iPon Hírek

Készül a frissítés a 320-as sorozatú SSD-k hibájára

Dátum | 2011. 07. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Nemrégiben kiderült, hogy az Intel 320-as sorozatú SSD meghajtóinál fennáll egy szoftveres hiba, amely akkor jelentkezik, ha áramszünet miatt szabálytalanul kikapcsol a gép vagy egy esetleges rendszerfagyás után RESET-tel indítjuk újra a masinát. A hibajelenséget a külföldi fórumokon 8MB bug-ként emlegetik és időközben már az Intel illetékesei is elismerték: a hiba létezik és valós veszélyt jelent.

A 320-as sorozatú SSD-k esetében a gyártó mérnökei hosszantartó tesztelés eredményeként reprodukálni tudták a hibajelenséget, amelyet a gyártó csak "Bad Context 13x Error"-nak nevez. Az Intel állítása szerint a hibajelenség tisztán szoftveres eredetű, javításához pedig elegendő egy firmware frissítést alkalmazni. A mérnökök a hírek szerint már elkészítették az új firmware-t, amelynek tesztelése, illetve jóváhagyása jelenleg is folyamatban van. Az illetékesek egyelőre nem árulták el, hogy a frissítés mikor lesz elérhető a végfelhasználók számára, de valószínűleg - a lehetőségekhez képest - hamar kiadja majd a gyártó.

Eközben az Intel illetékesei arról is beszámoltak, hogy a 320-as sorozatú SSD meghajtók forgalmazása tovább folyik. A vállalat a hibás SSD meghajtók tulajdonosainak - akik már szembesültek a hibával és az adatvesztéssel - azt ajánlja, hogy vegyék fel a kapcsolatot a gyártóval, illetve a helyi Intel kirendeltséggel. Azok, akik nem sajnálják adataikat, újra működőképessé tudják varázsolni a terméket az Intel SSD ToolBox segítségével, de ekkor az SSD-n tárolt összes adat elvész.

A vállalat azoknak, akik 320-as sorozatú Intel SSD meghajtóval rendelkeznek, de még nem tapasztalták a fenti hibajelenséget, három dolgot tanácsol.


Az Intel végezetül biztosította a felhasználókat arról is, hogy mérnökei komolyan veszik a problémát és a gyártó velük együtt törekszik a hiba mielőbbi javítására. Az ezúttal is elhangzott, hogy a hiba csak kis mennyiségű SSD meghajtót érint és csak ritkán jelentkezik, de ez valószínűleg aligha fogja megvigasztalni mindazokat, akik már belefutottak.

Ahogy megérkezik a frissítés, azonnal beszámolunk róla.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. mataczadri...
2011.07.26. 12:29
Intelbá ezzel is szórakozik mint a 6 chipsettel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. 620hun
2011.07.26. 14:29
ocsabi: szerintem ők is így csinálták, csak azt az ilyen közleményekbe mégse írhatják bele, hogy a Józsi amikor konnektorral együtt kitépte a falból a gépet, akkor fellépett a hiba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. scsika
2011.07.26. 14:33
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. scsika
2011.07.26. 14:35
Amúgy tök faszák, mert ugye már a hiba élesben játszik! És még csak dolgoznak! Már rég ki kellett volna adniuk a problémához tartozó bugfixet! Ezzel szemben másnak meg elmentek adatai! Ez azért egy kicsit erős sztem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. scsika
2011.07.26. 14:38
Úristen ehhez már nagyon süti kell, hogy legyen valaki, hogy egy ilyet megcsináljon!!


Éppen működő rendszer esetében ne húzzuk le a tápkábelt az SSD meghajtóról. Itt arra is gondolhatnak az illetékesek, hogy ha mobilrackben van az adott 320-as sorozatú SSD.


ÁÁÁ ettől zöldet hánytam! persze nem ti vagytok a hibásak, mert szar firmware-t irtatok ugye? Nyomorult banda! Mindig a user a hibás. ezt az előző munkahelyemen megtanultam!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. KaiotEch
2011.07.26. 16:28
"Az ezúttal is elhangzott, hogy a hiba csak kis mennyiségű SSD meghajtót érint és csak ritkán jelentkezik..."

Kis mennyiséget érint, mert alig vettek ebből a szarból gondolom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Amacs
2011.07.26. 16:45
gondolod
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CarKiller
2011.07.26. 16:50
A kommenteken 10 percet röhögtem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Cukrosbacs...
2011.07.26. 17:31
"A rendszert mindig szabályosan állítsuk le, ugyanis a szabálytalan kikapcsolás után esetenként jelentkezhet a 8MB-os bug."
mégis ki az a hülye aki erőltetve indítja újra, állítja le a gépét mikor az rendesen is le lehet állítani LOOOOOOOOL
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. absolom
2011.07.26. 17:57
"A rendszert mindig szabályosan állítsuk le, ugyanis a szabálytalan kikapcsolás után esetenként jelentkezhet a 8MB-os bug."

