iPon Hírek

Kerek „számlapot” kapott a Motorola okosórája

Dátum | 2014. 03. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google bemutatta az Android Wear operációs rendszert, és ezzel együtt az LG is beharangozta az első okosóráját, amit a keresőóriással együtt működve fejlesztettek ki. Azonban a G Watch nem az egyetlen újdonság a Wear oldalán, ami a következő hónapokban fog kereskedelmi forgalomba kerülni.
A Motorola leleplezte a Moto 360-at, ami sokak szerint az egyik, ha nem a legszebb okosóra az eddig látott megoldások közül. A Moto 360-ról számokban nem igazán beszélt a gyártó, így egyelőre nem sokat lehet róla tudni, de az már biztosra vehető, hogy ki fog lógni a sorból. A különlegessége a megjelenítőjében keresendő, de itt nem a felhasznált technológiára kell gondolni, hanem nemes egyszerűséggel a panel formájára. Kör alakú, mint a legtöbb hétköznapi karóra, és vélhetően pont ez adja a varázsát, ami miatt a közönség azonnal a szívébe fogadta. A viselhető eszköz nevében a 360 is a formára jelent utalást. A kerek megjelenítő a mobiltermékekben – és persze egyébként is – eléggé ritkaság számba megy. Ennek ellenére a Motorola nem most először villant ilyen megjelenítőt a története során, ugyanis az Aura mobiltelefon színes kijelzője is kör alakú. A Motorola Aura elképesztően drága termék volt annak idején, remélhetőleg az árát már nem örökölte meg a Moto 360 okosóra.
Mit tudunk jelenleg erről a megoldásról? A Motorola órája folyamatosan aktív kijelzővel fog szolgálni. Alapból az óra jelenik majd meg rajta, és ha egyéb információra van szüksége a felhasználónak, akkor kell csak manuálisan beavatkozni. A „számlapként” funkcionáló megjelenítő 46 milliméteres (kb. 1,8 hüvelykes) képátlóval rendelkezik, hasonlóan egy teljesen átlagos férfi órához. Nagyon fontos, hogy emellett a kerete sem vaskosabb a megszokottnál. A kütyün értelemszerűen már az Android Wear operációs rendszer fog szolgálatot teljesíteni, ami a demonstráció alapján egy letisztult, kártyás felhasználói felülettel rendelkezik majd. Jim Wick, a Motorola főtervezője élesben is bemutatta a szerkezet sebességét egy interjú során, és az eredmény egészen meggyőző volt. Nem gondolkodott el a gép, egyáltalán nem tűnt lassúnak, és látszólag az animációk sem azért voltak jelen, hogy elfedjék az egyéb területeken elszenvedett hiányosságokat.
A testreszabhatóságnak nagy figyelmet szenteltek a karóra megtervezése során, árulta el Wick. Ennek megfelelően a Moto 360 elérhető lesz többfajta szíjjal (fémmel és bőrrel egyaránt), és a fémből készült ház is változatos árnyalatokban tetszeleghet, így mindenkinek megfelelő alternatívával tudnak szolgálni ilyen tekintetben. A konstrukció természetesen ellenáll a vízzel szemben, de sajnos nem túl nagy mértékben. Mint kiderült, leginkább az elkerülhetetlen vízcseppek ellen nyújt védelmet a borítás, zuhanyozni nem érdemes elvinni.
A Motorola Moto 360 sok telefont támogat, mert hivatalosan csak egyetlen előfeltételnek kell megfelelnie a kiszemelt gépnek: legalább Android 4.3 operációs rendszer kell legyen rajta. Ez valószínűleg azért fontos, mert ezzel a Jelly Bean variánssal került bevetésre a Bluetooth Low-Energy API támogatás. Ezzel már ki lehet használni a Bluetooth 4.0 LE modulokban rejlő lehetőségeket, így alacsony energiabefeketedés mellett tudja fenntartani az adatkapcsolatot az óra a mobillal. Érdekessége még a készüléknek, hogy semmilyen csatlakozó nincs rajta, tehát minden vezetékek nélkül történik, így a töltési metódus is. Vélhetően a Qi szabványnak megfelelő eljárást fogja támogatni, hiszen a Motorola is tagja a Wireless Power Consortium csoportnak, amihez a Qi is köthető.
Az egyelőre nem derült ki, hogy mennyit fognak elkérni az etalonnak kikiáltott okosóráért, de minden bizonnyal nem az olcsóbb megoldások közé fog besorolni. A Moto 360 nyáron debütál, addig sajnos be kell érnünk ennyi információval.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Supra
2014.03.21. 09:21
Persze, kerek. Csak hogy a létező legrosszabb módon lehessen felhasználni pl. szöveg kiírására.

