iPon Hírek

Készülnek a lézerchipek

Dátum | 2011. 02. 12.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

A jelen számítógépeinek teljesítményét visszafogó tényezők egyike a késleltetés - a CPU és más chipek vagy egységek közti kommunikáció ideje. Ezt jelentősen le lehetne rövidíteni azzal, ha elektromos helyett optikai buszokat használnánk (jó minőségű üvegben a fény a vákuumbéli sebessége akár 2/3-ával is haladhat); ehhez azonban nagy intenzitású fényt kell kibocsátani: lézer impulzust.

A fenti elmélet gyakorlati megvalósítására egy olyan új eljárást kísérleteztek ki a Kaliforniai Egyetem Berkeley-i campusának kutatói, melynek segítségével közvetlenül szilíciumra tudnak növeszteni lézerkibocsátó nano-oszlopokat. Mivel maga a szilícium rendkívül rossz fénykibocsátó, ezért más félvezetőket kellett alkalmazniuk; egyelőre az úgynevezett III-V félvezetők tűnnek a legígéretesebbnek, melyek egy átmeneti fém elemből és egy, a periódusos rendszer ötödik csoportjába tartozó félvezetőből (így például galliumból) állnak.

Az ilyesfajta szilíciumra növesztés legfőbb akadálya mindeddig a hagyományos eljárások alkalmatlansága volt, melyek nem tudtak mit kezdeni az anyagok eltérő tulajdonságaival és hőmérsékleti megkötéseivel. Az új megoldás sikerének kulcsa éppen abban áll, hogy az eddigieknél lényegesen alacsonyabb hőfokon (700°C vagy több helyett már 400°C-on) is működőképes.

Az így előállított "chiplézer" 950 nm-es (infravörös) lézerjelet bocsát ki, maga a növesztő eljárás pedig költséghatékonyabb is a korábbi próbálkozásoknál, valamint a jelenlegi áramkörök előállításánál alkalmazott CMOS-technológiával is, így hosszú távon hozzájárulhat az elektronika és a fotonika összeházasításához is.
 

A lézer működés közben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. nemigabi
2011.02.12. 16:32
Nahh mivan, ehhez nem ért senki? Pedig azthittem pl: Mikrobi mindent tud... ebbe miért nem okoskodsz bele mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kisvaresz
2011.02.12. 18:31
Jaja aztán lehet vitázni hogy amd vagy intel nvidia vagy ati sok okos,ehhez értenek,már majdnem politikus.Annyira okosak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. MassKilla
2011.02.12. 20:06
tiszta király lesz, kristály épületeket fogunk növeszteni a semmiből föld alatt, mint a csillagkapuban a Tok'ra-k
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nano
2011.02.12. 22:00
Igazából ennek az egésznek semmi köze sincs a fénysebességhez, hiszen egy koax kábelban is kb. a fénysebesség felével-kétharmadával mennek a jelek.

A fő különbséget az adja, hogy a lézer hullámhossza sokkal kisebb (10^6) valamint ha az egy bithez tartozó jelet megvizsgáljuk, akkor azt tapasztaljuk, hogy míg a lézer lényegileg csak egy hullámhosszból áll, addig az elektromos impulzus pedig igen széles hullámhossztartományt tartalmaz. És mivel a terjedési sebesség mind a fénynél, mind az elektromos impulzusoknál hullámhosszfüggő (optikában ez a fénytörés) ezért egy kezdetben igen rövid jel viszonylag rövid úton megnyúlik a jel. ezért is kell két bit között viszonylag hosszú várakozást betenni. Lézerek esetén köszönhetően a szinte teljes monokromatikusságnak ez a kiszélesedés csak lényegesen nagyobb távolságok esetén lesz számottevő.

A fenti csak az egyik ok. A másik, ami miatt gyorsabb működésre alkalmas a lézeres adatátvitel az az, hogy míg egy jó lézer be, vagy kikapcsolásához szükséges idő lényegesen kisebb, mint egy logikai áramkör átbillenéséhez szükséges idő.

Bár nem tartozik a témához, de amit a lézerekről írtam, az az extrém rövid felvillanásokat előállítókra, mint az ELI, ami Szegeden fog megépülni nem igen vonatkozik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Enno
2011.02.12. 22:03
Ha jól emlékszem a Jappóknál már igen csak jó pár éve mutattak be valami fény alapú számítógép prototipust. No mind1, fejlesszenek és ne tipikus kapitalista produktum legyen a vége h "sok kicsi ocsó, gyorsan kész" azt gyorsan is hal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sturmtiger
2011.02.12. 23:52
Igaz nekem lövésem sincs ehhez, de azért beleugatok Szóval lényegében ők azt próbálják megoldani hogy az elektronikus 1-eket és 0-ákat átültetik fénnyel működő 1-ekké, és 0-ákká?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tudor30
2011.02.13. 10:01
Még egy baromság: Miért nem építünk quantum chipeket-cpu, memoriát, adattárolót stb.- például elíndítok egy programot, akkor a program bytejainak (ez lehet több gigabyte) quvantum állapotát lemásolva rögtön a memoriába és a cpu-ba lehet közvetíteni- nincs töltési idő. Vagy túl sok scifit nézek? (nem kéne állandóan hardvert cserélgetni)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Enno
2011.02.13. 11:55
lehet h sokat tvzel kitudja , viszont az hogy nem kéne állandóan hardware-t cserélgetni szerinted az biznisz a gyártónak ? , az a biznisz ha évente fél évente kb meg újítod a PC-d , abból lesz nekik 7edik villára valójuk nem abból ha 1x eladnak valamit és azt te 10évig használod, moszkosz nyersanyag pazarló kapitalizmust élünk sajnos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rieper
2011.02.13. 13:03
Szerintem akkor is az ASUS a legjobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Heroes27 riepe...
2011.02.13. 13:03
hát ez nagyon nézőpont kérdése, mi a legjobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rieper
2011.02.13. 13:31
Nem érted ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!