iPon Hírek

Keddenként belassul(hat) a Facebook az alkalmazottaknak

Dátum | 2015. 11. 02.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A technológia világban néha egészen érdekes ötletekbe, kezdeményezésekbe futhatnak bele az emberek, amelyekkel a nagyvállalatok produktívabb munkára próbálják sarkallni a munkavállalóikat. A legújabb furcsaság a Facebook háza tájáról érkezik, és „2G Tuesdays” néven fut. A „2G Tuesdays”, magyarul 2G keddek nagyon kifejező név, hiszen arról van szó, hogy az elkövetkezendő időszakban, minden keddi napon, egy órán keresztül drasztikusan lelassított mobilinternet-kapcsolat áll majd a Facebook munkatársainak szolgálatára. Már amennyiben vállalják ezt a kihívást. A dolog ugyanis úgy működik, hogy amikor kedd reggel a Facebook munkatársai meglátogatják a hírfolyamukat, akkor egy kérdés fogadja őket, ami arra vonatkozik, hogy egy órán át oly módon használhatják a Facebookot, mintha csak csordogálnának a bitek, akárcsak a 2G kapcsolat esetén.
A kezdeményezés célja rettentő egyszerű: ennek köszönhetően a vállalat szakemberei sokkal jobban meg tudják majd érteni, hogy mennyivel más a felhasználói „élmény”, ha nem töltődik be minden információ másodpercek leforgása alatt. A Szilícium-völgyben nincs probléma a lefedettséggel és persze a sávszélességgel sem, mindenhol 4G LTE áll az emberek szolgálatára, sőt mi több, az olyan vállalatoknál, mint például a Facebook is, az sem ritka, hogy saját bázisállomások üzemelnek a lehető legjobb kapcsolat elérése érdekében. Igen ám, viszont az elmaradottabb országokban, mint például Indiában, vagy az Afrikai régióban, még a térerőt is meg kell becsülni, a maximális sávszélesség pedig legfeljebb kilobájtokban mérhető. Viszont a felhasználók az említett területeken is szeretnék használni a közösségi oldal szolgáltatásait. Tom Alison, a Facebook fejlesztési igazgatója szinte már új élményként számolt be arról, ami világszerte százmilliók (ha nem milliárdok) számára teljesen természetes dolog. Nem kell nekünk sem távoli vizekre eveznünk, hazánkban is vannak még szép számmal olyan területek, ahol a lefedettség foghíjas, és még a 2G-s internetkapcsolat is csak akadozva áll rendelkezésre. A 2G keddekkel a Facebook reményei szerint a dolgozók nagyobb ösztönzést éreznek majd arra, hogy minden erejükkel arra koncentráljanak, hogyan tudnák csökkenteni a vállalat szolgáltatásainak, alkalmazásainak sávszélesség igényét azzal együtt, hogy az élmény nem romlik. Nehéz előre megjósolni a 2G keddek eredményességét, az viszont kétségtelen tény, ha mindenki a saját bőrén tapasztalja rendszeresen ezt a „létformát”, akkor sokkal inkább tud azonosulni azokkal, akiknek ez jelenti a Facebook élményt.
A vállalat egyébként sosem hanyagolta el azokat a felhasználókat, akiknek nincs megfelelő internetkapcsolatuk, csak alacsony sebességgel tudnak szörfölni. A hagyományos mobilos felület mellett például ott van a 0.facebook.com – ez már nem minden szolgáltatónál érhető el, korábban korlátlan volt a hozzáférhetősége –, ami egészen alacsony adatforgalmat bonyolít, és elsősorban a feature phone-ok számára van fenntartva. Valamint az okostelefonok részére meg a Facebook Lite alkalmazás, ami eleve kicsi méretűre lett szabva, szerény a rendszerigénye és szintén beéri kisebb sávszélességgel úgy, hogy szinte minden elérhető benne, ami a rendes programban is helyet kapott.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. thestock
2015.11.02. 08:12
Igazán hülye ötlet... gondolom a dolgozók majd letudják annyival hogy tartanak erre az időre 1 órás kávészünetet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. ChoSimba
2015.11.02. 08:19
Miért kellene letudni ? Önkéntes a lehetőség, nem mindenkinek kötelező.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Kajafun
2015.11.02. 08:22
Na majd akkor keddenként egy órát wotoznak vagy ilyesmi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szefmester
2015.11.02. 08:48
Munkahelyen meg fészbúkozni kell munkaidőben, véletlen sem dolgozni. Hát ezért ilyen hulladék az az oldal... mindenki csak cicás képeket nézeget meg osztogat, meg csetelnek ezerrel... dolgozni meg smafu.
Nem csak 1 órás keddenkénti kéne oda, hanem 1 órás kötelező, és 7 órás opcionális, egész héten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Gyurkov
2015.11.02. 08:52
... és automatikusan elindulnak a videók, abban a pillanatban vége a tesztelésnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. thestock ChoSi...
2015.11.02. 08:53
Most akkor önkéntes,vagy "nem mindenkinek kötelező"?
Btw akkor is hülyeség. Gondolom valamelyik látott egy kongói kisfiút amint szomorúan nyomkodja a telefonját,és nem tölt be rajta az arcoskönyv.Ekkor cukkerberg fejéből kipattant hogy együtt kell érezni vele,1 óráig "önkéntesen" szívtok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Fzoltan
2015.11.02. 08:57
Szerintem ez marha jó ötlet.
Más az, amikor megmondják neked, hogy minél kevesebb adattal dolgozz, mert lassú hálózatnál egy év, mire bejön az oldal, és más, amikor megmutatják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. arn
2015.11.02. 09:04
Chromeban lehet throttlingot allitani, ha vki optimalizalni vagyik, meg lehet prociterhelest is emulalni. Amikor nagyforgalmu oldalt optimalizaltam, hasznos volt. Igy nem igazan ertem ennek a megvalositasanak ertelmet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thestock
2015.11.02. 09:34
Nem az oldal készítőjének kéne megmutatni,hanem a szolgáltatónak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Fzoltan thest...
2015.11.02. 10:32
Nem. Ez pont arra jó, hogy a programozó gondolkodjon már el egy kicsit hatékonyabb kódon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. thestock Fzolt...
2015.11.02. 10:39
Azon hogy lassú a net? mennyire kell jó kód? WAP-on is legyen arcoskönyv?
Külön progi van amivel könnyen elérhető a profilod,ez a cikkben is benne van..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. wolfwolf
2015.11.02. 20:13
"a Facebook Lite alkalmazás, ami eleve kicsi méretűre lett szabva, szerény a rendszerigénye és szintén beéri kisebb sávszélességgel úgy, hogy szinte minden elérhető benne, ami a rendes programban is helyet kapott."