Az órákból gyakorlatilag haszontalan ékszer és presztizsszimbólum lett, de most a motorola megmutatja a frankót, és csinált belőle gyakorlatilag haszontalan elektronikus ékszert és presztizsszimbólumot.

Gratulálok!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Helbika20
2014.03.21. 10:26
Azt hallott, hogy magyar ember adta el a kör alakú kijelzővel rendelkező óra szabadalmát. Ha így van akkor gratulálok neki, sokkal szebb lett! :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Turit
2014.03.21. 10:45
Supra - nem ezen kell facebookozni és könyveket olvasni, rengeteg másra lehet használni . A magyar srác koncepciója volt ez a kör alakú okosóra, remélem volt szabadalma és el is adta nekik , nem csak úgy lenyúlták az ötletét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Lazahunter Supra
2014.03.21. 11:19
Normális óra alakú óra, mi ezzel a probléma? Nem ezen kell izzadni, jó eséllyel még nyomkodni sem kell hanem a telefon által megjeleníteni kívánt információkat fogja kiírni .... nem ezen kell könyvet olvasni, arra már van 1001 már megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Taranisz
2014.03.21. 11:28
Csak szerintem "véletlen" egybeesés, hogy pont azután jöttek elő ezek az ötletek, hogy egy magyar design-er előrukkolt a saját ötletével amire mindenki ráugrott (még a Verge-ben is benne volt, hogy mekkora jó ötlet)?

Még csak véletlenül sem látok párhuzamot a két dolog között... dehogy is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Supra
2014.03.21. 11:32
Nah, frankó, örülök hogy ismét sikerült kiemelni a lényeget a hozzászólásomból

Ki a francos nyavaja beszélt itt könyvről, meg facebookrol? (turit: neked hány facebook ismerősőd van? nekem kilenc...)
Látszik a gyakorlati érzék teljes hiánya: rajzolj a telefonodra egy akkora kört, amekkora az óra (nem a külsejét, hanem az lcd tényleges méretét), és nézd meg, hány karakter fér bele olvashatóan. Az sms 160 karakterét is bajos lesz elolvasni. akkor milyen témában is lesz HASZNOS?

Valamint az eszébe jutott valakinek, hogy miként lehet kerek LCD-t gyártani? Igen, sehogy. Csak úgy, hogy a panelből kidobjuk a négyszög és a kör területe közötti különbséget. Baromira gazdaságos...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. freyr
2014.03.21. 11:59
Ellenáll a vízcseppeknek. Egy ilyen eszköznek az erősen sós izzadságnak is ellen kéne állnia.
Hogy amúgy a koncepció sem életképes, azt most meg se merem említeni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. straw Supra
2014.03.21. 13:13
Senki se mondta hogy olcsó lesz.
Amúgy meg, sms-t olvasni 1,8"-en? Mind1 milyen alakú akkor is szenvedés. De ha neked az a vágyad akkor nem te vagy a célközönség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Kerty
2014.03.21. 13:19
Taranisz:
Igen véletlen. Nem ő volt az egyetlen aki így képzelte el az okosórát. Csak, mint ahogy Supra írta, nem gazdaságos, ezért aki komolyan gondolta -nemcsak csinált pár random látványtervet- az nem erőlteti. Ha én most rajzolnék látványtervet 3szög alakú órákról vagy olyat aminek a pántja a kijelző, attól még közöm nem lenne az egészhez, nemhogy szabadalom. Ez nem így működik (igen, ezt nem te írtad tudom) A másik meg hogy ezeken az órákon kicsit több dolgot kell tervezni mint egy látványterven, kétlem hogy az utóbbi pár hétben készítettek el mindent szegény magyar világmegváltó ötletéből nem lehúzni akarom a srácot, de olyanokat mond, mintha ő vizelte volna a rio grandét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Turit Supra
2014.03.21. 14:19
papírra rajzoltam egy 4 cm átmérőjű kört abba írtam 3mm-es betűnagysággal 92 karakter simán elfér. Amúgy meg az átlagos szövegméret egy nyomtatott újságnál 2 mm. Szóval egy sms szöveg és simán kifér, csak különböző hosszúságú sorok lesznek
De lehet mozgó szöveg is végtelen hosszú.

