iPon Hírek

Készül az űrszabályzat

Dátum | 2012. 01. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Egyesült Államok kedden bejelentette, hogy csatlakozik az EU azon kezdeményezéséhez, amely létrehozna egy ‒ a Föld körüli pályán tartózkodó űrjárművekre vonatkozó ‒ „űrszabályzatot”, illetve megoldást kívánnak találni a keringő űrszemét egyre növekvő problémájára is.

Az International Code of Conduct for Outer Space Activities egy sor szabályon keresztül biztosítaná az űr felelősségteljes használatának megvalósulását. A javaslatot 2009-ben az EU terjesztette a Leszerelési Értekezlet elé, pár nappal azt követően, hogy összeütközött egy használaton kívüli orosz műhold és egy amerikai kommunikációs szatellit. Az EU már 2008-ban jóváhagyott egy hasonló tervezetet a polgári és katonai űrobjektumok biztonságáról gondoskodó szabályzat létrehozásáról.

Az elképzelések szerint a szabályzatot aláíró országok vállalják, hogy mindenki számára biztosítják az űr szabad hozzáférését és használatát, amennyiben ez békés célokat szolgál, valamint tiszteletben tartják az űrben tartózkodó objektumok biztonságát és integritását. Továbbá együttműködésre kötelezik magukat az esetleges űrből érkező fenyegetések elkerülése érdekében ‒ ebbe a kategóriába a katonai megmozdulásoktól kezdve a balesetekig és a természeti katasztrófákig sok minden belefér.


Az Egyesült Államok világossá tette a többiek számára, hogy nem hajlandó olyan szabályzatot aláírni, amely korlátozza abban, hogy saját nemzetének és szövetségeseinek biztonságáról gondoskodjon, ugyanakkor maximálisan hajlandóak együttműködni annak érdekében, hogy a körülöttünk levő űr biztonságos maradjon és lehetőleg minél érintetlenebb állapotban megőrződjön a jövő generációi számára. 2008-ban az Államok kormánya visszautasította Oroszország és Kína azon javaslatát, amely megtiltotta volna az űrben történő fegyverhasználatot. Az elutasítást a tervezet kidolgozatlanságával indokolták, mondván hogy az nem rendelkezett azt űrt elérni képes földi fegyverekről.

A bejelentés alig pár nappal a meghibásodott orosz Mars-szonda lezuhanását követően érkezett. Orosz és amerikai részről is felmerült annak lehetősége, hogy egy kisbolygókat vizsgáló amerikai radarberendezés sugárnyalábja ütötte ki a Phobosz-Grunt-űrszonda elektronikáját, és az ezért nem indult el a Mars felé. Ezt a feltételezést a NASA képviselői legutóbb cáfolták.

A NASA és a Pentagon 19 ezer Föld körüli pályán tartózkodó objektumot követ nyomon, ennek nagy része emberi eredetű űrszemét. A Nemzetközi Űrállomásnak rendszeresen elkerülő manővereket kell alkalmaznia, hogy megakadályozza az ütközést, amely katasztrofális hatásokkal járna.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Szefmester
2012.01.18. 14:02
"A NASA és a Pentagon 19 ezer Föld körüli pályán tartózkodó objektumot követ nyomon, ennek nagy része emberi eredetű űrszemét."

Oké.. a Hold az nem emberi eredetű objektum. De mi nem az még a megmaradt 18999 közül? Most őszintén... Van néhány Sectoid űrhajóroncs darab is, meg egy Muton űrbázis is odakint?

Szép és jó dolog hogy kezdik kidolgozni az űrkreszt de arról még inkább kéne dolgozni hogy ami fent van azt lehozzák irányítottan, és ne valami ahova esik hát oda esik mentalitással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szerzetes
2012.01.18. 14:37
Felmegyünk a srácokkal, összegumipókozzuk és a sarki méhtelepre levezetjük a cuccot, egyenesen a mázsára!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Jools
2012.01.18. 14:52
Szefmester: a mondat arra vonatkozik, hogy a maradék 18999 között van olyan is, ami nem űrszemét, hanem működő űrállomás, műhold stb. + plusz elviekben akad odakint pár ideiglenesen befogott szikladarab meg por is. A 19 ezer egyébként úgy értendő, hogy a legapróbb kis törmelékeket is egyesével tartják nyilván, ha tudnak róluk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ueda
2012.01.18. 15:22
Már itt is van elég szemét a Földön (pl. Afrikában a számítógép hegyek), azok csak maradjanak kint oszt kerülgessék, ha csak ennyire futja a trehányságukból. Nyilván azok járnak jobban, akik több űrszemet tartanak nyilván a saját adatbázisukban. Be-be-be ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim
2012.01.18. 15:45
Imádom ezeket az aránytalan fantáziarajzokat!
A nagyobb űrszemetek akkorák mint egész nyugat-dunántúl!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2012.01.18. 16:57
"Az Egyesült Államok világossá tette a többiek számára, hogy nem hajlandó olyan szabályzatot aláírni, ..."

Kiotoi jegyzokonyv ala-NEM-irasa is igy kezdodott ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Vendég-Ven... Szefm...
2012.01.18. 16:58
"még inkább kéne dolgozni hogy ami fent van azt lehozzák irányítottan, és ne valami ahova esik hát oda esik mentalitással."

A nagyobb veszélyt azok jelentik, amelyek nem esnek le maguktól. A leesők legtöbbje elég a légkörben, kivéve az igazán nagyokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Huma
2012.01.19. 11:12
Lol@Szerzetes - Nem is értem mésnak miért nem jutott eszébe összegumipókozni a sok drága fémet.. Csak ott kering mint gólyaf*s a levegőben és itthon meg nincs péz semmire.. Magyar feltalálók igazán kidolgozhatnának valamit amivel a sok szemétnek kikiáltott kacatot le lehetne hozni.. Vagy legalább összetenni egy helyre és épiteni belőle egy spacestationt.. Scrapland 01 vagy valami..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!