iPon Hírek

Kávézaccal szűrnék ki a nehézfémeket az ivóvízből

Dátum | 2016. 09. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az emberiség évente mintegy 6 milliárd tonna kávézaccot termel ki. A hulladék egy részét trágyázásra, állateledelekben és bioüzemanyagokban használják fel, de a java a szeméttelepeken köt ki. Pedig egy új vizsgálat szerint a zacc egészen kifinomult célokra is alkalmazható lehet. A kávézaccról már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az kiválóan alkalmas a nehézfémek (például az ólom és a higany) vízből való megkötésére, ilyen irányú használatát azonban gátolta, hogy a por folyadékból való eltávolítására nem találtak megfelelően hatékony módszert a szakértők. Egy olasz kutatócsoport azonban most érdekes megoldást dolgozott ki a problémára, amely még messze nem tökéletes ugyan, de irányt mutathat a későbbi fejlesztéseknek. Despina Fragouli és kollégái azzal foglalkoznak, hogy mezőgazdasági hulladékból gyártanak újfajta, hasznos anyagokat, például a kakaóbab héjából csomagolóanyagokat készítenek. A kávézacc kapcsán pedig azt ötlötték ki, hogy az sokkal könnyebben kezelhető lehet a nehézfémek szűrése során, ha egy szivacsba integrálják. A szivacs előállításához a helyi kávézókból beszerzett és kiszárított zaccot szilíciummal és cukorral keverték össze. Amikor a keverék megszilárdult, azt vízbe mártották, hogy kioldják belőle a cukrot, amely apró lyukakat hagyott hátra az anyagban. Egy apró, bélyegméretű szivacsdarab 30 óra alatt képes volt 99 százalékban eltávolítani a nehézfémeket egy olyan vízmintából, amely 16 ppm koncentrációban tartalmazott ólmot és higanyt. (Ez az egészségügyi határérték ezerszerese.) Mivel a fémeknek időre volt szükségük ahhoz, hogy a zacchoz kötődjenek, áramoltatott vízben már közel sem bizonyult olyan hatékonynak a szűrés, és a szivacs csak a nehézfémek 67 százalékát kötötte meg. Az anyag továbbá idővel telítődik is a fémekkel, és ezt követően már nem szűr. Annak érdekében tehát, hogy a jövőben a gyakorlatban is alkalmazható legyen a módszer, a vizet nagyon lassan kell átáramoltatni egy nagyon vastag szivacsrétegen, vagy egy szivaccsal bevont falú tartályban kell tárolni néhány órán keresztül, mondja Fragouli. A kutató már fel is vette a kapcsolatot néhány olyan céggel, amelyek munkája során problémát jelent a nehézfémszennyezés, és pár nagy mennyiségű kávézaccot eldobó vállalattal is elkezdett tárgyalni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Whysper
2016.09.29. 15:07
Az jó, remélem átveszika leadot zaccot 3000 Ft/ kg ért ;-P Van és lesz annyi mint a szemét!! mondom ez int KÁVÉ függő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Green_Mari...
2016.09.29. 22:24
Kicsit sok lesz az a hatmilliárd tonna.
Ahogy így utánakerestem, 9-11 milliárd font az éves zacctermelés (2014-es adat), azaz cirka 4-5 milliárd kilogramm, 4-5 millió tonna.
Kemény mennyiség így is, kalapom emelintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek
2016.09.29. 23:11
Nálunk a cégnél (50 fő kb) ...napi 2 kg kávé fogy Termeljük a zaccot rendesen... főleg a szoftveresek meg a tudósok....

Érdekes cikk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!