iPon Hírek

Kereshető szkennelés, garantált eredetiség

Dátum | 2009. 07. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Sokat lendíthet a dokumentumok archiválásán az új eljárás, amely nem csak hogy kereshetővé teszi a nyomtatott szöveget, de az eredetiség igazolása céljából vízjellel is ellátja; ameddig ez sértetlen, addig teljesen biztos lehet benne az ember, hogy az eredeti példányt olvassa.

Ami annál is inkább jól jön, hogy a papírmentes iroda álma nem hogy nem vált valóra, de mostanság mintha még több papírt használnánk, mint valaha - amiket ráadásul még archiválni kell, és számítógépesen is kezelhetővé tenni. Mostantól talán ez a feladat is kissé könnyebbé válhat.

Az új eljárás lényege abban áll, hogy a beszkennelt dokumentumok kép- és szövegrészeit egy ún. "inverz differencia piramis" (IDP) tömörítőalgoritmus két különböző változatával (egy veszteségmentessel és egy veszteségessel) tömöríti (előbbit szöveg (amely így optikai karakterfelismeréssel kereshető), grafika, ábrák és vizuális biometrikus adatok esetében, míg az utóbbit fényképeknél használja), miközben az egész dokumentumhoz hozzácsapja a már említett digitális vízjelet egy beágyazott, láthatatlan rétegben.

Miután a vízjel jelszóval védett, és csak ellenőrzött felhasználók láthatják vagy távolíthatják el, így mindaddig, amíg érintetlenül a helyén van (bármilyen illetéktelen belepiszkálástól máris sérül), jogilag is elfogadható bizonyítékát szolgáltatja az adott szkennelt dokumentum eredetiségének, miközben magába a dokumentum tartalmába természetesen egyáltalán nem zavar bele semmilyen formában.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!