iPon Hírek

Készülget a holo-TV

Dátum | 2011. 01. 31.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Valós időben rögzít, továbbít és jelenít meg holografikus mozgóképet az MIT médiacsoportjának legújabb fejlesztésű rendszere, amit - nem meglepő módon - a klasszikus Csillagok háborúja-jelenet rekonstruálásával mutattak be a san franciscói Practical Holography konferencia résztvevőinek.

Természetesen a technológia még igencsak gyerekcipőben jár, és sok munka lesz még vele, de mindenképpen egy bíztató kezdet. És amíg ezt fejlesztik, addig legalább fejlődhet a hozzá szükséges adattároló és -továbbító infrastruktúra is, mivel nem a rendszer nem kevesebb, mint 1,5 gigabájtnyi adatot használ másodpercenként.


A rendszer több fő részből áll: egy módosított Kinect kamerából, ami egy laptopon keresztül küldi egy asztali géphez a képét, ami három 3D-re tervezett grafikai processzorral dolgozza fel a rögzített képet - és az MIT tényleges saját fejlesztéséből, a Mark II-es holografikus kijelzőből. Ez utóbbi még relatíve terjedelmes és költséges, de már dolgoznak a kisebb és olcsóbb verzión.

Bár konkrét becsléseket nem közöltek, a kutatók biztosak benne, hogy idővel akár 24-30 képkockát is meg tudnak majd jeleníteni másodpercenként, így már filmeknél is tévéműsoroknál is be lehet majd vetni a technikát. Erre azonban kétségkívül várhatunk még egy jódarabig, és nem is biztos, hogy az ő megoldásuk lesz a nyertes, de az biztos, hogy érdemes lesz figyelemmel kísérni a fejlesztéseiket.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Joga73
2011.02.02. 15:48
Az király lesz, amikor 24-30 frame menni tud abból a piros kásából...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!