iPon Hírek

Készül a Samsung Exynos 5250

Dátum | 2011. 12. 01.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A gyártó legújabb processzora már az új generáció tagja lesz. Az Exynos név a dél-koreai gyártó saját fejlesztésű System-on-Chipjeit leplezi, és ezúttal ez a termékcsalád bővül új taggal, ami immáron egy teljesen új lapkát jelent, vagyis nem egy újabb 4000-es variánst.

 Az Exynos 5250 a kiszivárgott információk szerint két Cortex-A15 magra épít majd, és ezek egyenként 2 GHz-es órajelre lesznek képesek. Ezzel a Samsung felveheti majd a versenyt a Qualcomm továbbfejlesztett Krait magjaival, persze hátulütője a dolognak, hogy valószínűleg egy enyhe előnye lesz a Qualcommnak, ami fontos ezen a piacon. Arról nem esik szó a kiszivárgott adatok között, hogy az ARM LITTLE.big architektúráját is kölcsönzik-e, vagyis a két Cortex-A15-ös mag mellett lesz-e egy harmadik, Cortex-A7 segédprocesszor a kisebb feladatok ellátására. Grafikus téren is nagy lesz az előrelépés, viszont a hagyományokkal nem szakítottak a tervezők, vagyis maradtak az ARM termékénél, akár csak az Exynos 4000 esetében. Ennek tükrében egyértelmű, hogy a MALI-T604 kerül majd felhasználásra. A memóriavezérlő is sokat fejlődik, támogatottak lesznek az alacsony fogyasztású DDR3 memóriamodulok, akár 1600 MHz-es frekvenciáig, így a két 32 bites csatornán a készülék 12,8 Gbps sávszélességet is kaphat. Az új lapka emeli a támogatott maximális felbontást, valamint a modern követelményeknek megfelelően képes lesz a 3D kezelésére is, ennek megfelelően SoC itt már 2560 x 1600 pixel felett képes uralkodni, és akár sztereoszkópikus 3D képes is lehet az adott kijelző, akkor sem esik zavarba. Továbbá érdekes pontja lesz a lapkának, hogy integrálja a SATA és az USB 3.0 vezérlőket is, vagyis feltehetően nagyobb tervei is lesznek vele a koreaiaknak, ami talán a Windows 8 közelgő megjelenéséhez köthető már.


Természetesen a Samsung gyártósorain születnek majd a chipek, méghozzá HKMG alkalmazása mellett, az alacsony fogyasztásra optimalizált 32 nm-es gyártástechnológiájukkal, akárcsak az Exynos 4212 és a 4412 termékek. A várható megjelenésről végtermékek formájában pontos információ egyelőre nincs, egy 2012 második negyedévét említő adat van csupán, de ez elég pozitív becslésnek tűnik, hiszen a Cortex-A15 még nagyon friss, és az áttervezett lapkakészletek nem sokkal korábban kerülnek majd felhasználásra, ez az időszak maximum a tömegtermelés beindítására vonatkozhat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svidi
2011.12.01. 15:15
Odavág, de erősen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. polarx
2011.12.01. 19:03
beszarás hogy miket meg milyen teljesítményt belenem zsúfolnak egy SoC-ba *.* ha a gépem ezt mind tudta volna 5-6 éve...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!