iPon Hírek

Késő ősszel jön a Chrome OS?

Dátum | 2010. 06. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

A korábban jelzett, "az év második felében" meghatározást most valamelyest leszűkítette Sundar Pichai, a Google Chrome-részlegének vezetője; elmondása szerint a keresőóriás saját fejlesztésű operációs rendszerének érkezése "késő ősszel" várható.

Ezt azzal indokolta, hogy szeretnének biztosra menni minden szempontból, már csak azért is, mert a kizárólag netbookokra és laptopokra tervezett Chrome jól körülhatárolt hardverigénnyel rendelkezik.

Elmondta azt is, hogy - egyes Microsoftos pletykákkal ellentétben - a Chrome OS webalkalmazáskoat használ, nem kell újraírni hozzá már meglévő programokat; a rendszer különböző változatai leginkább csak megjelenés terén lesznek eltérőek - bár nem tiltják meg az érdeklődőknek a rendszer módosítását, de az alapok a jelek szerint nem fognak annyira változni, hogy valamelyiken már ne működne egy olyan program, ami egy másikon viszont igen.

Elsőként várhatóan az ASUS és az Acer rukkolnak majd elő Chrome OS-es gépekkel. Felmerült már a Chrome OS-es táblák ötlete is, de ezekről egyelőre semmiféle konkrét terv nem látott napvilágot. Ingyenessége (vagy szinte ingyenessége) és alacsony hardverigényei nyomán a rendszer értelemszerűen az alsó kategóriás gépeknél lesz befutó; ezeknek az árát akár 400$ alá is leszoríthatja.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. mythbuster
2010.06.04. 17:39
Egy rakás szarság... kár a gőzért gyerekek... A kérdés, hogy: Minek? van már egy halom operációs rendszer, melyek közül kettőt használnak ki a felhasználók, a windows-t és a MAC OSX -et, a többinek semmi értelmét nem látom... lehet van 1-2 balekk aki még fizetne is érte, de azt már lőni kell! Az ASUS és az Acer is felpakolja gépeire ezt a rondaságot, hogy majd a kedves vásárlók váltsák le windows -ra

"alacsony hardverigényei nyomán a rendszer értelemszerűen az alsó kategóriás gépeknél lesz befutó"

- mondjatok már egy olyan alsókategóriás gépet, amit ma árulnak és nem fut rajta a Windows 7 Home Premium... Még az eeePC -n is kitűnően fut az ultimate...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. noherczeg
2010.06.04. 19:07
Azért a Linuxokat sem hagynám ki a listából...

Egyébként igen, ez egy felesleges dolog, az csak mellékes, hogy szar is. "Optimalizált", lecsupaszított linux. Apple politika (a hülye majd úgyis megveszi, hiszen ott a logo-nk!!!).

Szánalom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tasiii
2010.06.04. 19:11
Ha ez a véleményed akkor nem igazán fogtad fel mi a lényege a Chrome OS-nek.
Ez a OS nem a win7el v. a OSX-el akar versenyezni ez egy teljesen új piacnak mondható. Egyszerű rengeteg olyan ember van akinek lövése nincs az informatikához ezt tapasztalom nap mint nap ... lényeg, hogy ezt nekik találta ki a google és megéri mert sokan vannak. Vagyis amiért ez jó nekik mert az emberek nagy részét nem érdekli, hogy miért működik hogyan működik csak működjön ennyi. Ennek a rendszernek az a hihetetlen előnye, hogy nincs semmi ami elromoljon benne szoftverileg mert annyira egyszerű ezért lesz nagy piaca mert semmit nem kell tudni hozzá csak kattintgatni és megy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Dracula
2010.06.05. 14:34
Őszintén szólva nem értem mit kell lázadozni hogy lesz még 1 oprendszer ..semmi hátrányotok nem származik belőle ...akinek kell az felteszi akinek nem kell az nem teszi fel ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. felziusz
2010.06.06. 02:32
eeePC-n futni fut csak azután a böngészőnek nem marad memo mer kell a rohadt szarság alá vírusírtó meg még istentudja mennyi fizetős szarság és akkor böngészheted a szarságokat(hála a jó égnek hogy a flash erőforrászabálását kiveszik a hTML5 miatt különben be is halna szegény eeePC)
Nekem az asztali gépemen Linux van! Arch Linux! Tegnap voltam havernál Drága 7ese megeszik 1,2G memóriát üresjáraton. Enyém 120körül eszik ha meg van nyitva 1-2 progi.(köztük torrent) Proci meg 2%fölé sose megy ha nem használom a gépet.(1% sem éri el ha nincs monitorozás)
Ja és foglal 2Gigát max
(0,5G alaprendszer
0,5G Xorg és függőségei+beviteli eszközök
0,5G Ablakkezelő+mindenféle szükséges progi
0,1-0,5G beállítások, profilok minden egyéb)

és van egy csomó erőforrásom hogy a gépet kihasználjam.
Akármennyire is optimalizálni akarja majd magát ezt a szintet nem fogja hozni.

