iPon Hírek

Készül a négymagos, 32 nm-es Sandy Bridge

Dátum | 2009. 07. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel új négymagos processzora, amely a Sandy Bridge architektúrára épül majd, immáron „tape out” fázisba került, azaz készen van a chip A0-s revízióval rendelkező változata. A „tape out” fázist az információk szerint az idei év 23. hetében érték el, így most végre néhány információ is napvilágot látott a processzor várható specifikációival kapcsolatban.

A kereskedelem fő áramába szánt új központi egység megjelenésére 2011 első negyedévében számíthatunk. A termék 32 nm-es gyártástechnológiával készül, 4 darab processzormaggal rendelkezik, amelyek egyenként 256 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral bírnak. A termékek első körben 2,8 GHz és 3,4 GHz közötti órajelen fognak üzemelni, de rendelkezésre áll majd a Turbo mód is, amelynek köszönhetően egymagos módban akár 3,8-4 GHz-es órajel is elérhető lesz, ez pedig az egy szálon futó alkalmazások esetében hozhat jelentős gyorsulást. A Sandy Bridge architektúrára épülő modellekben egy 32 nm-es csíkszélességgel rendelkező grafikus mag is helyet kap, amely 1-1,4 GHz közötti órajelen fog üzemelni és összeköttetésben lesz a processzor harmadszintű gyorsítótárával. A processzor beépített kétcsatornás DDR3-1600-as memóriavezérlővel is fel lesz szerelve, sőt, a Sandy Bridge System Agent-nek köszönhetően (ami tulajdonképpen az északi híd) PCIe 2.0, DMI és PCU támogatást is kínál a rendszer számára. A processzor HyperThreading támogatással, AVX EXT utasításkészlettel, 256 bites vektorok támogatásával, AEX utasításkészlettel, korlátlan VMX-szel és 8 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral bír majd.


Az információk szerint a Sandy Bridge grafikus magja 2011 folyamán képes lesz felvenni a versenyt az ATI és az NVIDIA belépő szintű megoldásaival is, ami igen optimista kijelentésnek tűnik, tekintve hogy ez az időszak még nagyon-nagyon messze van. A négymagos Sandy Bridge processzorok 85W-os TDP-vel rendelkeznek majd, felületük nagyjából 225 négyzetmilliméteres lesz. A termékekből kettő- és nyolcmagos változatok egyaránt készülnek, de ezekkel a chipekkel kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre adatok.

A Sandy Bridge újdonságokkal kapcsolatban rengeteg információ áll rendelkezésre, de sok fontos részlet még mindig homályos. Első körben rejtély, hogy milyen tokozással érkeznek a termékek. A kósza hírek szerint a friss processzorok LGA-1156-os processzorfoglalatba illeszkednek majd csak úgy, mint a Westmere egységek, ám használatukhoz új lapkakészletre lesz szükség. A másik rejtélyes pont az IGP teljesítménye. Az tudható, hogy a processzorokban elhelyezett grafikus mag a GMA sorozatra alapoz majd. A PCI Express 2.0-s sávok mennyisége szintén kérdéses. Az információk szerint ezekből összesen 20 darab áll majd rendelkezésre (x16 + x4), ám ezek az adatok egyelőre nem nyertek megerősítést.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

23. Gpety
2009.07.06. 21:27
VISSZA A HIRHEZ

A proci elég ígéretesnek tűnik, persze lehet, hogy a vele egy lapkán lévő GPU-t a legtöbb konfigban nem fogja áram átjárni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Segal
2009.07.06. 21:37
Én sem értem ezt a grafikus kártyát integrálni a prociba dolgot...
Persze intel részéről egyértelmű mert jól mutat a marketinganyagba és ki lehet minden egyes procival számlázni ezt is de ennek csak abban az esetben látom értelmét ha SLI be vagy Crossfire rendszerbe be tudná vonni tehát a számítósigényes dolgokat a valódi gpu végezné míg a kevésbé terhelőeket ezt az integrált. Eseteg ha a biosba be lehetne állítani hogy kompletten kapcsolja a rendszer /vagy manuálisan kikapcsolni/ a videókártyát és üresjáratba ezzel döcögjön a gép.
Nem vagyok rosszmájú de remélem nem lesz nagy sikere és feladják a dolgot mielőtt valamelyik elborult mérnöknek eszébe jut hogy akár a monitort is bele lehetne integrálni a prociba...
Egyedül a mobil részlegen látom értelmét de azt meg nem kéne keverni az asztali megoldással /nagyon max hipermarketes alapgépeken/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. arkman
2009.07.06. 21:44
Az intelt hidegen hagyja szerintem az SLI és Crossfire, a saját videókártyáival viszont szerintem együtt fog működni teljes mértékben (diszkrét GPU kikapcsolása számítást nem igénylő helyeken, számításigényes folyamatoknál pedig feladatok megosztása), és ez az integrált GPU arra elég lesz hogy az aktuális operációs rendszer asztalát webböngészés és egyéb alapvető funkciók között elbírjon, így spórolva az energiával. Mindent összevetve nagyon ígéretes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. leviske
2009.07.06. 22:30
Annyira nem érdekli az Intel a CrossFireX, hogy végül keresztlicenccel megszerezte az AMD-től, hogy a Larrabee-hez ne kelljen külön rendszert fejleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. dragonplat...
2009.07.06. 22:33
Hát az intel nagyon jó helyzetben van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Mikeee
2009.07.06. 22:51
A prociban lévő GPU lehet nem lesz akkora durranás, de kitudja az Intel mit tervez vele. Bár az már jó dolog, hogy már készülgetnek a 32 nm-es procik. Azért a 45 nm után már jó. Mert még kisebb fogyasztás és hőtermelés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. polarx
2009.07.06. 22:55
Mikor nem volt? a core 2-ők elött esetleg.. de azóta..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. leviske
2009.07.07. 00:10
dragon platform: Ezt miből szűrted le?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Joachim21
2009.07.07. 00:20
Annyiban vitáznék veled, hogy a Tudást nagyon is meg lehet venni, csak nem GPU tervrajz, hanem John Hicks, meg az anyámkínnya tudja melyik mérnök fejének a képében, egy zsíros állással.

Mikeeee
Annyira jó ez a 32nm, hogy már idén ott lesz a boltokban, persze nem a Sandy Bridge, hanem a Westmere.

Westmere

A link egy kicsit régi, és ezért az utiterv sem tökéletes, mint ahogy a táblázat is elég hiányos, és hibás is pár helyen, pl. a lynnfield cache méretét illetően. De a lényeg benne van, hogy mi is a westmere.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. arkman
2009.07.07. 00:38
#leviske
Az intel-amd crossfire licenszelésről tudnál linket adni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. leviske
2009.07.07. 01:08
Joachim21: Igaz. Bár az nVIDIA GPGPU fronton jócskán előttük jár, több a tapasztalata és nagyobb a tudása ezen a téren. Nem lesz könnyű ellenfél. Ha eleinte csak a GPGPU frontra is irányulna a figyelmük, sem lenne könnyű dolga az Intelnek... Ha pedig egyszerre akar az AMD-nek és az nVIDIA-nak neki támadni, akkor ugyan abba a falba fog ütközni, amibe az nVIDIA a jelenlegi architektúrájával.

MOD: Amúgy a linkelt táblázat hogy értve rossz? Végül a Lynnfieldnek nem 8MB L3 cache-je lesz?

arkman: Sajnos nem találom, de a PH!-n volt róla szó, még az Intel 40-es chipseteinek megjelenése előtt. Ekkor kapta meg az Intel a CrossFireX-et, cserébe valamiért... de már nem emlékszem pontosan. :mellow:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. dragonplat...
2009.07.07. 05:56
Az intelenek mióta megvannak a 45 nm es CPU jai az amd pedig hónapokkal ezelőtt hoztba be az elsőket vagy ha rosszul tudom javítsatok ki. És a phenom 1. széria egy csalódás volt megint hátrány pénzügyi. De a phenom 2esek hoztak1 kisrészesedést nekik. De még így sokan választják az intelt. + Az AMD háza tájáról ilyen jó híreket nem lehet hallani, hogy ilyen szinten készülődnének a 32 nm el. Ez megint csak hátrányt fog neki okozni mert az intel 32nm esei piacon lesznek ő pedig csak akkor végzi az utolsó simításokat ne adj isten vagy rosszabb. Ezért mondtam hogy milyen jó helyzetben van az intel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Kange
2009.07.07. 09:18
Azért ne nézzétek le ennyire az Intelt-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. d311c
2009.07.07. 09:27
Azért is kell a GPU a prociba kerüljön, mert a memóriakezelés már bement. Egyszerűen máshova nem igazán tehetik, mert a southbridge-be azért nincs helye, mivel akkora a sávszélességigénye, hogy azzal meg is fektetné. Tehát vagy kellene erre dedikált buszt kapjon - de az drága lenne - vagy bemegy a prociba.
(Nyilván máshova nem, csak max a southbridge-be építhetnék, mert a külön chip pláne nem lenne olcsó megoldás.)
Úgyhogy szerintem ez a northbridge eltűnéséből egyenesen következő fejlemény, még ha sokakat taszít is a gondolat, mert "megfertőzik" leendő processzorukat.

