, mert nyomoronc merevlemez ennyit tud sorfolytonosan. És ez tökéletesen elég! Ha merevlemez tud sorfolytonosan írni/olvasni, bármilyen programot ki tudna szolgálni. SSD egyedül a mozgó alkatrész nélkülisége miatt vonzó, és az alacsony seek time miatt gyors.

Ha lenne 1TB-os SSD 80 rugóért, és max 100MB/s-et tudna egy 64MB-os gyorsítótárral, soha nem vennének az emberek merevlemezt.

Vagy én látom rosszul?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. lajcsi1975
2012.04.17. 23:38
Ami a népnek kellene az nagy és gyors ssd olcsón. továbbá nyilvánvalóan gyorsabbak is az ssdk de én azt gondolom hogy az ssdk legnagyobb fegyverük a hddkkel szemben az a szinte 0 elérési idő. Hogy én ezt nem csak ugy mellékesen jegyezném meg hanem a sebesség után ez a 2. oriási elönyük az ssdknek a hddkkel szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. anzani
2012.04.17. 23:56
volt 300as velocim.. igen szerettem..aztán jöttek az SSDk....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. bld
2012.04.18. 01:00
"A NoTouch Ramp Load technológia jóvoltából a merevlemezfejek soha nem érnek hozzá a HDD koronghoz, így kevésbé használódnak el a fejek és a HDD korongok, plusz biztonságosabban is szállítható az adattároló." bámulatos hol tart ma a tudomány, de komolyan, még jo hogy van ez a szuper technológia, különben nagyon hamar elhasználódnának a fejek és a HDD korongok. Elolvasta valaki ezt a baromságot mielőtt leírta?? nyilván nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mythbuster
2012.04.18. 01:23
bld

Ha a fej hozza érne véletlenül is az akár 7200rpm -en pörgő üvegkorongra, nincs az az isten ami azt egyben tartsa!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. norcy
2012.04.18. 03:08
Azért az SSD-nek is van hátránya. Például hogy elhasználódik. Mint a sziládtest memóriák, ez is "kopik". Nekem vannak használatban 5-7 éves HDD-im, és megy mind. Azért érdemes utánnanézni hogy menyi az életkora egy SSD-nek.

Nekem egy 300 velociraptoron van a rendszer. feleanyi volt mint a feleakkora SSD. Én elégedett vagyok vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Destructo
2012.04.18. 08:08
Szép,de nekem nagyon drága
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Emberfej
2012.04.18. 08:22
bld, mythbuster
Hétköznapi hdd-k úgy működnek hogy alapból(alacsony fordulaton, leállva) hozzáér az olvasófej a koronghoz és amint elindul a lemez a légellenállás nagyon kicsit megemeli a fejet. Vannak más megoldások is, de ez a legolcsóbb és rázkódás hatására igenis hozzáérhet a fej a koronghoz amit védőbevonattal védenek. Nem ablaküveget használnak korongoknak hanem kis hőtágulású nehezebben törőt.

Raptorban annyi a különbség hogy alacsony fordulaton lehúzza a fejeket a korongokról egy parkolópályára, és(remélem) jobb minőségű anyagból készülnek a korongok.

Évek óta használok raptorokat szerverekbe és munkára, nagyon strapabíróak.
Lehet hogy nem a legelegánsabb megoldás de fontos adatot csak mobil rackes raptorokkal szoktam szállítani.

Az viszont tény hogy a sebességen még lenne mit javítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lajcsi1975
2012.04.18. 10:37
Ez az ssd elhasználódás habár létező jelenség , sokan ezt túlreagálják.
Vegyünk egy átlag és olcsó 60 gigás ssd-t amit átlagban 1000 körüli értékben viseli el az ujraírásokat mielött elhasználódna. Ez azt jelenti hogy az ssd-n cirka 50 terabyte adat kell megforduljon. továbbá van ez a nemtudommianeve technologia ami szabályozza hogy egyenletes legyen az elhasználódás az ssd teljes területén így valoban meg kell legyen az ssdn a közel 50 terabyteos forgalom hogy bedobja a törölközőt. Én cirka 15 éve keztem a számítástechnikát , de megkockáztatom hogy az ezidő alatt vásárolt össes hdd-men nem volt meg az 50 terabájtos adatforgalom.

De biztos vagyok benne hogy probléma lesz az elméletemmel. Na vajon mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010
2012.04.18. 10:38
Ezzel csak az a gond hogy az egyetlen példány amit jelenleg kapni lehet a 600GB-os potom 57k ért, még véletlenül sincs 250Gb-os szóval ez nekem elég felejtős.

lajcsi1975 Én 1,5 éve használok egy 40G-at nem kímélem túlzottan egész nap megy a cucc és még csak 4TB sikerült ráírnom, mondjuk még 6 évet bírná durva számításokkal és extrém használaton is, hol lesz ez a SSD 6 év múlva?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Supra
2012.04.18. 12:50
Nem értem.

- miért kell brutál hűtés az 5 watthoz? Ez csak cicoma, vakítás
- Tényleg, szerintem is hülyeség tudni az átvitelt, seek-et, cache-t meg ilyeneket: Az a lényeg, hogy menőzhess, hogy neked ilyened van!
- ezért a pénzért pontosan lehet venni 2-3-4 asztali hdd-t, ami lenyomja ezt raid0-ban. akkor miért jó?
- ha nem számít az ár, akkor venni kell ramot, sokat, és cache-nek használni - már vannak rá programok (supercache, fancycace - meg gondolom linuxra még csomó). az pedig még mindig 100x gyorsabb, mint ez. ennyiért egy asztali HDD mellé lehet venni 32GB (!!!!) memóriát: azzal biztos hogy gyorsabb is lesz.

A fentieknek az adja a létjogosultságát, hogy a többszörösébe kerül, mint normál társai. Ha 30%-al lenne drágább, akkor lenne értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sandel
2012.04.19. 03:57
@Supra 1. Szerintem a súrlódás miatt keletkezik a hő is nem maga a fogyasztót áramból. 2.Egy Velociraptor-al nem leszel menőbb mint egy SSD-vel. 3.Mert 1 eszközzel elérem azt és ár/tárhely/teljesítmény(/méret) arányában jobban. 4. Ipari méreteknél biztosan jó megoldás de a WD végfelhasználók igényeit is figyelembe vette, nagyobb haszon érdekében szerintem. Ha nem áll rendelkezésre túl sok hely és szeretnél egy jó teljesítménnyel/mérettel rendelkező adattarolót pont jó. Meddig a SSD piac nem képes előállítani megfelelő ár/tárhelyél rendelkező tárolót addig is a Velociraptor-ra lesz igény. (SZVSZ :-)) És szerintem lesznek a WD-nek meg egy ilyen HDD-lyai.
P.S. Egy ellenfelet tudnék neki az pedig a Seagate Hybrid HDD (Momentus XT).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!