iPon Hírek

Karácsonyra itt az e-vonatjegy

Dátum | 2011. 03. 03.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Ha a most elindított közbeszerzési eljárás nem húzódik el, akkor a negyedik negyedévben már a mobilegyenleg terhére is megvásárolhatják vonatjegyüket az utasok - tudtuk meg a MÁV-Start Zrt.-től. A fejlesztés a MÁV-Start Zrt. részéről minimális költségigénnyel jár, ennek keretében ki kell alakítani az e-Ticket (internetes jegyértékesítési) rendszer és a majdani megoldás (a mobiltelefon-egyenlegről történő) fizetési rendszerek közti kapcsolatot. A tervek szerint a MÁV-Start Zrt. az üzemeltetőnek forgalomarányos jutalékot fog fizetni. Kérdésünkre, hogy miért csúszott eddig a fejlesztés, a MÁV-Start Zrt.-től azt a választ kaptuk, hogy számos jogszabály határozza meg azokat a paramétereket, amelyeknek meg kellett felelni a pályázat kiírása előtt. A vasúttársaságnak egyébként 2009-ben és 2010-ben is volt már ugyanebben a témában egy-egy sikertelen közbeszerzési eljárása. A megoldás révén nemcsak bankkártyával lesznek kifizethetők az interneten a menetjegyek, hanem a mobiltelefon-egyenleg terhére is. Az így vásárolt jegyeket továbbra is a jelenleg negyven vasútállomáson meglévő internetes jegykiadó automatákból lehet kinyomtatni, az ellenőrzés a vonatok fedélzetén is és a peronkapus beléptetéseknél a jelenleg is érvényben lévő módon történik - vagyis a telefonra kapott üzenet nem lesz elegendő az utazáshoz. A társaságnál elmondták: a mobiltelefon-egyenlegről történő vásárlásnál a korlátot a micropayment általános biztonsági feltételei és a jogszabályi környezet jelentik. A micropaymentben biztonsági okokból az egy vásárlással költhető összeg maximuma jellemzően 5-10 ezer forint között van. (Az interneten, bankkártyával fizetett vásárlások 90 százaléka tízezer forint alá esik.) További korlátot jelenthet, ha a szolgáltató maximálja az egy hónapban költhető összeget. A jelenlegi szabályozás alapján kizárólag a teljes áru jegyek fizethetők majd a mobilegyenleg terhére.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. axe
2011.03.03. 16:56
nemtudom így mennyi értelme van.... úgy lenne hogy küldök 1 sms-t nekik honnan hová visszakapok egy sms-t ha jön az ellenőr akkor sms mutatása meglesi a dátumot stb aztán kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Razak
2011.03.03. 17:35
Inkább azt csinálják meg, hogy azt a kódot kapjam meg sms-ben, hogy ne kelljen egy cetlire kiírnom a kódot, amit e-mailbe kapok vagy az internetes felületen, mert így nagy az esély a hibára és az állomáson meg a bosszankodásra......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!