iPon Hírek

Készül a szövetantenna

Dátum | 2009. 10. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Akár a Star Trek kommunikátora is lehetett volna ennek az alkotásnak a kiindulópontja - amit aztán még szépen tovább is fejlesztettek a finn Patria Aviation Oy kutatói.

Itt ugyanis már szó sincs külön kitűzőről - az "antennát" szövetbe ágyazták, így az bármilyen ruha szerves részét képezheti. Ennek megfelelően természetesen biztosított a maximális hajlékonyság és ellenállóképesség is. Láthatólag minden tekintetben meg is felelt a prototípus a várakozásoknak, mivel sikeresen lebonyolítottak már vele egy teszthívást is.


A kutatók elmondása szerint kimenő hívásokhoz ezek az antennák "Iridium műholdakkal létesítenek kapcsolatot" (amelyek elég alacsonyan vannak ahhoz, hogy ilyen kis antennával is elérhetőek legyenek), viszont - eléggé meglepő módon - bejövő hívásokat egyelőre még nem tud fogadni. Ettől függetlenül azonban a kimenő hívásoknál "a jelerősség akkor is optimális, ha az antennát bárhogyan meghajlítják", valamint a hívó fél GPS-adatainak továbbítása is zökkenőmentesen működik.

Nem egyértelmű az sem, hogy maga a tényleges telefon/GPS-egység (merthogy az is van benne) hol is kapott helyet, mivel a képen is látható szövet csak az antenna. Hasonlóképp kérdéses az is, hogy vajon a további fejlesztési munkálatok meddig tartanak még, mikorra - és mennyiért - terjedhet el, ám ez határozottan olyasminek tűnik, amire érdemes várni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. byzzah
2009.10.02. 14:22
VISSZA A HIRHEZ

Bocsi, tudom, hogy kerestél, de ma nem a telefonom vettem fel! =))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. imi93
2009.10.02. 14:57
és még több rákbeteg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pjszilard
2009.10.02. 15:07
Milyen programon lehet mosni es száritani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. isx
2009.10.02. 16:15
A cikkhez pedig: én is jobban örülnék, ha kevesebb elektromos/mágneses szennyezés lenne úgy általában is.

Szóval ha valaki olyan olvasna: egyik oldalról szigetelő, a másik oldalról adó/vevő. Az már majd valami lesz. Egyébként pedig technikailag a Faraday-kalitka meg úgy általában az árnyékolás régóta ismert. Ilyenkor persze a test/mobil forgása miatt a közelebbi adó könnyen változhatna, hiszen a valóban közeli árnyékolva lenne, de én mégscsak örüllnék némi egészségtudatos elektronikának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2009.10.02. 22:40
Ha már a rádióhullámoknál tartunk, akkor nem káros az, hogy mondjuk éppen magamon hordok egy antennát? Hiába árnyékolás... másrészt ez mégiscsak egy ruha. Ha már ruha, akkor hogyan is mossuk majd ki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. abonyi91
2009.10.02. 23:34
Azt tudom, hogy a rádiójelek fémfelületen válnak ki==> pl rézdrót.

A rézdrótnak lesz baja ha kimosod???

(A többi rész valószínűleg kivehető)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. abonyi91
2009.10.02. 23:37
A mobilod meg a melett hordod raiden (zsebedben). Attól nem félsz???
(jó nem biztos hogy te is ott tartod de az emberek többsége igen...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.10.03. 01:19
Hát pont ez hogy nem, hosszú távon is lehetnek élettani hatásai, csak ezeket nem tudták még kimutatni, mivel mobilt se használunk túl rég óta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!