iPon Hírek

Készül a delfin-angol fordítógép

Dátum | 2009. 04. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Valóban megnyithatja az utat a delfinek "beszédének" dekódolásához egy angol mérnök, John Stuart Reid Cymascope névre hallgató alkotása, amely már általunk is könnyen kezelhető piktogramokká alakítja a delfinek hangjeleit.

John Reid műhelyében a Cymascope-pal.
Nem is csoda, hogy a kommunikációjuk mindeddig reménytelenül összetett volt számunkra: mert bár a delfinek agya akkora, mint a miénk, a "hang-részlege" a miénknél sokkal fejlettebb; míg mi csak 20.000 Hertzig hallunk, addig ők 200.000-ig, és ezt a szintén fejlett hangképzésüknek köszönhetően alaposan ki is használják.

Jack Kassewitz floridai delfinkutatóval együttműködve és az új géppel felszerelkezve a delfinek nyelvének megfejtése máris elérhető közelségbe került: Reid szerint a legalapvetőbb összetevőit már két éven belül sikerülhet megfejteniük. Elsőként az alapvető igéket és főneveket igyekeznek feltárni, hogy aztán már teljes beszélgetéseket is vizsgálhassanak.

A Cymascope működési elve viszonylag egyszerű: a hangokat képjelekké alakítja, gyakorlatilag "leírva" őket, ami így máris sokkal kezelhetőbbé és kézzelfoghatóbbá teszi azt a kutatók számára. Érdekes és ötletes vállalkozás - reméljük, be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Svindler
2009.04.14. 13:34
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MaxxTG
2009.04.14. 13:59
Kyle és Cartman beszélgetése (South Park):

"Kyle: A delfin a legokosabb és legaranyosabb állat a világon!
Cartman: Persze, két szelet kenyér közt!"

Ettől eltekintve engem sem hagy hidegen a felfedezés. =DD
Régóta kutatják, hát hajrá! (=
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ossyni
2009.04.15. 17:16
Chat-elni akarok egy delfinnel!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Fix3r
2009.04.15. 18:27
Engem azért érdekelne, hogy menyi mondanivalója lehet egy ilyen nagyranőtt halnak (ok tudom emlős) számunkra. Pl: a szardénia csak nyersen finom és egyébb jótanácsok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!