Látszik, hogy náluk még az életben nem volt áramszünet. Valszeg azért, mert több tízmilliós távvezérelt szünetmentesek állnak náluk hegyekben. Majd pont azért vegyen mindenki egy szünetmentest, hogy nehogy előjöjjön a 8 megás bug.

A korrekt reagálás az lett volna részükről, ha azt mondják: "Akinek sz*r a méregdrágán vett SSD-je, amit elkúrtunk, az küldje vissza a boltba ahol vette, és mi helyreállítjuk az adatokat és felmásoljuk egy új, és jól müködő SSD-re." Már mindjárt sokkal szimpatikusabbak lennének. De hát mit vártatok egy monopol cégtől? Látszik, hogy nem érdekli őket, hogy ki vesz majd más terméket ezek után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2011.07.26. 21:35
absolom - 2011-07-26 17:57:31

1. ha valakinek van pénze 40-100ezer forintos rendszer "winyóra", akkor az áldozzon 15-20 ezret szünetmentesre is (valszeg nem egy 10 éves p4-be fogod tenni az SSD-t)
2. nem biztos hogy mindenki örülne ha idegen kezekbe kerülnének a saját cuccai (vállalati infók, családi képek)
3. de legalább reagálnak valamit és segítenek (habár nem sokat) visszaemlékszek az amd annó a tlb hibára még csak a hibás darabokat sem cserélte ki, sz@rt rá nagy ívben, pedig a ph a Windows nem tudta feltelepíteni egy korai phenomra, nem hogy tesztet futtatni rajta, ennyit a multikról meg a cégekről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2011.07.26. 22:36
EZ OLTARI MEREDEK, ES TOTALISAN ELFOGADHATATLAN:

"Éppen működő rendszer esetében ne húzzuk le a tápkábelt az SSD meghajtóról. Itt arra is gondolhatnak az illetékesek, hogy ha mobilrackben van az adott 320-as sorozatú SSD - amire valljuk be, kicsi az esély -, akkor működő rendszer esetén ne távolítsuk el a mobilracket."

Mert 320-as sorozat eppen az arfekvese miatt alkalmas LENNE arra, hogy kulso hordozhato wincsinek hasznaljuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2011.07.26. 22:50
"ha valakinek van pénze ... ... ..., akkor az áldozzon 15-20 ezret szünetmentesre is "

Direkt azert pontoztam ki, hogy mire is van penze, mert en velemenyem az, hogy ma mar SZINTE MINDENKINEK ajanlom, hogy hasznaljon szunetmentest.

Muszakilag jonak szamito kornyeken lakom, de meg igy is elofordul, hogy aluljaro epites vagy metro-akarmi kapcsan elofordultak annak idejen 5-10 masodperces 230V kimaradasok.

De amikor leallt a most nem regi nagy viharban a matrai eromu ket blokkja, akkor is mintegy 15 masodpercen keresztul pislakoltak a lampak, mig a szunetmentesrol rezzenestelenul futott a gepem.

MINDENKINEK van valami szemelyesen fontos a gepen, esetleg nem is mindent mentett le rendesen, ... meg ha minden le is van mentve, esetleg egy hatarido vagy mas helyzetben nem orul egy rendszer serulesnek.

12.350 Ft-ot nagyon meger a SZÜNETMENTES / ASZTALI / CENTRALION / CENTRALION Blazer 800 Fekete

En ugyan sok APC-t hasznalok, de az egy dragabb kategoria. Viszont ezek a Centralionok a vetelarukhoz kepest nagyon erosek, es rohogve elvisznek egy kozepes rendszert. Annyit jo tudni (a leirasabol nem derul ki), hogy kutya kozonseges soros konzol kabel kell a szunetmentes es a gep kozti kommunikaciohoz.

Kornyezetemben ket ilyen 800VA centralion is remekul uzemel: ket iskolai projektort vedunk vele aramszunet ellen, ... miutan egy projektort hazavagott egy aramszunet, ... jo sok penzbe kerult. Ahhoz kepest 12.350 Ft egy nudli penz.

Aki otthon projektort hasznal, mint kivetitos hazimozi, annak nagyon ajanlom, hogy szunetmentesrol jarassa, ... kiveve, ha a kivetito mar olyan "modern", hogy van benne egy nehany forintso akksi es aramkor, ami aramszunet eseten is jaratja egy darabig a fenyforrast lehuto ventillatort.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!