iPon Hírek

Kellemetlen BUG az Apple rendszerében

Dátum | 2007. 11. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Egy rendkívül kellemetlen hibára derült fény, amely az Apple Mac OSX 10.3 Panther operációsrendszerétől kezdve minden újabb rendszert érint, beleértve a Tigert és a Leopardot is. A kellemetlen BUG fájl áthelyezéskor jelentkezik, ugyanis folyamat elvileg a három lépésből áll, ám az Apple operációs rendszerei az egyik lépést kihagyják, így egyesesetekben adatvesztéssel kell számolnunk.

A hibajelenség bemutatását Tom Karpik weboldalán találjuk meg, a site a Leopard segítségével mutatja be az említett hibát egy videó keretein belül. Alap esetben egy fájl áthelyezésénél három művelet megy végbe:

1. A fájl másolása a forrásból a célba
2. A másolás sikerességének ellenőrzése
3. Amennyiben a másolás sikeres, a forrás fájl törlése


A jelek szerint az Apple a harmadik lépésről elfeledkezett, azaz ha egy USB-s vagy egy FireWire eszközre helyezünk át egy fájlt, akkor ha a kapcsolat másolás közben megszakad, elveszítjük a fájlt. Ez a tény hálózaton történő másolás esetén is fennáll, ha például elveszíti a két számítógép egymással a kapcsolatot. Másolás közben amennyiben megszakad a kapcsolat, az OS X egy hibaüzenettel tér vissza, majd törli a szóban forgó fájlt, ezáltal adatvesztés jön létre.

Az Apple már több, mint kétmillió Leopard példányt szállított ki, ezek a szoftverek szintén tartalmazzák az előbb említett bug-ot, így számos felhasználó adata lehet veszélyben. Remélhetőleg a hibáról már az Apple is értesült, és a következő napok folyamán megjelenik egy javítás, amelynek segítségével megszűnik az említett jelenség.

Furcsa módon a Windows Vista-nál is találtak már korábban hasonló BUG-ot.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.11.07. 17:40
vissza a hírhez

Egy rendkívül kellemetlen hibára derült fény, amely az Apple Mac OSX 10.3 Panther operációsrendszerétől kezdve minden újabb rendszert érint, beleértve a Tigert és a Leopardot is. A ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!