iPon Hírek

Kártalanítja az Amazon a törölt könyveseket

Dátum | 2009. 09. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

A múltkor jogi hercehurcák miatt az Amazon kénytelen volt törölni a felhasználók Kindle-jeiről Orwell két regényét, az Állatfarmot és az 1984-et, és ez jelentős közfelháborodással járt. Az akkori gyors tűzoltást követően ("mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő", plusz a regények árának visszatérítése) most további engesztelő lépést tett a cég a felháborodott felhasználók felé:


Egyrészt az érintettek 30 dollárt - vagy ennek megfelelő értékű Amazon-ajándékutalványt - kaptak, másrészt legalábbis az 1984-et újra rendelkezésükre bocsátották, valamennyi megjegyzéssel együtt, amit esetleg olvasás közben már hozzáfűztek maguknak a szöveghez. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a többi érintett cím is elérhetővé válhat-e újra, de ez eddig már jó jel.

Harmadrészt megkapták Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezére személyes bocsánatkérő levelét is, melyben alapos önkritikát gyakorolva elismerte, hogy valóban igen "ostoba, meggondolatlan és az Amazon alapelveivel fájdalmas ellentétben álló" módja volt ez a jogi problémák megoldásának, és őszintén kérte az érintettek bocsánatát.

Mindez így együtt valóban meggyőző és elkötelezett igyekezetnek tűnik a felhasználók kegyeinek visszanyerésére, és kétségkívül elég jelentős hányaduknál sikerrel is fog járni. Az azonban így is biztos, hogy a könyvtörléses eset még így is nagyon sokáig a DRM és más hasonló távellenőrzési eljárások ellenzőinek egyik legfőbb érve marad.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Vendég-Ven...
2009.09.06. 08:58
VISSZA A HIRHEZ

A dologból akkor is csak egyetlen értelmes következtetés vonható le: Semmiképpen nem szabad olyan olvasót vásárolni, amelyhez a gyártónak/forgalmazónak a feltöltési jogon kívül bármilyen egyéb jogosultsága van.

Szép dolog, hogy a megjegyzéseket is az olvasók "rendelkezésére bocsájtották", ám kérdés, hol is tárolódtak azok. Ha az olvasón, akkor miért nem lehetett eddig hozzájuk férni, ám ha nem ott, akkor nagyon furcsa gondolatai támadnak az embernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pycur
2009.09.06. 16:59
Én azt se értem mi a nyavaja ez egyáltalán.
Valaki tud egy előzmény hírt linkelni?
Érdekes találmány lehet ez amúgy.
És az is mindenképp érdekes hogy a felhasználóknál lévő dolgokat csak úgy piszkálják. Nálunk errefelé a személyes jogok védői már akasztanának, mert jajj azok a személyes jogok.
Ha a képen jól láttam akkor ez egy elektronikus könyv izé lehet.
Ha tényleg ilyen akkor jó dolog, csak a működésén kéne egyszerűsíteni: internet mentesíteni, USB-n be a gépbe és PDF-et rámásolni és kész. Lehet lapozgatni.
Az se hátrány ha A4-es méretű, azt látni is lehet...
Hirtelen ennyit.
Ja igen, továbbra is a papírkönyv a nyerő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.09.06. 17:14
Cikk első felében írják az előzményt, nem értem mit nem értesz ezen:
"A múltkor jogi hercehurcák miatt az Amazon kénytelen volt törölni a felhasználók Kindle-jeiről Orwell két regényét, az Állatfarmot és az 1984-et, és ez jelentős közfelháborodással járt. Az akkori gyors tűzoltást követően ("mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben ilyesmi ne fordulhasson elő", plusz a regények árának visszatérítése) most további engesztelő lépést tett a cég a felháborodott felhasználók felé ..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!