Akkor mi értelme a "rendes" verziónak? Nem értem.
Hopp, ott van a "szinte", így már értem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. I.Jozsef83 Fzolt...
2015.11.02. 21:17
Fzoltan 2015. 11. 02. 10:32

+1

mert pont arról van szó , le is van írval a miért...

A kezdeményezés célja rettentő egyszerű: ennek köszönhetően a vállalat szakemberei sokkal jobban meg tudják majd érteni, hogy mennyivel más a felhasználói „élmény”, ha nem töltődik be minden információ másodpercek leforgása alatt. A Szilícium-völgyben nincs probléma a lefedettséggel és persze a sávszélességgel sem, mindenhol 4G LTE áll az emberek szolgálatára, sőt mi több, az olyan vállalatoknál, mint például a Facebook is, az sem ritka, hogy saját bázisállomások üzemelnek a lehető legjobb kapcsolat elérése érdekében.

MO-on rengeteg helyen nincs megfelelő lefedettség - így ezzel ezt ŐK is tudják érzékelni milyen rossz azoknál ahol nincs 4G LTE elérés .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Trolltaxi
2015.11.03. 09:14
Nagyon jó, bele sem merek gondolni, hogy mire vezetne, ha a gazdaság más területén is bevezetnék... vagy a parlamentben. Az egészségügyben. A hivatalokban.

De hogy ne csak offoljak: én nem konyítok a programozáshoz, de azt gondolom, hogy a rohamtempóban készülő programok kódjai igen pazarlóak az erőforrásokkal. Most nem (csak) arra gondolok, hogy az egész holdraszállást egy 20MHz-en ketyegő procival csinálták végig (állítólag, és a küldetés tervezésekor, meg végig a repülés alatt nyilván sokkal nagyobb hardver is rendelkezésre állt)... csak azt tudom, hogy 15 éve, amikor a szakdogámat írtam egy 466-os Pentium II celeronon, 64 mega rammal, akkor simán ment a word, mp3-at hallgattam és nyitva volt néhány böngészőasztal, meg excel tábla, és gond nélkül megy.

Egy pár éves rendszeren meg nem feltétlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.11.03. 14:22
Hat meg akkor milyen hulladek lenne az az oldal, ha munkaidoben nem facebookozhatnanak a facebooknal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller Troll...
2015.11.03. 15:08
Alapszabály minden szoftver fejlesztésénél, hogy drágább a programozó bére, mint a számítógép erőforrásai. Így célszerű egyszerű, könnyen értelmezhető kódot írni, ami viszont pazarlóbb.

Minél magasabb szinten írod meg a progit, annál kevesebbet kell írnod, annál kevesebb hibát követsz el, annál hamarabb végzed el a munkádat, és annál pazarlóbb is.

Viszont ennek pont az a következménye, amit te is írtál. De azért azt tegyük hozzá, hogy egy mai böngésző, levélküldő vagy táblázatkezelő sokkal komplexebb, mint az elődei...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thestock Troll...
2015.11.03. 18:31
Azért érdemes belegondolni.. a tűzoltót bezárni egy égő házba hogy máskor gyorsabban mentse ki a rászorulókat, vagy megfertőzni a gyógyszer gyártókat hogy hamarabb találjanak ellenszert
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!