iPon Hírek

Kész az USB Audio Device Class 3.0-s szabvány

Dátum | 2016. 10. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az USB Implementers Forum nemrégiben publikálta az USB-C Audio Device Class 3.0-s szabványt, amelynek célja, hogy segítsen a 3,5 milliméteres Jack Audio csatlakozók zökkenőmentes leváltásában, a régi technológia helyét így az USB-C port veheti át, ami több szempontból is előnyös lehet. Az analóg csatlakozó leváltásával a mobileszközök, okosórák, fitnesz eszközök és egyéb kompakt készülékek még vékonyabbak, könnyebbek, okosabbak és energiatakarékosabbak lehetnek. Ezzel együtt az új headsetek és fejhallgatók funkcionalitása is kibővülhet, így a váltással a felhasználók is nyerhetnek. Persze, aki továbbra is ragaszkodik a 3,5 milliméteres Jack Audió csatlakozóhoz, mert mondjuk anno vett egy jó minőségű fejhallgatót, ami a szívéhez nőtt, a megfelelő átalakító adapter használatával a későbbiekben is csatlakoztathatja azt az új eszközökhöz.
Az USB-C port bevetésével nem csak a készülékek és eszközök vastagsága csökkenthető, de belső felépítésük is egyszerűsíthető, ugyanis egyes audió feldolgozást végző komponensek megspórolhatóak, ami segít a miniatürizáció folytatásában (igaz, cserébe a fülesek lesznek komplexebbek).
Az USB-C Audio Device Class 3.0-s szabvány gyakorlatilag mind a digitális, mind pedig az analóg audió átvitelt támogatja, ráadásul utóbbihoz speciális kábelre sincs szükség, ugyanis a funkció az USB-C kábelek SBU (Secondary BUs) érintkezőit használja, természetesen az egyéb adatfolyamok zavarása nélkül. A kellő kompatibilitás biztosítása érdekében az ADC 3.0 megfelelőséggel rendelkező eszközöknek támogatniuk kell az analóg headsetek csatlakoztatását segítő adaptereket, így az analóg headsetek még sokáig velünk maradhatnak, de már nem csatlakozhatnak olyan egyszerűen az adott eszközhöz, mint korábban.
Az USB Audio Device Class 3.0-s szabvány persze nem az analóg, hanem a digitális, USB-C portra csatlakozó headsetekre lett kihegyezve. Ezekben a mikrofonos vagy sima fejhallgatókban jelen lesz egy speciális multifunkciós feldolgozó egység (MPU), ami megszabja, milyen szolgáltatások érhetőek el az adott terméknél, illetve azt is, milyen hangminőség biztosítására képes. Ez az egység a szinkronizáció mellett gondoskodhat az alacsony késleltetésű zajszűrésről, a visszhang-szűrésről, a hangszín beállításáról, a mikrofon erősítéséről, valamint a hangerő szabályzásáról. Ezen felül ezek a chipek tartalmazhatnak programozható erősítőt és előerősítőt is, azaz meglehetősen sokoldalúak lesznek. Az USB ADC 3.0 kompatibilis eszközök esetében az USB Audio Type-III és USB Audio Type-IV formátumok támogatása biztosított lesz, valamint az ADC 1.0-s és 2.0-s szabványokkal is kompatibilisek lesznek. Fontos újítás, hogy az eszközök úgynevezett Power Domains funkciót is kapnak, ami lehetővé teszi, hogy a használaton kívüli eszközök bizonyos területeiket lekapcsolják, így energiatakarékosabban működhetnek, ami alighanem a mobileszközök