iPon Hírek

Képen jelenítették meg a fény kettős természetét

Dátum | 2015. 03. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A kvantummechanika egyik központi koncepciója, hogy a fény egyszerre részecskeként és hullámként is képes viselkedni. Külön-külön mindkét típusú viselkedés igazolására léteznek kísérletek, olyan módszer azonban mostanáig nem volt, amely egyszerre demonstrálta a fény két sajátosságát. A Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) kutatói azonban új módon közelítették meg a problémát, és sikeresen megjelenítették, ahogy fény egyszerre hullámként és részecskeként viselkedik. A kísérlet során egy lézerpulzust irányítottak egy piciny fém nanodrótra, aminek hatására annak részecskéi rezegni kezdenek. A fény a nanodrót mentén két irányba képes haladni, és egyes részei egyik, mások a másik irányba fognak tartani, az ellenkező irányba tartó hullámok találkozási pontjain pedig állóhullámok alakulnak ki. A kutatók ezeket jelenítették meg olyan módon, hogy egy elektronnyalábot lőttek ki a nanodrót irányába, amelynek részecskéi az állóhullámok fotonjaival kölcsönhatásba kerülve helyenként lelassultak, másutt felgyorsultak. A szakértők azt jelenítették meg egy ultragyors mikroszkóp segítségével, hogy az egyes elektronok esetében hol történik meg a sebesség módosulása.
Ezeket az eredményeket aztán térben is megjelenítették, és így kapták meg a mellékelt ábrát, amelyen kirajzolódnak a fény állóhullámai. A részecsketermészet magából a megjelenítési módból világlik ki, hiszen a hullámos felület csak azért vált láthatóvá, mert az elektronok beleütköztek az azt alkotó fotonokba. Az elektronok sebességváltozása annak az eredménye, hogy az elektron és a foton találkozásakor a két részecske energiacsomagokat, kvantumokat ad át egymásnak, igazolva a fény részecske voltát. A kísérletnek köszönhetően először sikerült közvetlen módon megjeleníteni a kvantummechanika paradox természetét, mondja Carbone. A szakértő azt is hozzátette, hogy az eredménynek a tisztán tudományos érdekességen túl más haszna is lehet, hiszen a kvantumszintű jelenségek megjelenítésének és kontrollálásának képessége új utakat nyithat meg a kvantumszámítógépek fejlesztésében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. VAjZY
2015.03.03. 19:10
"Az elektronok sebességváltozása annak az eredménye, hogy az elektron és a foton találkozásakor a két részecske energiacsomagokat, kvantumokat ad át egymásnak, igazolva a fény részecske voltát."
Tessék?! Megtudhatnám, hogy szerepelt ez a mondat a forrásban? Mert ennek így nincs értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Norba-89 VAjZY
2015.03.03. 22:03
A forráscikkben -ha minden igaz- ez volt az angol megfelelője a mondatnak: "This change in speed appears as an exchange of energy "packets" (quanta) between electrons and photons. The very occurrence of these energy packets shows that the light on the nanowire behaves as a particle."

Kicsit tényleg érdekesen lett lefordítva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.03. 23:42
Köszi, így mindjárt más.
A kvantumok már nem tudnak továbbiakat cserélni, hiszen maguk a kvantumok, nem így értették szerintem (nyilván nem valami blog a forrás). Ez az exchange magára az elektronra és a fotonra vonatkozik, nem általuk tartalmazott más kvantumra, elég abszurd lenne. Elvont tud lenni az angol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. expander
2015.03.04. 11:11
"Először jelenítették meg közvetlenül a fény kettős természet"

A cím így értelmes?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!