iPon Hírek

Készül a vezeték nélküli energia-szabvány

Dátum | 2008. 12. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Olyan új, univerzális szabvány kidolgozására törekszik egy új szervezet, a Wireless Power Consortium, amely által a vezetéknélküli akkutöltés teljesen kézenfekvő lehetőséggé válhat a közeljövő elektronikai eszközei számára, megszüntetve így a jelenlegi adapterkavalkádot és a miattuk sorozatosan felmerülő inkompatibilitási problémákat.

Ezt pedig konkrétan lapos töltőpanelekkel oldanák meg, amelyek mágnesesen indukálnának feszültséget a hordozható készülékekben. A felhasználónak így semmi egyebet nem kellene tennie azon túl, hogy a feltölteni kívánt készüléket leteszi a töltőfelületre - és még csak attól sem kell tartania, hogy véletlenül túl- vagy alultöltené azt.

Természetesen kicsiben kezdik: először csak 5W-os, vagy csekélyebb eszközökkel (így például mobilokkal és hordozható médialejátszókkal) - de a későbbiekben szándékukban áll annyira felerősíteni a rendszert, hogy akár laptopokat és kisebb otthoni készülékeket is ugyanilyen könnyedén fel lehessen tölteni vele.

A konzorciumot jelenleg a Logitech, a Philips, a Sanyo, a National Semiconductor és a Texas Instruments alkotja (bár továbbra is nyitottak, várják az új tagokat) - és a technikában mind nagy jövőt látnak; mindannyiuknak szándékában áll konkrét termékekben is megvalósítani azt, ám ezek tényleges piaci megjelenése e konkrét termékek kifejlesztési idején túl még a szabvány hivatalos hatályba lépésének mikorjától is függ (amit aztán mindenki számára elérhetővé is tennének).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2008.12.21. 11:28
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.12.21. 20:24
A villamos energiát váltakozó áram formájában nem lehet tárolni

vagy csak nem hallottál még róla...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!