iPon Hírek

Kávé helyett elektrosokk

Dátum | 2014. 02. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Érdekes ötlettel álltak elő a koffein helyettesítésére a Pentagon kutatói: enyhe áramütésekkel stimulálnák a katonák agyát. A kávé és az egyéb élénkítő szerek napjainkban még fontosabb szerephez jutnak a hadviselésben, mint valaha, főleg azon „digitális harcosok” körében, akik naphosszat a monitor előtt ülve drónokat irányítanak vagy különféle megfigyelési adatsorokat elemeznek. Bár elsőre meglehetősen meredeknek hangzik az ötlet, a jelek szerint működőképes. Eddig néhány tucatnyi önkéntesen próbálták ki a noninvazív agyi stimulációt a légierő egyik kutatólaborjában, és az eredmények azt mutatják, hogy a módszer élénkebbé és koncentráltabbá is teszi a teljesen egészséges, ám gyakran alváshiánnyal küzdő katonákat. „A stimuláción átesők sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtottak a teszteken” – mondja R. Andy McKinley, a kutatás vezetője. A továbbiakban többek közt arra kíváncsiak a szakértők, hogy mennyire biztonságos az enyhe sokkolásos módszert rendszeresen alkalmazni. Az eddigiek során jelentkező mellékhatások szinte elhanyagolhatóak: némi bőrirritáción és rövid ideig tartó, nagyon enyhe fejfájásokon kívül semmi másra nem panaszkodtak az önkéntesek. Az utóbbi években a számítógépes rendszerek rendkívül sok feladatot átvettek a fegyveres szervek tagjaitól, a befutó információk átnézésére és mérlegelésére azonban továbbra is az emberi elemzők a legalkalmasabbak. Ennek következtében napjaink katonái egyre több időt töltenek a monitorok előtt, tengernyi információ áttekintése alapján hozva meg a fontos döntéseket. Ehhez a munkához viszont már egészen másfajta figyelem szükségeltetik, mint korábban: nagy mennyiségű adatot kell áttekinteni, és gyors döntéseket hozni.
Az egyes pszichiátriai kórképek kezelésére régóta alkalmazott elektrokonvulzív kezelés, közismertebb nevén az elektrosokk-terápia jelentős stigmákat hordoz. Ez főként annak köszönhető, hogy a korai időszakban érzéstelenítés nélkül és a mainál jóval nagyobb dózisokban alkalmazták, komoly kognitív zavarokat és egyéb súlyos mellékhatásokat váltva ki. Napjainkban már pontosan az agy kívánt régiójában váltják ki a szakértők a kezelés eredményességéhez szükséges „minirohamokat”, a mellékhatások pedig jóval enyhébbek. Egészséges egyéneken viszonylag kevés kísérletet végeztek a kezeléssel kapcsolatban, a rendelkezésre álló információk alapján azonban valóban működhet a Pentagon ötlete. Korábban igazolták például, hogy az agy egyes régióit stimulálva az alváshiányos alanyok jóval pontosabb matematikai számítások elvégzésére képesek. Összességében azonban nagyon keveset tudni a módszer egyéb hatásairól, így számos további vizsgálatra lesz szükség annak engedélyezése előtt. Az egyik problematikus pont, hogy az agy egy részét stimulálva a többi régió aktivitása csökken. Így nagyon precízen kell megválasztani, mit kell ingerelni és mit nem, ez pedig meglehetősen komplikált kérdés, főleg úgy, hogy az aggyal kapcsolatos ismereteink még mindig meglehetősen korlátozottak. Az eddigi eredmények azonban nagyon bíztatóak. Az elektromos élénkítés ráadásul sok előnnyel rendelkezik a kávéval és az energiaitalokkal szemben, nem jelentkezik például a nagyobb koffeinbevitel során gyakran tapasztalt idegesség, és nem emeli meg a vérnyomást sem. A kísérletek során egy alkalommal 30 órás ébrenlét után alkalmazták a kezelést. Az alanyok arról számoltak be, hogy a teljesen felfrissültek, és kétszer jobban teljesítettek a feladatok elvégzésekor, mint az elektrosokkon át nem eső társaik. A koffein ugyanakkor ezen a ponton már teljesen hatástalannak mutatkozott.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. sensorprim...
2014.02.24. 15:26
az már szóba se jöhet hogy esetleg aludni hagyják őket
inkább megfőzik az agyukat
még jó, hogy csak halált osztó gépeket vezérelnek, és nem lesz gond ha 1-2 megőrül mellékhatásként
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Avisto
2014.02.24. 16:39
Na ja. Az hogy 2-3 ember munkáját ne egy, hanem 2-3 végezze az már eszükbe se jut. Mondjuk ez nálunk is egyre inkább így van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Renhoek
2014.02.24. 23:33
Az most teljesen mindegy, miért fejlesztik ki. Ha kell a seregnek akkor kell. Nekünk esetleg annyi haszna lesz, hogy civil szférába lejutva kiváltható a koffein. Egyetemisták, hardcore munkát végzőknek nagyon is hatékony lenne. A túlzott koffein szétcseszi a gyomrot, és gyógyszert kell szedni, hogy csökkentsd a gyomorsavat. Az vele a fő probléma, hogy az amúgy is stresszes időszakra még rátesz pár lapáttal. Sokszor "túlpörög" az ember, ha elvéti a dózist, vagy csak simán sok kávét/egyéb koffeinterméket fogyasztott aznap. Ilyenkor sokkal nehezebb koncentrálni, és az emésztőrendszeri panaszok is erősödnek.

Előfordult, hogy totális bealvás után, egy amúgy stresszes helyzetben annyira fokozta a stresszt, hogy be kellett verni mellé egy xanax-ot, így hozott kábé emberi szintre. Persze ez a legkárosabb, tudom... (Megoldás, alvás, kevesebb teher vállalása stb... könnyű ezt mondani )

Szóval egy ilyen stimuláló sisak nagy találmány lenne ilyen munkakörökben, ill. diákoknak. Abban biztos vagyok, hogy a sok koffeinnél biztosan kevesebb mellékhatása van. Vizsgálják ki egereken
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sensorprim... Renho...
2014.02.25. 10:08
Tudod ezzel csak az a baj, hogy amennyire én a munkaadókat ismerem egy idő után már elvárás/kötelező lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!