iPon Hírek

Kémkednek a gyermekvédő programok

Dátum | 2009. 09. 09.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Láthatólag már azokban a szoftverekben is egyre kevésbé lehet csak megbízni, amelyeknek pedig épp az lenne a célja, hogy védjenek minket - vagy épp, mint jelen esetben, a gyermekeinket. Meglehetősen kellemetlen érdekességek kerültek ugyanis napvilágra az elvileg szintén e célra tervezett Sentry és a FamilySafe programokról.


Úgy tűnik, ezek a programok eredeti funkciójuk mellett még egy másodlagos, saját célt is szolgálnak: gondosan rögzítik és begyűjtik a különböző chatelő- és üzenetküldő alkalmazásokon lefolytatott magánbeszélgetések szövegét, majd ezeket összegyűjtve és szalaggal átkötve visszaküldik a forgalmazóiknak, akik aztán az ily módon szerzett adatokat különböző üzletek és vállalatok felé értékesítik, hogy azok minél jobban a gyermekek lelkületére, beszéd- és gondolkodásmódjára tudják szabni a reklámjaikat.

Az EchoMetrix (korábban SearchHelp) állítása szerint a legnagyobb nevek, legjelentősebb vállalatok és filmstúdiók is érintettek az ügyben - ami nem is csoda, elvégre ilyen adatokat nyilván mindenki jól tud hasznosítani, aki bármit is árusít gyerekek számára.

Ha másra nem is, arra mindenképpen jó lehet ez az esemény, hogy felhívja a figyelmet az ilyesfajta programok veszélyeire, és kis szerencsével talán még azt az elgondolást is elhintse mellette, hogy esetleg jó ötlet lenne inkább szépen megtanítani a gyerekeket a net rázósabb dolgaira és azok megfelelő kezelésére is, minthogy különböző kétes (kém)programokra bízzuk az ügyködéseik felügyeletét.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. vader
2009.09.09. 20:52
VISSZA A HIRHEZ

Utolsó bekezdésben az igazság. Asszem többet már nem is kell ehez hozzáfűzni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2009.09.09. 23:58
Ez a dolog valahogy nem hatott az újdonság erejével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kange
2009.09.10. 08:54
Én csak azt nem értem az egészben, hogy egy program, ami a használójának engedélye/tudomása nélkül adatokat gyűjt/küld, azokat Spyware-nek nevezzük és törvénysértőek (USA & UK biztos!).

Akkor ha ez így van, ahogy cikkben szerepel, akkor ezek a programok hogyan lehetnek életképesek???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. djspill
2009.09.10. 11:52
Csatlakozom az előttem szólóhoz, bár a Google hasonló dolgot csinál, amikor elmenti ip címre visszavezetve minden egyes keresést. Nem ugyanaz, csak hasonló, nyilván nem egyenrangú dolgok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Banzin
2009.09.10. 12:17
Ebben a hírben inkább az a meglepő, hogy a chat programokhoz hozzáférhet egy ilyen progi. Oda már komolyabb tudás is kell, nem elég egy szimpla keylogger, hiszen a válaszoló irományát is megjeleníti. Legalábbis én így vettem ki a szövegből. Ez erősen hajaz a spyware fogalmára. Tanulság, hogy nem kell a gyereket odaengedni a géphez és akkor nem néz csonkolós japán pedofil videókat.

A mai gyerekek sajnos már 4 éves kortól kapcsolatba kerülnek a pc-vel, ami nem is lenne baj, ha nem lenne olyan sok pornó és erőszakot bemutató oldal. (You tube-on is 10 lépésből el lehet jutni a Tom és Jerrytől egy kivégzésig.) A szülők felelőssége attól még nem múlik el, mert apuka feltelepített egy ilyen programot, legfeljebb a bűntudatot mérsékeli. Ahelyett, hogy kivinné focizni a srácokat örül, hogy végre el van a gyerek.

A minap hallottam, hogy már 6 éves kortól fel szeretnék világosítani a gyerekeket a szexről. Interneten már hamarabb is megtehetik, csak kérdés, hogy mennyit is fog fel ebből egy ennyi éves gyerek? Az ötlet nem rossz hiszen később úgy is ezt hallja mindenhol, így legalább nem éri váratlanul. Bár ha rajtakapja a szülőket a kufircoláson lehet hordani pszichológushoz egy életen át, amúgy meg csak szimplán nem értené, hogy mért birkóznak az ősök.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!