iPon Hírek

Készülnek a korszakokon átívelő SSD-k

Dátum | 2008. 07. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Friss jelentések szerint japán kutatók olyan új SSD-ken dolgoznak, amelyek nem csak kisebbek és energiahatékonyabbak a maiaknál, de sokkalta tovább is húzzák azoknál. Az újdonságot közösen fejleszti a tokiói egyetem és a Fejlett Ipari Tudományok és Technológiák Nemzeti Intézete.

Konkrét számokat említve, a mai flash memóriák nagyjából 10 évig bírják, és átlagosan 10.000-szer írhatóak újra. Ezzel szemben a fejlesztés alatt álló új, ferroelektromos NAND memóriák élettartam terén a maiakénak a 10.000-szeresével számolhatnak - köszönhetően részben annak, hogy már kevesebb, mint hat volt feszültséggel újraírhatóak, szemben a hagyományos chipek 20 voltjával. Ettől persze idővel még az új fejlesztésű chipek cellái is elhasználódnak majd, és előbb vagy utóbb ők is használhatatlanná válnak, de amint láthattuk, ez már sokkal több időt fog igénybe venni; ha a számításoknak hinni lehet, úgy mintegy 100.000 évet.

Érdekes továbbá a méret témaköre is; a jelenlegi flash memóriák ugyanis átlag 50 nanométernél tetőznek (ennek leginkább tartóssági okai vannak), és a következő nemzedékük 30nm-es lesz. Ezzel szemben az új japán fejlesztés akár 10nm-re is lecsökkenthető - a fejlesztés pedig még csak a kezdeti stádiumában tart. Érdeklődve várjuk hát a végeredményt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. TJZ83
2008.07.26. 16:32
vissza a hírhez

Szóval innen szedik a sci-fi-kben látható korszakokat túlélő számítógépeket... Százezer évig működőképes meghajtó??? Kár hogy nem érem meg, azt hogy megbizonyosodjak róla...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.07.27. 00:05
nem is kell, szvsz 20 év és teljesen mást fogunk használni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!