iPon Hírek

Késhetnek a Windows 8-as táblagépek

Dátum | 2012. 07. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Microsoft legújabb operációs rendszerei közül az ARM-os alapokra épülő megoldással lehetnek problémák. Illetve a gondok nem magával a rendszerrel, hanem annak a támogatásával lehetnek. Több gyártó is van, aki nem úgy halad a fejlesztéssel, ahogy azt korábban tervezte.

Egyelőre három ARM-os gyártó tette le a voksát a Windows RT névre keresztelt operációs rendszer mellett. A Qualcomm és az Nvidia már a kezdetek óta együttműködnek a Microsofttal a táblagépek optimalizációjának ügyében, míg a Texas Instruments csak nemrégiben csatlakozott a fejlesztőbrigádhoz.

A trió tagjai közül azonban csak az Nvidia áll úgy a fejlesztésekkel, ami bizakodásra adhat okot. A probléma a gyártók driverei körül van. Kész meghajtója a Windows 8 mellé egyelőre csak az AMD-nek és az Nvidiának van, ám az AMD itt nem releváns, mert ők az x86-os labdát rúgják majd. Ennek tükrében az egyetlen időben érkező táblagép a Microsoft Surface lehet, de az Asus és a Lenovo is jól halad, mivel ők is a Tegra 3 köré álmodták meg a koncepcióikat.


Az Nvidia tehát nem csak az androidos táblagépek javát tudhatja magáénak, hanem nagyon úgy fest, hogy a Windows 8 megjelenését követően is előnyben marad. Mindezt úgy, hogy - míg korábban nem - most már bőven akad konkurenciájuk is. A Qualcomm és a Texas Instruments egyelőre mélyen hallgat az ügyben, de a kiszivárgott információk alapján jó eséllyel már csak a 2013-as év elején kerülhetnek a boltokba a Windows RT-s tábláik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Simba
2012.07.03. 19:30
Részemről az Intel procis verzió jöhet csak szóba, de félő egy vagyon lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Trevize198...
2012.07.03. 19:52
Simba +1. Mást nem is kell írni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Juliska
2012.07.03. 20:38
Nem értem a cikkben azt a részt, hogy a Texas Instruments gondban van. Ők is PowerVR igpu-t használnak mint az Intel. Ha nekik nem tud drivert írni az IT, akkor az Intelnek hogyan tud? Vagy az Intel kihelyezi a támogatást egy másik céghez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zord01
2012.07.03. 20:54
Csak a core i5, nem kérdés. Az ARM-st ki se adják, nulla az értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Supra
2012.07.04. 08:12
Persze, csak hogy az egész windows 8-ban annyi a fejlesztés lényege, hogy ARM-ra is van azonosnak (látszó) oprendszer. Akkor viszont miért is kell a windows 8-ra váltani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani
2012.07.04. 08:41
Juliska

intelhez sem tud, de az x86, itt most only arm
szal amik a z2000 atomon lennének azok is kérdésesek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2012.07.04. 11:55
Az x86 -os táblagépekkel szerintem lesz gebasz... Az egyik hogy a processzor hűtését meg kell oldani, a másik hogy el kell látni árammal, mert ugy -e szart nem ér ha 3 órát bírja az akkuja.

Na most feltételezem a hűtést megoldják valahogy bár nem tudom még hogy mert a MacBook Pro sem olyan vastag de egy táblához vastag lenne, azomban ha keményen terheled azt nem veszed az ölödbe mert leégeti a lábadat, a súlyáról nem is beszélve.

Tehát egy az egyben nem tudják majd átportolni táblába, szerintem a core i5,7 -et most el lehet felejteni, valami teljesen már processzor várható, jóval kisebb teljesítménnyel. Én elgondolkodnék rajta ha windóz 7 futna rajta és x86 -on bírná 10 órát az akkuja wifi használatával, de hogy őszintén megmondjam, nem látom túl sok esélyét a dolognak.

Ja és ergó a fűtőtest és akku -t hogy távolítják majd el egymástól az is kérdéses. Sajnos napjainkban is a legtöbb laptopgyártó elköveti azt a hibát, hogy az akkut a proci fölé szúrják be, igazábol soha nem értettem ezt a logikát, mérnök ilyent nem csinál! Bár lehet azért, hogy 2 év után ha lejár a garancia cseréld az akkut is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani
2012.07.04. 16:01
mythbuster

Most mjuk itt a Z2000 atomrol volt szó nem a veszett egykilos cuccokra kell gondolni, ez az Atom annyit eszik mint a többi SoC
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!