iPon Hírek

Készül a Bluetooth 4.1

Dátum | 2013. 12. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A mobilkészülékek, és a különböző, hozzájuk kapcsolható termékek folyamatos fejlődésével a szabványokat kidolgozó szervezeteknek is fel kell venniük a versenyt, és ha kicsit komótosan is, de a Bluetooth SIG meg is teszi ezt. Ezúttal igazi kapcsolati fellegvár létrehozását készítik elő, még ha a verziószám nem is ezt mutatja. A fejlesztői csoport legutóbb a Bluetooth 4.0 LE-t tette le az asztalra, ami mint azt már tudjuk, remek alap például az okosórák számára, mert alacsonyabb energiaigény mellett tudja elvégezni ugyanazt az adatkommunikációt a két összecsatlakoztatott eszköz. Ennek hála egyre több vezetékes megoldás helyett jelent már megfelelő alternatívát a Bluetooth modulok használata. Manapság az autóktól kezdve az okostelefonokon és a számítógépeken át néhány multimédiás lejátszóig, mindenhol jelen van már ez a technológia, és ez a kör a Bluetooth 4.0 LE-nek köszönhetően rohamos tempóval bővül. Most pedig a Bluetooth Special Interest Group előállt az újabb sikervárományos megoldásnak, a Bluetooth 4.1-nek a várható képességeivel. Az új szabvány a verziószáma alapján nem hoz radikálist változtatásokat, ám ez közelről sem igaz. A 4.1-es Bluetooth variáns hatalmas lépéseket tesz a Bluetooth 4.0 LE után afelé, hogy a jövőben mindent elárasszanak a Bluetoothos egységek. Az újdonság nagyon sok kisebb-nagyobb változást hoz. Ezek közül hármat kell igazán kiemelnünk, amiknek egyértelműen jönnie kellett, hogy a jövőben ez az ökoszisztéma tovább virágozzon. Ilyen a jelölt "együttélés", ami a Bluetooth és LTE rádiók egymással való kommunikálását teszi lehetővé. Így irányítva lesznek az adások, és elméletileg csökken annak a valószínűsége, hogy a közeli sávok között interferencia legyen – ennek köszönhetően jobb lesz a stabilitás. Fontos még, hogy jobb lesz a kapcsolatkezelés is, ami jelen esetben az újrakapcsolódásra vonatkozik: amennyiben megszakad a kapcsolat két masina között, azok automatikusan keresni kezdik egymást, amíg mi megálljt nem parancsolunk. Végül szokás szerint javult az adatátvitel is, minden átvitel hatékonyabb lesz, illetve nagyobb sávszélességet kaphatunk.

