iPon Hírek

Kereshetővé teszi a YouTube a videók beszédanyagát is

Dátum | 2008. 08. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Jól is teszik, elvégre ha a statisztikáknak hinni lehet, percenként mintegy 13 órányi videóanyaggal bővül az archívumuk, és valóban egyre nehezebbé válhat ennyi videó között megtalálni azt az egyet, amit tényleg keresünk, ha túl sok a hasonló kulcsszavakkal ellátott másik.

Az új eljárás tehát nem tesz mást, minthogy automatikusan átírja az egyes felvételekben elhangzott beszédet szöveggé, amit aztán metaadatként beágyaz a videófájlba - ennek köszönhetően pedig ténylegesen kereshetővé válnak már az elhangzott mondatok, szavak, kijelentések és kifejezések is.

Egyelőre persze az eljárást még leginkább csak az amerikai elnökválasztási kampánnyal kapcsolatos videóknál alkalmazzák - ki is alakítottak erre a célra YouChoose néven egy külön oldalt, ahol kipróbálható -, de idővel remélhetőleg a YouTube teljes gyűjteményére is kiterjesztik majd a hatáskörét.

A kérdés így már csak az, hogy hol a határ, milyen tisztán kell elhangzaniuk az egyes szavaknak ahhoz, hogy a program még felismerje őket - és persze az is, hogy mikor készülnek el különböző nyelvi változatok. A magyarra pl. biztos várhatunk még egy jó darabig.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások