iPon Hírek

Készülnek a femtolézeres merevlemezek

Dátum | 2009. 01. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Adattárolási forradalmat eredményezhet egy szárnyait bontogató új technológia, amely ötvözi az optikai és a mágneses technológiákat. Ennek kiforrását és piacra kerülését a fejlesztők öt éven belül valószínűsítik, a lehetőségei pedig elképesztőek: már kezdetben is 1Tb/s átviteli sebességet tenne lehetővé, de megvan benne a 100Tb/s potenciálja is, miközben a mai legjobb merevlemezek 1, a legjobb SSD-k pedig 2-3 Gb/s-re képesek.


A fejlesztés alapjául szolgáló technika nem újkeletű: még 2006-ban fedezte fel a módját Dr. Daniel Stanciu és Dr. Frederick Hansteen annak, hogy miként lehet megváltoztatni egy mágnes polaritását egy villámgyors lézerimpulzussal. Ebből kiindulva válik lehetővé olyan meghajtók kialakítása, amelyek a maiaknál sokkalta megbízhatóbbak és még több ezerszer gyorsabbak is egyben: a polaritásváltáshoz (tehát az adatok rögzítésehez) ugyanis már egy mindössze 40 femtomásodperces impulzus is elegendő (1.000.000.000.000.000 femtomásodperc (10^15) tesz ki egy másodpercet).

A technológiával mindössze két fő gond van. Mindkettőt meg is oldották ugyan, csak még nem eléggé költséghatékonyan, így tehát az elkövetkező években már csak a kivitelezésen kell majd csiszolni:

Egyrészt, a femtomásodperces lézerek nagyon drágák, és hozzá még nagyok is, így nem egyszerű beleszuszakolni őket egy hagyományos merevlemez keretei közé. Eleinte erre megoldást jelenthetnek a kisebb és valamivel olcsóbb pikomásodperces lézerek is, bár az persze még "nem az igazi".

Másrészt, mikron alatti léptékben a fényt nem egyszerű fókuszálni, sem pedig a körkörös polarizáltságát fenntartani. 2007 óta rendelkezésre állnak már ugyan olyan plazmonantennák, amelyekkel ez megoldható (bár eleinte ezeknél elveszett a polarizáció, de ezt is hamarosan megoldották), de még ezen is van mit finomítani.

Érdekes tehát a helyzet: a technológia lényegében már megoldott és működik, csak még nem elég hatékony, így már csak azt kell kivárni, amíg ezt is orvosolják. Onnantól pedig jöhet a valóban szempillantás alatti adatátvitel korszaka.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. d311c
2009.01.19. 11:46
Érdekes cikk, de a "készülnek" azért erős volt egy picit.
Mondjuk dolgoznak rajta, de az messze van még a késztől. Meg a mai adattárolókkal összevetni sincs sok értelme azt, ami még minimum öt évig nem lesz termék. Meg lennék lepve ha addig az SSD-k nem gyorsulnának még.
Na meg: mit kezdenénk a mai vasakon 1Tb/sec adatfolyamokkal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. hofmann
2009.01.19. 12:28
d311c!

te aztán nagyon ügyesen tudtad értelmezni ezt a cikket!

"Meg a mai adattárolókkal összevetni sincs sok értelme azt, ami még minimum öt évig nem lesz termék"

"Na meg: mit kezdenénk a mai vasakon 1Tb/sec adatfolyamokkal? "

"Érdekes cikk, de a "készülnek" azért erős volt egy picit.
Mondjuk dolgoznak rajta, de az messze van még a késztől."

1. legyen mihez viszonyítani azért írták oda a mai vinyók sebességét
2. cikkben arról írnak hogy 5 éven belül nem pedig min. 5 múlva
3. miért ne lehetne vele mit kezdeni mai vasakon
4. ha dolgoznak rajta az valószínüleg azt jelenti hogy még nincs kész. ha pedig nincs kész akk azt jelenti h készülnek, folyamatban van.
akk nem értem ezt a se eleje se hátulja dumát hogy dolgoznak rajta de messze van a késztől. nem is mondta senki hogy kész van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. d311c
2009.01.19. 13:35
Hofmann:
Mondjuk átmenetileg hanyagoljuk el a többit, és csak a harmadikat válaszold meg, hogy milyen csatolón keresztül vezeted be, és azt, hogy mivel dolgozod fel ezt az adatfolyamot.
Csak hogy valami megalapozottságot adjon a véleményednek a legkonkrétabb kérdésnél.
Utána elővehetjük a többit is. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Insignia
2009.01.19. 13:46
d331c ha esetleg ugy kotik be mondjuk mint a ramokat vagy pci-expressbe tény hogy ezek is csak pár száz gigabites sebességet tudnak de azért már jelentős lenne a gyorsulás.
illetve itt van az usb 3.0 is ami mar elvileg gyorsabb lesz mint a sata2. valoszinuleg ha már a kereskedelmi forgalom felé fog közelíteni ez az adattároló akkor majd meglesz oldva hogy milyen csatolófelületen kell bekötni. 5 év hosszú idő addigra már a mai core i7 csak történelem lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. adam0205
2009.01.19. 14:02
Megmondom őszintén nekem a flash működési elvű HDD-k jobban bejönnek, egyrészt az elérési idő nem nagyon van ott szóval ahogy a neve is mutatja villámgyors, másrészt a mágneses elv is feledésbe merül vele. Az Intel már eléggé jó flash HDD-ket gyárt csak még drága és az élettartama már hasonló a normál HDD-hez. Mindenesetre érdekes megoldás.

