iPon Hírek

Kell az állam a negyedik mobilszolgáltatóba?

Dátum | 2011. 03. 23.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A jelenlegi piaci és gazdasági környezet alig különbözik a 2008-astól, amikor az állam végül a válságra hivatkozva lefújta a negyedik mobilszolgáltatóra és a 4G hálózathoz szükséges frekvenciacsomagra kiírt tenderét. Így a mobilszolgáltatói piacon a kockázat - a lekötött tokéhez képest - alig változott, ezért önálló új szereplő megjelenésére kevés az esély. A számítások szerint az új szolgáltató hálózati tőkeigénye (kétmillió előfizető kiszolgálására alkalmas kapacitást alapul véve) nagyjából 160 milliárd forint, plusz 10-20 milliárd a frekvencia megszerzése - mindez 15 évre, a magyar fogyasztói számmal számolva finoman szólva nem a legvonzóbb ajánlat. Így maradhat a hagyományos megoldás: a meglevőknek ajánlja fel az állam az új frekvenciacsomagot, elvárva a fejlesztéseket, ám a verseny ettol nem erősödik. Turi Ferenc, a Capitol ügyvezető partnere szerint egy új szereplő megjelenése egy adott mobilpiacon általában nem garancia a verseny erősödésére, de a modellszámítások szerint esély van arra, hogy egy középáras tarifacsomag az új belépő megjelenésével (optimális esetben) 20 százalékkal is mérséklődjön. A tanulmány a verseny élénkítéséből kiindulva vizsgálta a negyedik (vagy sokadik) szolgáltató megjelenésének teljesülését. A Capitol két alternatívát is kínál a tanulmányban az államnak. Az egyik egy erős vertikális állami szerepvállalás lenne, ahol konkrétan új mobilszolgáltató formájában jelenne meg az állam, kijelölés útján. A másik, a Capitol szerint járhatóbb verzió, hogy az állam korlátozott szerepet vállalna az új szolgáltató vagy szolgáltatók megjelenésében, oly módon, hogy létrejönne egy állami vállalatok távközlési gerinchálózatára (MÁV, MVM, NIIF) alapuló távközlési nagykereskedő, amely úgynevezett virtuális szolgáltatóknak (például mint a Postafon) értékesítene hálózati kapacitásokat. A tanulmány arra nem tér ki, hogy a különböző szcenáriókban létrejövő társaságokba mennyit kellene az államnak invesztálnia, ám az elemzés természetesen magántőke bevonását is javasolja. Egy országos lefedettséget elérő mobiloperátor befektetési költségeinek 40 százalékát maga a gerinchálózat kiépítése adja, míg 45 százalékát a bázisállomások. A maradék 15 százalék az egyéb hozzáadott szolgáltatás. Turi szándékai szerint az elemzést elküldik a kormánynak is, hiszen most áprilisban jár le a negyedik mobilfrekvenciára kiírt 2008-as tender moratóriuma, így nagy valószínuséggel belátható idon belül döntés születik egy újabb pályázatról.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Kajafun
2011.03.23. 17:19
Nah 4. szolgáltató....
A versenygésnek köszönhetően cseszeget a skodafon minden nap átbaszos sms-ekkel meg hívogatnak havonta hogy jó-e így ahogy vagyok, nem-e akarok uj telót vagy valami hitelre meg minden redva! Ebből az egészből én nem kérnék semmit ert ezután akkor mi jönne? Lefog merülni a már töltőre dugott telóm is mert annyira versenygeni akarnak és annyit zaklatnak?
Mellesleg póstafon, az is egy jó dolog lett mert van egy olyan sim karim de nem lehet feltölteni az egyenleget rajta és ha betelefonálok akkor meg azt kapom hogy vigyem be a simet a városba nekik akkor megcsinálják!