itt van a koncepció és pár felhasználási ötlet:
https://www.behance.net/gallery/Smartwatch-Concept/14929833
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jamborka
2014.03.21. 14:36
Hagyjátok, meg akarja győzni a világot, hogy nem jó semmire, mert neki nem jön be ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DemonDani Helbi...
2014.03.21. 14:57
Semmi köze ehhez Balogh Gábor rajzának, és a köralakú okosórához sem sok azon túl, hogy ő megrajzolta a legszebbet papíron.

A Google réges-régóta kör számlappal rajzolgatja a szkeccseket.

Persze szorítunk neki, hogy összejöjjön, amit megálmodott, de egyelőre az nagyon messze áll ettől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. malvoisen Turit
2014.03.21. 15:56
Szerintem annyival árnyaltabb a kép, hogy a szöveg nemcsak egy sor karakter, hanem a tördelésnél jól olvashatónak kell lennie. Ezen a vonalon haladva, vélhetően 2mm-nél nagyobbnak is kell lennie a betűnek, ha azt akarják, hogy a valódi órákkal vetekedjen az olvashatóság.

Mondjuk engem ez nem érint, mert órát sem hordok. Bár ez és a Pepple Steel mindenképpen jobban tetszenek, mint a Samsung szörnyetegei.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. expander
2014.03.21. 16:06
Már tudnak kör alakú kijelzőt gyártani? Eddig azt sem lehetett, minden szögletes volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. noPublicFG
2014.03.22. 00:33
Nálam pozitív fogadtatásra talált ez az óra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kono
2014.03.22. 01:51
Most nem azért, de jó 6-7 éve már lehetett olvasni, hogy több vállalat belefogott a kör alakú kijelzők fejlesztésébe és bár eddig én nem is néztem ilyesmit, de lehet mára már eljutottak a gyakorlati alkalmazásig. A végeredmény meg lehet látványra ugyanaz, de simán megbújhat mögötte eltérő technológia. Vagyis nemtom mi ez a hülyeség, hogy a kör és a négyszög közötti felület kuka duma.
Egyébként smsnek biztosan futó felület lenne, hasonló kis felület elrendezésű egyéb eszközökön eddig is így volt a hosszabb szövegeknél. Amúgy nekem gpsnek, elrakott mobil hangtalanul és áramzabáló rezgés nélkül is észrevhető hívásra, pillanatnyi időjárás előrejelzésre szerintem teljesen jó a sima órafunkció mellett, főleg a sokat közlekedő embernek, aki bicajjal vagy tömegközlekedéssel megy, nem kell a mobillal vacakolnia. Csak ránéz és csá Igaz sokáig irreális ára lesz az ilyen dolgoknak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Crytek01
2014.03.22. 17:10
Elnézést fiatalember, meg tudná mondani mennyi az idő?
Sajnálom ,de lemerült az órám

Nem látom értelmét ezeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. balazs630
2014.03.22. 20:47
90 fokkal igazán elfordíthatná a képet amikor biciklin használja valaki a navigálást, ez a legalapvetőbb elvárás lenne számomra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!