iPon Hírek

Kellemetlen hiba az Apple új operációs rendszerében

Dátum | 2009. 10. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Apple legfrissebb operációs rendszerét, a Snow Leopard-ot nagyon várták maces körökben. A szoftver hasznos újításokkal és modern kinézettel próbál versenybe szállni a macesek kegyeiért, és az előzetes adatok szerint ezt igen hatékonyan teszi, ugyanis a szoftverre rengetegen váltottak át a megjelenést követő pár napban, illetve hétben.

Az új operációs rendszer esetében a friss információk szerint van egy kicsinek éppen nem mondható bug, ami a felhasználók profilját és személyes adatait is kellemetlenül érintheti: a hiba miatt könnyen elveszíthetjük dokumentumainkat, zenéinket és beállításainkat. A hibajelenséget először szeptember 3-án, majd később szeptember 12-én jelezte két különböző felhasználó, akik a bug miatt a fentebb említett adatvesztéssel kellett, hogy szembesüljenek. A felhasználók szerint a Snow Leopard nem csak a beállításaikat törölte, de az összes adatot is, amely személyes felhasználói fiókjukon belül volt, azaz minden dokumentumot és zenefájlt is. A felhasználók mindketten igénybevették a Guest fiókot, majd mikor saját rendes felhasználói fiókjukba szerettek volna visszajelentkezni, szembesültek a hibával.

Az iTWire utána járt a dolognak, és kiderítette, hogy pontosan mi okozza, illetve mi a kellemetlenség pontos ellenszere. A hiba akkor jelentkezik, ha valaki a 10.5-ös Leopard-ról frissíti a rendszerét 10.6-os Snow Leopard-ra úgy, hogy közben az ún. Guest, azaz vendég felhasználói fiók engedélyezve van. A problémára a megoldás mindössze annyi, hogy a Leopard-ról Snow Leopard-ra történő frissítés előtt a Guest fiókot letiltjuk, majd a frissítés után újra engedélyezzük azt, így natív, Snow Leopard Guest fiókhoz jutunk. A felhasználók jelentősebb része nem fog találkozni ezzel a hibával, ugyanis a fő fiókján kívül általában nem használ másikat.

Az adatvesztések elkerülésére jó megoldás az Apple automatikus adatmentő szolgáltatása, a Time Machine szoftver, amelyhez csak egy külső merevlemezre van szükség. Ez is megfelelő védelmet nyújt adatainknak egy ilyen hiba esetén (de nem mentség a hibára).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. pjszilard
2009.10.13. 14:01
Megse kulonbozik annyira a Windows-tol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bitlisz
2009.10.13. 15:42
Csak biztos elfelejtették kipróbálni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. arkman
2009.10.13. 16:24
pjszilard: Gratulálok, hogy ezt egy darab hírből szűrted le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2009.10.13. 17:54
nagyon is külömbözik a windowstól ez a hiba meg hát... és sose jöttem volna rá ha mac-es lennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2009.10.13. 20:03
különbözik* amúgymeg nagyon szépek az apple gépek, és nagyon gyorsak (köszönhetően az oprendszernek)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MassKilla
2009.10.13. 20:17
ezek működnek alapból intel/amd gépeken, vagy ezekhez is valami hackelt verzió működik csak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pjszilard
2009.10.13. 23:59
A windows-nal is az a legveszelyesebb ha a dokumentumokat az alapertelmezett dokumentumkonyvtarba taroljuk ahelyett, hogy letrehoznank egy masikat. Igy van a legnagyobb esely az adatvesztesre ujratelepitesnel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!