akkumulátoridejére is pozitív hatást gyakorolhat. Az eszközök tulajdonságait egyedi BADD 3.0-s (Basic Audio Device Defitinion) profilok tartalmazzák, amelyek alapján a kiszolgáló rendszerek „tisztában lehetnek” képességeikkel, valamint energiatakarékosságot segítő funkcióikat is kezelni tudják. A 3,5 és 2,5 milliméteres Jack Audió portok a jövőben tehát szépen lassan eltűnhetnek majd a különböző eszközökről, helyüket pedig az USB-C port veheti át. A folyamathoz persze sok-sok időre van szükség, de már megindult: egyre több olyan mobileszköz jelenik meg, amelyről már hiányzik a klasszikus 3,5 milliméteres Jack Audió port.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. gabest
2016.10.05. 13:07
Nálam már most megy adapterrel a régi (3 éves) USB A dugós headset a telefon C dugaszában. De az biztos nem olyan király, mint ez lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. j.panzer
2016.10.05. 13:14
Ettől az adapterezéstől hülyét kapok. Anno a 6700-ám volt olyan, hogy nem volt rajta Jack dugó, ELKÉPESZTŐ szívás volt.
Soha többet nem kell olyan teló, amin nincs jack, max ha már a fülhallgatók 99%-a C-type USB-s lesz, amit meg nem hiszek, mert a komoly házimozik, studió cuccok mind jack alapúak, tehát normális füles mindig is jack alapú lesz, az elkövetkező 20 évben.
A C-type USB nagyon jó dolog, de erre az egy területre pont nem alkalmas.
Lehet ezzel kísérletezgetni, de a jack nélküli modellek bukni fognak. Az Apple tulajok rábaxtak a lightningra, de Androidos fronton mindig lesz választék szerencsére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. matyi009
2016.10.05. 13:15
Pff szal nem elég hogy a telefonok dràgàk most a fülesek is azok lesznek. Hàla sz almànak. Kössz szépen Obama..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. patrik2991 j.pan...
2016.10.05. 14:08
Bizony bizony. +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. MastR
2016.10.05. 14:29
Az mekkora lesz mikor a sok ájfónra rá lesz celluxozva a fülhallgató mert a sok mozgatástól kilazul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. freyr
2016.10.05. 18:51
Ideje lenne már száműzni a Jack-et telefonokból, sőt, az analóg komponenst úgy ahogy van el is lehetne hagyni. Egy telefonban semmi nem indokol egy olyan csatlakozót, aminek a kihasználásához értelmes elektronikát be se lehet építeni, ráadásul a felhasználása Google Play-re, Spotify-ra meg egyéb agyontömörített megoldásokra korlátozódik MP3-mal az élen, a túlnyomó többség nem is ismer és akar mást. A Jack maradjon ott, ahova való: PC és dedikált audio eszközök.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nemlehet
2016.10.05. 18:53
Én se értem ezt... Végre végre nagyjából sikerült szabványosítani erre most visszahozzák... Nem hiszem, hogy ez csont nélkül át fog menni az embereknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim freyr
2016.10.05. 19:57
"Egy telefonban semmi nem indokol egy olyan csatlakozót, aminek a kihasználásához értelmes elektronikát be se lehet építeni."