Az 1TB-os sebességnek szrintem te is örülnél mivel valószínüleg addogra a Blueray már alap lesz, mint most egy DVD és az nem mindegy hogy 20 vagy 40GB adatot mennyi ideig másolsz fel. Ilyen sebesség mellett nem sokáig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. raiden
2009.01.19. 14:29
d311c

Hidd el, hogy elsősorban nem a Te gépedben kapna helyet. Mi valószínűleg nem is tudnánk ténylegesen kihasználni a mai technológia mellett, viszont vannak olyan szerverházak amiknek kicsit nagyobb a kapacitása, mint egy asztali számítógépé. Hozzátenném még, hogy mint alább is írták a mai eszközökhöz azért viszonyítják, hogy érzékeltessék, hogy mekkora áttörés lenne... DE, ugye azt is megjegyezték, hogy még évekig tarthat még eljut olyan szintre ez a technológia, hogy alkalmazni is lehessen. Addigra a géped ami most az asztalodon van, olyan mintha ma azt mondanák, nesze itt egy p3-as...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ikantik
2009.01.19. 14:29
d311c!

"mit kezdenénk a mai vasakon 1Tb/sec adatfolyamokkal? "

:-D

Szerintetek nem tesztelik valamin? Már maga az hogy le tudták mérni a teljesítményét sugallja azt hogy valamivel lekezelték...
Tehát a szükséges technológia már megvan. Lehet hogy nem a mi asztali gépeinkben de szerintem ennek nem is ott lesz jelentősége hanem nagy vállalati szerverekben.

Tehát 5 év múlva lesz belőle termék ( talán ), de mi még minimum 10-15 évig nem fogunk ilyet drótozni a gépünkbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. d311c
2009.01.19. 14:58
ikantik:

"Szerintetek nem tesztelik valamin? Már maga az hogy le tudták mérni a teljesítményét sugallja azt hogy valamivel lekezelték... "

Lehet, hogy ez csak a technológiából adódó elméleti szám, és több mint valószínű, hogy nem tesztelik még így. El tudnád képzelni, hogy ha annyira kész lenne, hogy ezen a sebességen tesztelnék, akkor nem dobnának piacra hamarosan? Vagy vennéd ma meg a csak kb. egy csak századát tudó (szuper) cuccost rögtön?

Igen, 5 év múlva az i7 is gyenge lesz. Pont erre utaltam, hogy a mai vasakkal összevetni, meg hogy a mai SSDket kiszorítja öt év múlva, meg ilyenek mennyire nem a realitást mutatják. Nem beszélve azokról a most elfelejtettnek tűnő technológiákról, amikről 3 éve olvashattunk, és most kellett volna megjelenniük.

És nyilván jobb, ha a cikkben 1Tb/s szerepel, a "rohadt nagy" helyett. De nyilván a többi gyártó most nem tárja szét a kezét, hogy "srácok, elbuktuk, ne is csináljunk már semmit a következő 5 évben."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. chisslord
2009.01.19. 20:46
Nade Srácok...

Szerintetek a Pentagon, az NSA meg a többi amcsi, orosz, kínai hivatal, olyanok amikről nem is tudunk a mai technológiát használja? A második világháborúban már használták a katódsugárcsövet radarképernyőnek, aztán hol voltak még a TV-k? De ezer ilyen dolog van. A hétköznapokban használt technikai eszközök jelentős részének (ha nem mindnek) minimum a működési alapjait hadifejlesztéseknek köszönheti a user. A hardvergyártók számára egy új technológia esetében a hadiipar sokkal nagyobb felvevő piac, mint az átlagfelhasználók. Ha az USA processzort vesz, akkor nem 10-20 darabot rendel.

Sőt, a legújjabb fejlesztések és az aktuálisan egy átlagember számára elérhető legfejlettebb technika közötti szakadék is mesterségesen generált és rendkívül széles. Ezt a haditechnika elvárásai megkövetelik. Szép is lenne, ha a frissen fellőtt katonai műholdakban olyan technika lenne, amit megvehetsz a sarki számtekboltban.