Ezeken felül a Bluetooth 4.1 nagyobb rugalmasságot fog biztosítani a fejlesztők számára. Ettől kezdve gyakorlatilag minden készülék lehet majd egyidejűleg periféria és csatlakozási pont is. Hogyan kell ezt elképzelni? Nos, nem kell minden feladatot az okostelefonunknak ellátnia, hanem Bluetooth láncot építhetünk ki. A mobilunkhoz párosított okosóra kapcsolatba léptethető az általunk viselt okosszemöveggel, pulzusmérővel vagy bármi mással. A megnövekedett sávszélesség miatt a kommunikáció mindenkor zavartalanul fog folyni. Ezek mellett például bármikor beléphet a láncba egy Bluetooth-os billentyűzet, esetleg egy távirányító, illetve bármi más; a lehetőségek tárháza folyamatosan bővülni fog. Az új szabvánnyal egyúttal átállnak majd az IPv6 protokoll használatára is. Az új Bluetooth előtt még rettentő hosszú út áll, mire a különböző eszközök ezt használva fognak kommunikálni egymással, évek telhetnek el. A Bluetooth 4.0 LE a legjobb példa jelen esetben erre. Az alacsonyra szorított energiaigény, vagyis a Bluetooth LE először 2006-ban bukkant fel, az első chipek pedig már 2009-ben meglátták a napvilágot, de csak 2010-ben szabványosította ezt a Bluetooth SIG. A Bluetooth 4.0 LE modul mára rengeteg okostelefonban jelen van, de ez továbbra sem jelenti azt, hogy azok Bluetooth 4.0 LE képesek lennének. Ezt ugyanis még a szoftveres oldalnak is támogatnia kell, az operációs rendszerek pedig eléggé le voltak maradva. Az Android esetében a 4.3-as Jelly Bean kiadástól támogatott az LE, az Apple-nél az iOS hetedik, tehát aktuális verziója szükséges hozzá, a Windows Phone 8 pedig hivatalosan nem is nyújt még támogatást a szabványhoz. A Nokia a Lumia Black és az Amber frissítésekkel már megoldotta ugyan a támogatást, de a Microsoft csak a WP 8.1 érkezésével, jövő év tavaszán lépi ezt meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. kray
2013.12.09. 12:02
Valaki használja még ezt?
Utoljára talán 5 éve volt érdekes ez a technológia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ByrDer
2013.12.09. 12:38
Igen pl ps4 controllere, összes mobil eszközhöz, tv-hez párosítható periféria, adatátvitel mobileszközök közt, stb.
Egyáltalán nem halott techológia bár a wi-fi mellett redundánsnak tűnik, de valamiért nem nagyon léteznek wi-fi-s perifériák, pedig nincs elvi akadálya tudtommal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Meteorhead
2013.12.09. 12:39
Szerintem a bluetooth egy nagyon király dolog. Én például egy butatelefonról (S5230) hallgatok zenét BT-n keresztül egy BT-s fülessel (Philips SHB6110). Kocsiban van hozzá BT kihangosító (Parrot MKI2000), így ott is tudom hallgatni a zenét, és mindkettőben van miki, úgyhogy ha valaki hív, megáll a zene és lehet beszélni. Karácsonyra szeretném a lakásban az 5.1-et bekötni, és szerezni hozzá BT-jack átalakítót, és arra is ki lehet tolni a hangot, nem csak a telefonról, de a notebookról is. Notebookhoz van Razer Orochi BT-s gamer egér (nagyon alacsony késleltetéssel, nagyon király cucc)... Szóval igen, BT egy jó találmány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Supra
2013.12.09. 12:48
És hogy néhány más területet is említsek, az iparban/automatizálásban is használják: már a régebbi, 2-es és 3-as szériára is voltak long-range változatok, amelyek nyílt terepen 1km-t (!!!) voltak képesek áthidalni!!!

Az eddigi BT szabványoknak nem ezek voltak a nagy bajuk: egyrészt a sávszélesség volt kevés (pl. hifi minőségű zenéhez), másrészt irtózatos késleltetése van (1-2 tized másodperc új csomagnál)
Remélem ezzel is kezdenek valamit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mocsok92
2013.12.09. 13:50
még emlékszem, hogy az első infrával ellátott telefonommal mennyi mindent átküldtünk, és meg voltunk lepődve hogy aztaaa, teljesen ingyen van... aztán jött a bluetooth, amivel már puskákat küldtünk órán az osztálytársak között, de amennyire szerettük, számomra olyan gyorsan feledésbe is merült, jóformán nem használtam semmiféle bluetooth szisztémát, legalább 3éve. ennek ellenére jó ötletnek tartom, hogy foglalkoznak még a technológiával, vagy hogy is mondjam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. wintercoun...
2013.12.09. 14:33
@kray: "Valaki használja még ezt?
Utoljára talán 5 éve volt érdekes ez a technológia."

En a mai napig fuleshez meg hangszorohoz, meg elofordult mar, hogy netet osztottam rajta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DemonDani
2013.12.09. 17:39
Az összes okosóra amiből már idén is jött közel egy tucat jövőre pedig robbanás lesz (legalábbis a gyártók részéről). + okosszemüveg, meg kb minden sportolással kapcsolatos szenzor... Pont, hogy most éli majd a 2. reneszánszát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. enisherpa
2013.12.09. 20:07
Nekünk is van BT-s egér. Bent, a cégnél wifi nem mindenkinek jár, így BT-n tudunk anyagot cserélni telefonok között. És gondolkozok egy BT-s füles beszerzésén is, amivel kimehetek a szobából zenehallgatás közben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nemlehet
2013.12.09. 20:46
Sokakban a BT kb csak fájlküldési módként él, de ez olyan, mint ha az USB-t csak pendrive-nak tekintenénk. Jó cucc ez a BT, főleg az új LE szabvány.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. malvoisen
2013.12.10. 13:26
"Valaki használja még ezt?"

Vicces, hogy egy moderátor kezd el trollkodni, hogy jöjjenek a hsz-ek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!