De majd az USB kábelbe be lehet ugye? Mert azt a digitális jelet még mindig analóggá kell alakítani, hogy valami szóljon a füledbe.

"ráadásul a felhasználása Google Play-re, Spotify-ra meg egyéb agyontömörített megoldásokra korlátozódik MP3-mal az élen"

Akkor vagy az ócska kategóriába tartozik a Beyerdynamic Custom One Pro Plus fülesem, vagy én vagyok botfülű, de a Spotify Premium streamek hangminősége, és a megabites flac albumaim között zéró különbséget nem hallok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. asdsa freyr
2016.10.05. 21:31
1. A streamingek viszonylag magas bitrátájú (azaz nem agyontömörített) AAC-t / Vorbist használnak, amik jó enkóderrel meghaladják az mp3 képességeit adott méret mellett. A 320kbps mp3-akkal sincs gond. Mondjuk egy Youtube ripnél már van jelentősebb minőségbeli romlás (joint stereo, alacsonyabb bitráták, levág 16kHz környékén), de ahogy te is írtad - átlag hallgatásra nem annyira gázos.

Igazad van a jackkel kapcsolatban, de
2. Sajnos semmi sem garantálja, hogy majd raknak két USB aljzatot a jövőbeli telefonokra (hogy ne kelljen kompromisszumokat kötni), illetve hogy nem lesz hamarabb kontaktos a Type C az erős igénybevételtől.

3. Az is borítékolható, hogy spórolni fognak a füles/fejhallgatógyártók a DAC részen. És az is, hogy nem fog minden használható gyártó behódolni, így lesz egy n+1. dolog, amivel majd szivathatják a vásárlókat (mint pl. most az SD bővíthetőség, vagy a kínai SoC-ek).

Egy pár év múlva talán érdemes lesz átállni USB-re, de könyörgöm, ne indítson az iPhone egy ilyen átmenet nélküli hülye trendet, mert azt úgyis csak a vevők fogják megszívni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. asdsa asdsa
2016.10.05. 22:17
U.i.: Egyébként ha jól emlékszem ezeken az USB-ken keresztül már analóg jelet is át lehet tolni, de akkor meg nem spóroltak abszolúte semmit, mert DAC ugyanúgy kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pvision freyr
2016.10.05. 22:45
"Ideje lenne már száműzni a Jack-et telefonokból, sőt, az analóg komponenst úgy ahogy van el is lehetne hagyni."

Hangszóró meg kihangosító se kell bele gondolom.
Ja, de.
Akkor meg adott az analóg rész, csak egy plusz csatlakozóról beszélünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. thedevelop... pvisi...
2016.10.06. 09:11
Így van. Szép és jó, hogy a lehetőséget megadják a digitális megoldások számára is, de ezzel párhuzamosan meg kellene tartani az analóg kimenetet is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Bihus
2016.10.06. 09:59
Szerintem igazából bluetoothban érdemes gondolkodni. A mostani wireless headsetek már-már elfogadható minőségűek, és a következő pár bluetooth szabvány akár be is zárhatja az ollót mondjuk 320k mp3 szintig. Az ilyen adapteres vagy kis daradszámú spec. csatlakozós -> azaz drága megoldások nem lesznek versenyképesek hosszú távon a semmivel szemben, szerintem

Professzionális megoldásokra úgyis marad a jack, azoknak telefonokhoz nagyjából semmi köze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sadenal
2016.10.06. 14:53
USB Audio Device Class 3.0-s szabvány mint a következő lépcsőfok? Erre mondaná Gandalf, hogy takarodj vissza a homályba!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. efi99
2016.10.06. 15:19
Ez legalább még időnként feszülni is fog, mert nem körszimmetrikus, így nem tud fordulni sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sadenal efi99
2016.10.06. 16:15
Aztán ahogy kopik a csatlakozó, úgy lesz egyre lazább is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bpeter91
2016.10.06. 22:00
Nem száműzném a jack csatlakozót... Semmit sem hallgatok nem Lossless-ben... mindenem kivétel nélkül flac vagy wav. Hallható is a különbség mert Sennheiser HD 451-es fejhallgatón hallgatom... szerintem jó ha van, de kell a jack is. Nem fogok és nem is akarok adapterekkel rohangálni ha éppen valahol tesztnek be kell játszanom valami zenét telefonról...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thestock Saden...
2016.10.06. 22:09
Így van, egy nagy vacak. Elég sok olyannal találkozom hogy valaki beletöri a készülékbe. Figyelmetlen, fordítva próbálja bedugni, vagy csak egyszerűen barbár... a jacket mindegy hogy dugod be, kattan egyet és bent van.
Nem elég a töltés miatt 1-2-3 naponta dugdosni ezt a borzamat, még a hang is menjen erről. Elmennek a bánatba az ilyen remek ötletekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!