És legyen egyversenyzős a piac! Neked szerintem nagyon megérné ahogy olvaslak kedves első hozzászóló. Hadd találjam ki, te nem költöttél még pénzt szoftverre. Apple árképzése teljesen korrekt(hardvereket ha nem vesszük, apple ready PC-t veszel meg hozzá 20ért egy macOSX-et és pápápápámmm)

Másrészről zavarni fog az hogy lesz olyan is? Majd leszeded és raksz rá Windózt. Ennyi. Én is fel vagyok azon háborodva hogy egy csomó lapost előtelepített Winnel adják és ezért dobok ki az ablkon Több 10ezer forintot mert ugysem kell. Sőt még a tárhelyéből is lecsippentenek 20 Gigát sokszor.

Linuxnoknak igenis megvan a helye ezen a területen. Kicsi erőforrásigény, ingyenesség, sok szoftver(programdiverzitás) és egyszerűség(ami persze nem mindegyikre igaz)

Anélkül hogy ismernéd ne szóld le! Mondhatnám én is hogy minek a windóz hét már enélkül is van egy rakat windóz nem kel ez ide. Pedig igen. Nem tudom hol játszogatnának el a dilettáns hülyegyerekek napi 26 óra WoWot nem tudom milyen platformra írnának vírust a BH hekkerek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk
2010.06.06. 13:07
Gyerekek!

Nem kell az ilyen személyes vélemény maszlag, hogy haveromnak 1millió gigát eszik a windows!

A windiows, az windows. Mindenki tudja az előnyeit meg a hátrányait is. Ha már személyeskedünk, nekem pl 300MB-t eszik a vista-m a kezdeti 6-900 helyett. Hát igen aki tudja és érti, az úgy is átalakítja a rendszert, beállítja azokat a szolgáltatásokat amik kellenek neki. stb...

Nem akarsz fizetni az oprendszerért? Hát ott a linux egy elismert jól működő rendszer amit nagyon-nagyon sokan szeretnek. Igaz az windowsos usereknek meg kell szokni de semmi sem lehetetlen.

Mac osx sajna erről nem tudok nyilatkozni,mert nem ismerem.

DE! Nem kevés információ, internetes anyag és dokumentum támasztja alá azt, ami google-éknél folyik. Az köztudott, hogy a google minden alkalmazásában információt gyűjt a felhasználókról, és el is tárolja azt. Ők azt mondják, hogy a fejlesztésekhez információ kell... De ki garantálja azt, hogy ezek a dolgok nem kerülhetnek rossz kezekbe?persze tudom, hogy a microsoft és egyéb má alkalmazások is gyűjtik az infót, de azért korántsem annyira mint a google. Az, hogy megvan minden egyes szó amire eddig életedben a google-be beleírtál és minden kattintásod rögzítve az egy kicsit félelmetes.
ezzel azt akarom mondani, hogy ha már az oprendszered is a google "fenhatóságába" kerül úgy az "életed" minden egyes mozzanatáról képet kaphatnak. Milyen típusú fájljaid vannak mennyi, mit mikor használsz.. stb...

Lehet, hogy kicsit paranojjás vagyok, de ha az ember kicsit utána néz a neten, érdekes dolgokra bukkanhat.. Én személy szerint windowsos vagyok, de 1000 inkább linux mint a google oprendszere.

Én azt mondom jobb félni, mint megijedni és gondolni arra, hogy ez az internetes anonimitás és az azzal járó szabadság valóban létezik-e.


Bocsi ha kicsit elkanyarodtam a témától..

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Alwares
2010.06.07. 08:34
Csak ismételni tudom amit előttem szóltak. A Microsoft a szoftver eladásból él meg, a Google pedig az információból ami kiszolgáltatnak az azt megvásárló harmadik félnek, vagy felhasználják a Google Ads rendszerüknél.
Mondjuk nem tudom meddig lehet elmenni. A végtelenségig nem érheti meg ez az ingyenesség és info gyűjtés... Ők tudják, én a Google-t használom keresésre, a Map-set, a Translatet, a Gmailt. Eleget tudnak már rólam így is, nem hogy még az oprendszerüket is használjam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. felziusz
2010.06.08. 00:28
Google OS-e nyílt forrású cucc. bárki megnézheti a forráskódot. Ha valaki észrevesz ilyesmit hogy adatgyűjtés akkor annak híre menne. Chrome-nál volt ilyen botrány. TomCat blogolt is róla.

eee701 4G XPnél lassú és volt 200M szabad hely
eee701 4G Linuxnál szélsebes és van 1,7 szabad(100M boot parició, 250M swap[cserehely, olyasmi mint a lapozófájl] többi tárhely; 2G fogyott^^ )

nem értem miért vagytok így a guglival. Apple durvább
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!