iPon Hírek

Késik a következő csúcsra járatott LG központi chip

Dátum | 2015. 10. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az LG az okostelefonok piacán folyamatosan az élmezőnyben van, viszont a mobilokba szánt lapkák gyártását továbbra is csak finoman ízlelgeti. A vállalat először tavaly mutatott be olyan központi chipet, amelyet a tervezők egyebek mellett telefonokba vagy tabletekbe pakolhattak, most pedig a második felvonásról kaptunk friss hírt. A Nuclun 2 néven érkező megoldás nem az előzetesen kitűzött ütemtervnek megfelelően érkezik. Jelen állás szerint tehát némi késéssel kell számolni, ami egyúttal azt is jelenti, hogy már csak 2016-ban bukkanhat fel az új SoC. Ismerős a késésről szóló hír? Bizony, az első generációs LG Nuclun esetében sem a terveknek megfelelően haladtak a munkálatok, ami az akkori központi chip csúfos bukásához vezetett. A Nuclunt a felsőkategóriába szánta az LG eredetileg, azonban miután nagyjából egy évvel késett, már csak a középkategória felső szegmensét tudta célba venni. Ezzel a lapkával egyetlen mobil jelent meg, és az sem hagyott mély nyomot az érdeklődőkben. Az LG G3 Screen alacsony darabszámban fogyott, amihez a korlátozott elérhetőség is hozzájárult.
LG Nuclun
A Nuclun 2 fejlesztésénél a vállalat felhasználhatta a korábban szerzett tapasztalatokat, ugyanis ennél is az ARM és a big.LITTLE architektúra kerül a középpontba az eddigi információk szerint. A készülő központi chip állítólag nyolcmagos, négy Cortex-A72 és ugyanennyi Cortex-A53 feldolgozó egységből tevődik össze – az előbbiek 2,1, utóbbiak pedig 1,5 GHz-es frekvencián üzemelhetnek. A dél-koreai médiában felröppent híresztelések szerint az LG Nuclun 2 egy villámgyors hálózati egységgel lesz ellátva, ami egyenesen az Inteltől származik. Itt kerülhet először bevetésre az Intel XMM 7360 LTE-Advanced modem, amelyet a Mobile World Congress 2015-ön ismerhetett meg a nagyközönség. Az XMM 7360 már a tízes kategóriába sorolható a támogatott fel- és letöltési sebességei alapján; ez azt jelenti, hogy megfelelő infrastruktúra mellett 450, illetve 100 Mbps-os tempót diktálhat (le- és feltöltés). Az LG Nuclun 2 az eddigiek alapján a TSMC-nél fog legördülni a gyártósorról, és már 16 nm-es csíkszélesség mellett készül. A gyártástechnológiai előrelépés nagyon fontos, így remélhetőleg kevésbé, vagy talán egyáltalán nem lesz hajlamos túlmelegedésre, ami pillanatnyilag komoly gondot jelent a csúcsmobiloknál. A tömegtermelés valamikor 2016 első felében fogja kezdetét venni. Azt egyelőre nehéz megjósolni, hogy a Nuclun 2 mennyire lehet sikeres, de a jelenleg kinéző néhány hónapos csúszás biztosan nem töri meg olyan mértékben a karrierjét, mint az első generációs Nuclunnál eltelt közel egy év. Azt viszont látni kell, hogy a konkurencia ezúttal is nagyon erős lesz, élen a Qualcomm Snapdragon 820 szériával, amelynek az érkezésére ugyanebben az időszakban, 2016 első felében kerülhet sor. A Snapdragon 820 már egyedi ARMv8 magokra épül, és elvileg jobb hatékonysággal fog dolgozni, mint a referencia ARM-os termékek.
Végül egy érdekes adalék: az LG és az Intel friss jelentések szerint partnerségre lépett a 14 nm-es FinFET gyártástechnológia kapcsán. Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy miről is van itt szó, azonban rögtön felütötte a fejét több lehetséges teória is. Egyes elképzelések szerint a TSMC helyett az Intel gyártósorain készülhetnek a jövőben érkező LG központi chipek. Sokkal valószínűbb viszont az a feltevés, hogy az LG az ASUS-hoz hasonlóan több olyan mobillal fog előállni, amikben a 14 nm-es csíkszélességen készülő Intel lapkák kaphatják a főszerepet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. SzAdamAndy
2015.10.27. 11:40
"Késik a közetkező csúcsra járatott LG központi chip"

Következő a címben elcsúszott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. user12
2015.10.27. 17:13
Javítsátok már ki azt a szerencsétlen címbéli elírást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani
2015.10.27. 21:48
Mostanság nem egyszerű az élet a fal túloldalán, így csak most tudtam javítani. Nyugalom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!