Teljesítményét tekintve nyilván egy jó darabig nem löki le a GPU-kat a trónjukról, már csak a rendelkézésre álló (megosztott) RAM sávszélesség miatt sem. (Úgy látom eleve sideport memória sem lesz.) Tehát irodai konfiguk nyerő ereje lesz belőle, ahogy eddig is a fő célcsoport az volt. Esetleg HTPC megoldásként is szóbajöhet majd. Játszani meg max. a pasziánsz. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Joachim21
2009.07.07. 10:13
Leviske
8Mb L3 cache lesz, de ha megnézed a wiki-s linket, ott még 4MB-tal számol! Meg az utitervben a clarkdale boltokba kerülését még 2010 elejére teszi, de azt is előrehozták.

Volt itt több hozzászólás is, hogy dejó hogy az Intel így halad a 32nmes gyártással, de ez a hír nem erről szólt! Az intel már kész van a 32nmes gyártás előkészítésével, most folyik a gyárak átállítása, a gépek, berendezések cseréje, és idén jön a 32nmes westmere chip. A hír lényege, hogy már a következő architektúrának is létezik tesztelhető példánya, annak a chippnek, ami majd 2011 környékén fog megjelenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. shabbarule...
2009.07.07. 11:20
Joachim21:

Amennyiben a hír valós akkor nem túl valószínű hogy 2011-re fog csak piacra kerülni. A Nehalem tape out-ja 2007 augusztusban volt és 2008 novemberre piacra került(15 hónap), a Penryn tape outja 2006 decemberben volt és 2007 novemberre piacra került(11 hónap). A Nehalem azért kívánt hosszabb validációt mert elég alaposan megváltoztattak sok mindent, a Penryn meg csak egy 1xű shrink volt. A Sandy Bridge valahová a kettő közé esik így nagy valószínűséggel a megjelenése is e közé lesz várható. Optimista esetben jővő ilyenkorra, de jővő őszig nagy a valószínűsége.

Így már érthetővé válik a korábban közölt Intel roadmapból miért hiányzott a 32nm-es Wesmere 4 magos aminek úgy jővő nyár felé kellett volna jönni. Nagy valószínűséggel azt a procit is eldobták mert a Sandy Bridget is előrébb hozták 6-9 hónappal a Westmere 2 magoshoz hasonlóan és így időben már olyan közel került a Westmere 4 magoshoz hogy értelmét vesztette hogy kiadják.

2.5 hónap múlva az őszi IDF-en úgyis kiderül mennyi igaz ebből, azért akad adat ami ellentmondásban van a 2-3 éve Sandy Bridgeről kiszivárgott belső Inteles doksival, van ami viszont stimmel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Norba
2009.07.07. 11:21
Szerintem fölösleges Processorba GPU-t tenni.
Egy valamire lesz jó: Aki csak netezgetni meg HD filmeket akar nézni vele.
Maga a proci elég jó lesz,biztos jól lehet tuningolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. arkman
2009.07.07. 11:52
Norba, pontosan azért rakják bele és ezért lesz jó: netezésre és alap feladatokra, ugye nem gondoltál arra hogy egy ilyen CPU+GPU egybecsippel fogod nyomni a krájsziszt maxon? Arra ott a Larrabee.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. h_gyuri
2009.07.07. 15:36
Hajlok Norba álláspontjára. Netezni, irodába ott az alaplapra integrált GPU.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. arkman
2009.07.07. 20:02
Sandy Bridge- től kezdve pedig a processzorban lesz és nem az alaplapon, mivel az északi híd feladait (memória,videóvezérlő) belerakják a processzorba. Ez a grafikusmag valószinüleg GPGPU feladatokat is el fog látni, tehát ha van másik videókártyád akkor sem fog üresjáratban menni számol fizikát vagy egyszerüen processzornak segít be a DX11(compute shader)-el, és így még logikusabb belerakni a processzorba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Joachim21
2009.07.07. 21:06
Már most az új 2 magos beépített videóvezérlős westmere-ektől kezdve így lesz, csak itt még nem egy szilícium lapkán lesz a VGA meg a CPU.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2009.07.07. 21:44
CGPU -ba beletörik a foguk - hatalmas melléfogás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arkman
2009.07.07. 22:42
Ezt a nagyszerű kijelentésedet ugye valamivel alá is tudod támasztani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!