iPon Hírek

Készül a tapintható hologram

Dátum | 2014. 12. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Napjainkban körülvesz minket a haptikus technológia, még ha sokszor nem is gondolunk bele. Azon érintőpanelek és egyéb rendszerek tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek hanggal vagy rezgéssel visszajelezve képesek azt a hatást kelteni, mintha fizikailag lenyomtuk volna a telefonunk képernyőjén megjelenő gombokat, vagy játékkonzolunkon tevékenykedve tényleg eltaláltuk volna a teniszlabdát. Bár a szakértők szerint még hosszú az út odáig, hogy a visszacsatolás a valóságos érintéshez hasonlító hatást keltsen, a technológiát már jelenleg is számos praktikus célra alkalmazzák az elektronikus eszközök használatának élményszerűbbé tételén túl, a sztrókbetegek rehabilitációjától kezdve a sebészek képzéséig. Egy tudóscsoport nemrégiben megtette a következő lépést a technológia magasabb szintre emeléséhez: olyan rendszert hoztak létre, amelynek segítségével kitapintható válnak a levegőbe kivetített térbeli formák. A Bristoli Egyetem szakértői szerint a technológiai újítás számos területen óriási változásokat hozhat, hiszen általa a remélhetőleg nem túl távoli jövőben érinthető és manipulálható hologramok lehetnek létrehozhatók, így a sebész például kitapinthatja műtendő területet a CT vagy más képalkotó eljárások alapján kreált modellben, és gyakorolhat is azon.
Az új technológia lényegileg azon a tényen alapul, hogy az ultrahanghullámok eltérő módon szóródnak és nyelődnek azokon a határfelületeken, amelyeken áthaladnak, így a hullámok viselkedéséből következtetni lehet az útjukba eső tárgyak alakjára. A kutatócsoport rájött, hogy ha egy tárgy komplex ultrahangos mintázatát (a mellékelt videón ezt egy vékony réteg olajon demonstrálják) megfelelő erősítéssel rávetítik a kezekre, a hullámok által a levegőben keltett apró zavarok révén a valóságban jelen nem levő objektum alakját érezhetővé, és egy 3D-s kivetítő segítségével láthatóvá is lehet tenni, vagyis a kivetített tárgy tapinthatóvá válik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. IcolumboI
2014.12.04. 19:38
Nesze semmi, fogd meg jól!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DogTheDog
2014.12.04. 20:04
Alig varom az uj tipusu hologram csajokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Chif52
2014.12.04. 20:16
Csak én maradtam le??? most már megfogható a hologram ? ... eddig volt nem megfogható is ? mármint valódi és nem üvegre és/vagy hasonlóra vetített.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. fofoka Chif5...
2014.12.04. 22:02
Te melyik korból jöttél vissza ebbe a szutyok XXI. századba?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kiralydari Chif5...
2014.12.05. 04:03
Pont nekem is ez jutott az eszembe h mióta létezik ilyen ?

fofoka a filmeken kívül linkelj már valamit ha tényleg létezik nem üvegre vetített hologramm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gyenesmart...
2014.12.05. 06:43
Akkor ezek is üveglapon vannak csak?
[LINK]
[LINK]
Utóbbiról még kinézni, hogy igen, de az elsőnél szerintem már nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szabot0412 gyene...
2014.12.05. 11:33
Az első videó első kommentje youtube-on:
"but it's not hologram technology, it's augument reality, meaning this is visible only on screen, the people that are in the room don't see it in front of them, only on the screen, that's why they are looking at the monitor all the time"
-->
Magyarul: Ez nem hologram ez kiterjesztett valóság (AR) a lények csak a kijelzőn jelennek meg a valóságban nem. Ezért nézik a kijelzőt az emberek és nem a lényeket.

Legjobb tudomásom szerint jelenleg még nem létezik a filmekben látott, működő hologram technológia. (Ha létezne akkor arról tudnánk és nem csak találgatnánk, hogy létezik e. A csapból is ez folyna.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kiralydari gyene...
2014.12.05. 15:22
a Jekós a ferde üveglapos technológia ugyanaz mint amit a bűvészek használnak a tigris pedig hasonló de ahogy azt már előttem is mondták csak egy A.R.
És igen a csapból is ez folyna és bár így lenne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fofoka Kiral...
2014.12.05. 20:54
Miért pont én? Nem állítottam semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!