Ha egyszer hallunk róla, akkor biztosra vehetitek, hogy ez a cucc működik, használják, sőtt... lehet már el is avult és minden bizonnyal megvan az utódja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Menthix
2009.01.19. 21:35
Mikorra lesz femtolézeres winyááám?

Mellesleg köszöönöm a mellékelt képet, tökéletesen világos a műküdési elv, mostmár mindent értek! (haapirosnyílfelmegyakkorakékleésezért1TB/secésezértazűrhajóforog)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2009.01.19. 22:00
chisslord, én már ilyet nem mertem írni, mint te, mert féltem tőle, hogy sav lesz a vége
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szedah
2009.01.20. 03:35
Hát ez az öt év eléggé elméleti idő. Ez szerintem azt jelenti, hogy 5 éven belül letudnak rakni az asztalra egy működő prototipust, és elméletileg kezdődhet a gyártás.

DE...

Elöbb meg kell egyezni, hogy kik akarják gyártani, mennyibe fog ez fájni nekik, és egyáltalán akarják-e gyártani, hiszen a piac meghatározó szereplői éppen most állnak át az SSD-re, és az kb. pont 5 éven belül kezdi behozni az árát (fejlesztési költségek, gyártósorok kiépítése, stb). Nyilván nem akarnak átállni egy új technológiára, amíg az előzőből nem kerestek eleget.

Chisslordnak abban igaza volt, hogy azért felvevő piacuk lehet, hiszen ha a (USA) hadsereg, Google, stb. elkezdi nagytételben vásárolni, akkor beindulhat a gyártás (mint az SSD-nél is asszem ilyen löket volt), de ez még mindíg nem garantálja, hogy a nagyközönségnek is szórnák a mannát, mert még az SSD-t akarják eladni.

Nézzetek vissza, hogy egy adathordozó technológiának (mágnesszallag, floppy, CD, DVD, stb.) mekkora a minimális élettartama (évtizedek). Az SSD meg még most kezd terjedni, mire 50%-os lesz a jelenlegi HDD-k mellett az elterjedtsége, az még jó pár év.

Szerintem már az is kérdés, hogy túléli-e ez a technológia a "várakozási időt", hiszen mire aktuális lehetne, mert már az SSD-k fejlesztésénél elérték a limiteket (nem tudják gyorsabbra, nagyobb kapacitásúra, olcsóbbra tervezni), addigra lehet, hogy jön egy újabb, jobb technológia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. molnar2
2009.01.26. 21:08
Hát ha nem csak itt olvastok akor még böven a Viszta ellöt kb 4éve mind a két processzor gyártó kijelentette , hogy ök már adnák a 8 magosakat is . Ha lenne a nagy töbségben lehetöség , hogy fel tudják használni egyáltalán . Nincs ami az akkori jelenben le kezelte vona .
Az Intel kábé 3 éve bemutatta nyilvánosan a Müködö képes 80 magosát ( Nem fejlesztés , kisérlet ) Müködö képes 80 mag .
Már akkor 100 magosról beszéltek , de nem mutatták be müködés közben . Tehát Tuti , hogy van .
Egy másik kijelentésben az monta az Intel nagy képüen amit a következö 20 évben ki fog adni az mind kész van . Mármint neked .
A Hadi ipar 50 évre elöre van !
A Seagate azt mondta 1,5 éve a jelenlegi fejlesztéseivel 3 , 4 éven belül a hagyományos vinyokban 30 , 40 TB osak lesznek amit gyárt , neked !
A valos valoság messze van mikor már elavult a hadi iparban , Vagy az elözö technologia ki kereste az árát akkor adják csak ki az ujabbat .
Majd Bolondok lennének nem ? Nekik is pénz .
Ja hogy meg mi kezeli le ? Akkor nem olvastatok az olyan fejlesztésekröl ahol a chipek , proceszor magok közt optikai adat átvitel van !

Amit elkezdenek be mutatni vagy van rola szó , na az akkor kerülhet a nyilvánosság tudtára . Nem pedig azt jelenti , hogy talán lesz , vagy nem ?
Biztos , hogy lessz neked is mert az erröl való fejlesztési költséget is vissza kel fizessük. Tehát kereskedelembe is kerül .

Meg , hogy mi használja majd az amit neked kb a 12. Vindoznak fognak eladni .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ATI aki AT...
2009.01.27. 01:30
Én aki elég sokszor bepillantást nyerhettem a Hadi Iparba, mondhatom nyugodtan, hogy nem járnak előttünk 50 évvel...
Talán 2-3 évvel...

Ami a 30-40TB-os alp vinyot illeti...

Megigérem nektek, hogy 3-4 év mulva repülni fogok legyőzve a gravitációt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!