iPon Hírek

Kecses idomok és kiváló ár-érték jellemzi a ZUK Edge-t

Dátum | 2016. 12. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Lenovo zászlaja alatt tevékenykedő ZUK meglehetősen ütős ár-érték arányú okostelefonokat tudott eddig készíteni, és szerencsére a vállalat az elmúlt hónapokban sem felejtette el a mesterséget, ismét egy remek készülékkel jelentkezett. A ZUK Edge szinte peremek nélkül mutatkozott be, és a kategóriájában az egyik, ha nem a legkompaktabb megoldás lesz ebből kifolyólag.
Eddig az Edge jelzésű mobiloknak általában lekerekített pereme volt, a ZUK viszont arra céloz ezzel az azonosítóval, hogy minden irányból minimálisra szorított keretek övezik az okostelefont. A masina előlapját uraló megjelenítő 86,4 százalékát tölti ki a gépezet felületének. S hogy milyen panelről van szó? Nos, a ZUK Edge egy 5,5 hüvelykes kijelzővel lett felvértezve, ami 1920 x 1080 képpontos felbontásnak ad otthont, és IPS technológiát alkalmaz. A vállalat elmondása szerint 1500:1-hez kontrasztaránnyal lehet számolni és az NTSC színtérnek a 85 százalékát lesz képes kirajzolni az egység. A 2.5D kialakítású üveg oltalma alatt áll még a 8 megapixeles előlapi kamera is, ami 1.12 mikronos pixelmérettel operál és F/2.2-es rekeszértékű optika helyezkedik el előtte. Ezzel nemcsak remek szelfiket lehet alkotni, hanem Full HD támogatást nyújt a videóhívások alkalmával. És mi a helyzet a főkamerával? Ez a modul egy 13 megapixeles Samsung ISOCELL érzékelőre épül, amit 1.34 μm-os pontméret, valamint egy kettős fókuszrendszer (PDAF+CAF) jellemez – ez utóbbinak köszönhetően egyetlen tizedmásodperc alatt is képes belőni az élességet. Ehhez a képalkotóhoz egy F/2.2-es lencserendszer kapcsolódik.
Az Edge motorterébe az egyik legerősebb központi chip került, szóval a teljesítmény tekintetében aligha érheti majd szó a ház elejét. A Qualcomm tálalásában a Snapdragon 821 lapka teljesíthet szolgálatot a készülékben, ami 2,35 és 1,6 GHz-es órajelen üzemelő Kryo processzormagok párosainak ad otthont egy Adreno 530 integrált grafikus vezérlő mellett. A rendszermemóriát tekintve kétféle Edge kivitelből választhatnak majd az érdeklődők, ugyanis a ZUK kereskedelmi forgalomba bocsátja az okostelefont 4 és 6 gigabájttal is – az utóbbi a maximalisták körében lehet majd kedvelt, az előbbire pedig azok csaphatnak le, akik a lehető legjobb ár-érték mellett akarják megúszni a vásárlást. Tárhely tekintetében minden esetben 64 GB-os kapacitással kell számolni, amit UFS 2.0 támogatású NAND Flash lapkák alkotnak, így rendkívül gyorsak lesznek a fájlműveletek is. A kapcsolati lehetőségek sorát egy 4G LTE hálózati modem nyitja, ami a VoLTE eljárásnak sincs híján. Ezen felül említést érdemel még itt a 802.11ac szabványnak is megfelelő, kétsávos Wi-Fi, valamint a Bluetooth 4.1 LE modul és az A-GPS vevő is. Az Edge kettő Nano SIM befogadására lett felkészítve, ezáltal még több ember számára lehet vonzó alternatíva. A készülék keretén egy C-típusú USB csatlakozó figyelhető majd meg, aminek az a különlegessége, hogy már USB 3.1 támogatással dolgozik.
Az operációs rendszer szerepében már az Android 7.0 találja majd magát, ami természetesen rengeteg átalakításon esett át a ZUK szakembereinek keze alatt. A Nougat nem lesz híján a hasznos előre telepített applikációknak, valamint a hozzáadott tartalmaknak sem, itt kell kiemelni a ZUI 2.5 grafikus felhasználói felületet is, ami nagyban hozzájárul majd a jobb felhasználói élmény eléréséhez. Az Edge esetében a ZUK a megfelelő hangzásvilágról is gondoskodni szeretett volna. Ennek eredményeként érdemes még megemlékezni arról, hogy Dirac HD hangtámogatást kapott a szerkezet, és a vállalat közleménye szerint a Hi-Fi jelzőre is rászolgált az Edge, mivel 192 kHz-es és 24-bites anyagokkal is könnyedén megbirkózik. Érdekesség ezen felül, hogy van még a mobiltelefon kelléktárában egy pulzusmérő is, amit a sportolók és esetleg a szív és érrendszeri betegségben szenvedők is örömmel fogadhatnak majd. Ez az egység az Edge hátlapjára, szorosan a LED-es segédfény mellé került.
A ZUK ennél az újdonságnál nem győzte kihangsúlyozni, hogy mennyire vékony peremek (1,63 mm az oldalain) ölelik körül a készüléket. No, azért nem a Xiaomi Mi Mix súlycsoportjában lép a színre az Edge, de az 5,5 hüvelykes mérete ellenére valóban elég kicsi lett, mindössze 142,9 x 74,5 milliméteres a felülete és 7,7 mm-re emelkedik ki a síkból. Ráadásul úgy hozta ezt össze a tervezőbrigád, hogy az okostelefon előlapján található az ujjlenyomat-olvasó egy fizikai nyomógomb mögött, szóval igazán kiemelkedő teljesítményről van szó. A U-Touch szenzor egyébként állítólag 0,09 másodperc alatt képes lesz azonosítani az illetékeseket egy új algoritmus révén, szóval tényleg egy szempillantás alatt teszi a dolgát. A mobil kerete alumínium-ötvözetből készült, a hátoldalát pedig lekerekített peremű üveggel borították be a szakemberek. Az üzemidő tekintetében átlagos teljesítményt lehet kilátásba helyezni, ami a 3100 mAh-s kapacitású akkumulátor számlájára írható majd. Konkrét mérési adatokkal nem hozakodott elő a ZUK, de nagyjából 20 órás beszélgetési idő a reális „cél”. A töltési időre sem lehet majd panasz, hiszen a mobil támogatni fogja a Quick Charge 3.0 technológiát. Az gépezet fekete vagy fehér színben lesz felmarkolható.
A ZUK Edge 2300 jüanos árról indul a 4 GB-nyi rendszermemóriájával Kínában, ami ebben pillanatban átszámítva kb. 330 dollárnak felel meg, és ha valaki mégis inkább a 6 GB-os RAM-mal szerelt gépre áhítozik, annak sem kell 360 dollárnál többet fizetnie. Tekintve az Edge különleges vonásait is, aligha lehet most ennél sokkal kedvezőbb ajánlatot találni a piacon, így biztosan sok érdeklőre számíthat majd a ZUK a rajtot követően, ami éppen január elsejére esedékes. Érdekesség, hogy lesz belőle egy különleges kiadás is, amit Lee Min Ho, dél-koreai színész neve fémjelez.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!