iPon Hírek

Ken Levine bezárta az Irrational Gamest

Dátum | 2014. 02. 19.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Váratlan fordulat a játékipar történetében. A legendás fejlesztő, Ken Levine gyakorlatilag bezárta stúdióját, az Irrational Gamest, ami olyan, rendkívül sikeres játékokért volt felelős, mint a BioShock, a Freedom Force, a SWAT 4, vagy a klasszikus System Shock 2. Ken Levine 17 évig volt a stúdiónál, és nyílt levélben írta le, hogy ez volt élete legjobb munkahelye, és itt dolgozott a legélvezetesebb projekteken. "Habár rendkívül büszke vagyok arra, amit itt elértünk együtt, most másfajta játékok készítése iránt lelkesedem. Hogy ennek meg tudjak felelni, egy új, kisebb csapatba kell fektetnem az energiáimat, ahol teljesen lapos a szervezeti felépítés, és közvetlen kapcsolatunk lehet a játékosokkal. Gyakorlatilag olyan lesz, mintha visszatérnénk a kezdetekhez: egy kis csapat fog játékokat készíteni a játékosok keménymagjának." - írta Levine, arra utalva, hogy eredetileg ők is hárman kezdtek játékokat fejleszteni egy nappaliban.
Levine teljesen leépíti az Irrational Gamest, és csak körülbelül 15 embert tart meg, akiket tovább visz új stúdiójába. A többieknek igyekeznek állást találni a Take-Two többi csapatánál, illetve lehetőséget adni külsős kiadók és fejlesztők számára, hogy válogassanak közülük. Merre tovább? "Hamarosan bejelentjük, min is fogunk dolgozni. Azt biztos, hogy olyan olyan játékokat akarunk készíteni a keménymagnak, amik erősen épülnek a narratívára, és sokszor újrajátszhatóak. Hogy a lehető legközelebbi kapcsolatba kerüljünk a felhasználóinkkal, a tartalmakat digitális úton fogjuk terjeszteni." - írta Levine, aki szerint ehhez nagyon hosszú tervezési folyamat kell majd, és bár eredetileg úgy vélte, hogy gyakorlatilag startup vállalkozásként kellene belevágnia, a Take-Two meggyőzte őt, hogy nagyon is jó helyen lesz, ha nála marad. "Végül is ők voltak azok, akik eredetileg is hittek a BioShock sikerében." A BioShock azonban vélhetően nem hal meg: Levine a teljes franchise-t átadta a 2K Gamesnek, így valószínűleg várhatóak további részek - főleg, hogy eredetileg már októberben arról lehetett hallani, hogy az Irrational Games is további részek elkészítésén gondolkozott.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Trevize198...
2014.02.19. 09:14
A BioShock Levine felügyelete nélkül nem lesz már az igazi. A második rész is csak egy jóféle kitérő volt (persze nagyon élvezetes).

Nekem Levine most a játékipar Nolan-je jelenleg.

Úgyhogy nem tudok mást írni, mint, hogy azért sajnálom az IG-t, de sok sikert neki az újhoz és kíváncsian várom mi sül ki belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Kobest
2014.02.19. 09:39
Bár sajnálom azokat, akiknek új munkahely után kell nézniük, azért több dolog tartozik ehhez a történethez, mint Levine karrierje.

Ha jól tudom, rengeteg átnevezés is folyt a 2K-nál, így lényegében az az Irrational, amit mi régről ismerünk, már nem is az eredeti csapat, csak valamilyen 2K részleg, amit átneveztek.

Az, hogy Levine sorozatosan adja ki a System Shock játékokat, az már nem újdonság, sőt, szinte mindig istenítik ezért. De hogy "narratívára épülő játékok?" Ugyan már! Az Infinite, bár döbbenetesen szép és egyedi látványvilága volt, pont a története sikerült a leggyengébbre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. m4ss.cor3
2014.02.19. 10:48
Ray Muzyka, Greg Zeschuk, John Carmack, Ken Levine és még lehetne sorolni az elmúlt 1-2 évben leköszönő, a játékipar (egykor) meghatározó alakjait.........baxus öregszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Trevize198... m4ss....
2014.02.19. 12:28
Levine szerencsére egyáltalán nem leköszön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. almos23
2014.02.19. 16:32
hát ez most sírás közeli állapotba kerített engem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. m4ss.cor3 Trevi...
2014.02.19. 19:29
Ha ennyire szőrözni akarunk, akkor lényegében a lentebb említett úriemberek (és mások) sem köszöntek le, csak váltottak. Ki a játékiparban maradt, mások új vizekre eveztek. Egy közös viszont szerintem van bennük, mégpedig az hogy miután ez megtörtént egyik sem "villantott" az iparágban úgy mint előtte. Így hirtelen talán egy delikvens jut eszembe aki rácáfol (talán) erre, Brian Fargo (Wasteland 2, Torment).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jocek
2014.02.19. 20:06
SWAT 4 a legjobb taktikai fps amivel valaha játszottam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Trevize198... m4ss....
2014.02.19. 20:59
Még mindig nem értem miért beszélsz leköszönésről és hasonlítod a többihez... 15 embert megtart, szerez még párat hozzá és újrakezdi kicsiben. Nem megy occulusriftezni meg hamburgert árulni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mariner
2014.02.20. 00:30
Így van. Semmi tragédia nem történt. Újrakezdi kicsiben vagy más arculattal. Nem küldi el az embereket, nem jelent csődöt és markolja fel a nagy lecsót. Neves fejlesztőházról van szó, emígyen a hanyatló nyugaton illetve normális esetben felajánlják mindenkinek, hogy lehet maradni más feltételekkel vagy lehetőségetek van tovább lépni. Csak nálunk divat a "kirúgunkmindenkitésoldmegahogytudod" hozzáállás. (Karaj, sikerült behoznom a politikát...bonácsat!) Gondolom, a még pályán lévő projekteket befejezik még és kezdenek valami újba. Kár keseregni azon, hogy mi volt ekkor és milyen jó volt ez vagy az. Jön egy új, amit még ők sem látnak és mi sem ismerjük. Nézzünk bizakodóan rá, mert az is lehet, hogy valami orbitálisat fognak kreálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!