Röhely az egész ahogy van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. YuGabe
2011.03.23. 17:28
Csak én nem értem a címet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. shazzla
2011.03.23. 17:39
Nem !!! És nemcsak hogy oda nem kell.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Uzsi00
2011.03.23. 18:07
pl Londonban több mint 20-30 mobilszolgáltatóval találkoztam. ott mennyi a külföldre telefonálás percdíja(anglia és mo. között)? elmondom: 18ft vonalasra, 32ft mobilra. feltöltésenként kapsz sms-eket, minél többször töltötted már magad, annál nagyobb ajánlatokkal (500 perc ingyen lebeszélhető pl.). Miért? Mert ott van konkurencia. Túl sok ahhoz, h megbeszélhessék békésen egymás közt, h most milyen horribilis árat tartanak Ők reálisnak a magyar piacra. Minél több a konkurencia, annál nagyobb a versenyzési kényszer. Bár tudom, ez csak álom, hisz az itteni meg az ottani színvonal más (mint ahogy a magyarországi és a nagy britanniai tecso minőség)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. polarx
2011.03.23. 20:36
Uzsi00 ez csak nekünk volna jó az államnak nem. Most az a cink hogy még többet kell nyelni amiatt ami elloptak gyurcsány bácsiék így Viktort mindenki szídja hogy ezt meg azt találnak ki. Jó persze egyik kutya másik eb kitalálnak minden szart csak több cash-t húzzanak le rólunk. UK-ba meg USA-ba szinte minden olcsobb talán a kaja nem de azért van képük külföldre hasonlítani minket hogy nállunk azért olcsobb a kaja, mondom ja, de ők 10x-er annyit keresnek durván, azért nem mindegy hogy miből kell kicsit többet költeni mo-hoz képest (sőt van ahol kevesebbet) vagy itt a majdnem semmiből adj töbet szinte mindenért, kicsit szánalmas. szóval amit írsz az számunkra jó volna de az államnak nem volna így nem is lesz..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jotek007
2011.03.23. 20:39
Haver is ugyanezt szajkózza, aki hollandusoknál melózik. Az ottani vodás percdíjak kb. az itteni minimálbérekhez vannak igazítva, a mieink meg az ottaniakhoz. Itt nincs jó választás, csak kevésbé rossz. Aki teheti, az úgyis skypol meg msn, meg ilyenek. A net előfizu az úgyis fix.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Saint
2011.03.23. 21:54
jessz ször nyű
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mtrx220
2011.03.23. 22:31
a helyzet az srácok, hogy kár viszonyitani az usához meg angliához. nagyobbak, több a tartalék. több időbe telik mig láthatóvá válnak a gondok.
eddig ment az ámerikai álom, de már reped a fal. és a benzinár csak a kezdet. hitelből él az usa is. anglia nem engedi be a bevándorlókat csak úgy. kina megette őket, mint ahogy a spanyolokat is megették, és hamarosan az sztem az eu-t is szétcsapják. ne legyenek illúzióitok, a viktor azért teszi amit tesz hogy legalább egy kicsi visszajöjjön abból ami elment. mert elment, és ha tetszik ha nem az emberek hagyták hogy eddig jusson - mert képtelenek vagyunk összefogni, a németek röhögtek rajtunk hogy mekkora lúzerek vagyunk hogy még a saját dolgainkat sem vagyunk képesek kézben tartani gyurcsi okán. még az arabok is fellázadtak pár ezer év után, de ebbe nem mennék bele inkább, nehogy vki megsértődjön.
de az nem állapot hogy az emberek a saját országukban rabszolgák. arra várunk egy mezőgazdaságilag ász országban, hogy idejöjjön vki az iparba befektetni, hát ez VICC!!!
azért dorbézolnak a bankok is mert gyengék vagyunk, a németeknél örülnek ha hitelt veszel fel! azért jövök a németekkel mert két vesztes háború után is toppon vannak és rend van.
a mobilszolgáltatók csak egy a sok élősködő közül - nincs alternativa - olyan árat szab amilyet nem szégyell, nyilvánvaló volt hogy azért adóztatják meg szigoritják őket hogy a pluszbevétel mellett az állam is be tudjon ugorni a játékaikba. a többi szolgáltatóról meg már nem is beszélek inkább, mert hányás ami megy!
persze ki tudja, hogy ezúttal ennek mi lesz a vége. ha az emberek javára forditják a plusz lóvét, akkor van értelme. de ha 4 év után a böszme nyugdijasok megint beválasztanak vmi tróger bandát aki beigéri a 200forintos csirkefarhátat, akkor értelmetlen volt az egész. nem politizálok, csak annyit tudok hogy közös erővel elszabtunk mindent. és azt most helyre kell hozni.
és igen, kell az állam a negyedik mobilszolgáltatóba. mindenhova kell, hogy ott legyen mint alternativa, különben soha a büdös életben nem lesz szabad ez az ország.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pjszilard
2011.03.24. 01:01
Az osszes nem 100%-ban magyar tarsasagot ki kell zarni az orszagbol, lefoglalni a halozatukat es az allam kell uzemelteti azokat. Az orszag 2/3-a erre szavazott. Nem ertem miert kellene palyazat. A szolgaltatasokert pedig a kolfoldi tulajdonosu cegek egysegesen 10000%-al tobbet fizetnenek mint a magyarok, igy nem kell foloslegesen adoztatni a magyarokat. A benzinkutaknal is hasonloan, csak a kulfoldi cegek altal keszitett vagy kulfoldi tulajdonu cegek altal keszitett jarmuvekhez lennne draga a benzin. Az osszes magyar tulkajdonu magyarorszagi autogyarban keszult gepjarmube fel aron lehetne tankolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pjszilard
2011.03.24. 01:04
A legkorrektebb az lenne, (ha a kormany mar elkeszult dontese utan), megkerdeznek a cegek velemenyet es nepszavazast tartananak rola.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!