iPon Hírek

Készül a terep a Centrino 2-nek

Dátum | 2008. 02. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az Intel az idei év második negyedévében kívánja piacra dobni legfrissebb notebook platformját, amely Montevina kódnévre hallgat majd, de a vásárlók csak Centrino 2 néven fogják emlegetni. A vállalat a zökkenőmentes átállás érdekében az év második negyedévében a Centrino platformra épülő noteszgépek szállítását szépen lassan csökkenti, hogy így készítse elő a terepet az új, azaz a Centrino 2-es noteszgépek számára.

A Montevina platform az Intel notebook szállításainak 18%-át fogja képviselni az év második negyedévében, de a harmadik negyedévben ez az érték már 50%-ot, míg 2008. végére 90%-ot fog képviselni. A Merom processzorral felvértezett frissített Napa platform tagjai március végére már csak 6%-os részesedéssel bírnak a szállításokat tekintve, míg a sima Napa platformra épülő és a Celeron M processzorral felvértezett gépek már csak 3%-át tudhatják magukénak az Intel teljes notebook forgalmát tekintve. A források szerint ez a platform a második negyedév végére teljesen kivezetésre kerül a piacról.

A Santa Rosa platform tagjai az első negyedévben még a szállítások 60%-át fogják kitenni, de ez az érték a második negyedévben 35%-ra fog csökkenni. Az év negyedik negyedévére a platform Core 2 Duo processzorral szerelt változatai megszűnnek, ám a Celeron M modellek továbbra is forgalomban maradnak majd: ezek a termékek a notebook szegmens alsó kategóriáját fogják kiszolgálni, így az olcsó notebookokat kereső felhasználók továbbra is megtalálják majd a Celeron processzorral szerelt modelleket az üzletek polcain.

A Centrino megy, helyette a Centrino 2 jön...
A frissített Santa Rosa platform, amely 45 nm-es csíkszélességgel rendelkező Penryn processzorokat tartalmaz, az Intel notebook forgalmának 31%-át teszi ki az idei év első negyedévének folyamán, míg az év második negyedévében ezek a modellek nagyobb szerephez jutnak majd: a platform tagjai forgalom 45%-áért lesznek felelősek. Az év harmadik negyedévében ezen noteszgépek szállítása 20%-ra esik majd vissza, míg az év végére ez a platform mindössze 4%-os forgalmat fog generálni.

Az Intel agresszív stratégiájának köszönhetően a gyártók és az OEM vállalatok könnyedén kezelhetik majd raktárkészletüket, ezzel együtt jóval hatékonyabban tervezhetik meg a piac igényeihez igazodó lépéseiket egyaránt. Az egyes források szerint április folyamán a Napa és a Santa Rosa platformok esetében árcsökkenések várhatóak, ám a változások mértékével kapcsolatban egyelőre még nem állnak rendelkezésre információk.

Egy biztos: az idei tavasz/nyár rendkívül mozgalmasnak ígérkezik a notebook piacon, már ami az Intel újdonságait illeti.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. J.o.k.e.r
2008.02.25. 20:29
(Vendég_teke_* @ 2008 Feb 25, 20:12) [snapback]19253[/snapback]
mi lett volna ha a technikáról ill. az újításokról kapunk valami információt?

Az bizony ismétlés lett volna,
mivel korábban már írtunk róla!

Centrino 2 júniusban, 3GHz-cel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!