iPon Hírek

Készülnek a napenergia-gyűjtő léggömbök

Dátum | 2008. 04. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Több, mint valószínű, hogy ha meghalljuk a "napenergia" kifejezést, sok minden eszünkbe jut ugyan róla, de a léggömbök nem. Ez a helyzet azonban hamarosan megváltozhat, Joseph Cory-nak, a Geotectura tervezőjének köszönhetően.

Cory ugyanis nem kevesebbet tett, mint hogy ténylegesen keresztezte a léggömböket a napelemekkel, megalkotva a képen látható különleges hibrideket, amelyeket ugyanúgy héliummal töltenek fel, mint a hagyományos léggömböket, viszont a "héjuk" fotovoltaikus szövetből készül.


A végeredmény pedig valóban sokkal több, mint egy látványosság, aminek még a gyerekek is örülnek - számos előnnyel rendelkezik még a hagyományos napelemekkel szemben is. Az első nyilvánvalóan az, hogy a talajon gyakorlatilag semmi helyet nem foglal, a második pedig az, hogy jóval olcsóbb is: míg ugyanis hagyományos napelemekből mintegy $10.000 értékben állíthatunk össze egy 25 négyzetméteres felületet (ennyi termel meg egy kilowattnyi energiát), addig egy ilyen léggömb önmagában hozza ugyanezt a teljesítményt, és "mindössze" $4000-ba kerül.

Ami pedig a hátrányokat illeti, azokból egyelőre kettőt ismerünk: az egyik az, hogy a léggömbök szelekkel szembeni ellenállása még mindig fejlesztésre szorul, ezen még dolgoznak az alkotók. A második pedig az, hogy a ballonok bizonyos rendszerességgel évente igényelnek valamennyi karbantartást (bár hogy ez pontosan mit jelent, azt egyelőre nem árulták el).

Mindenesetre az ötlet nagyon jó, a megvalósítás is szép, és ha az említett "szeles" problémákat is sikerül kiküszöbölni, úgy valóban egy remek dolog lehet ez.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2009.01.29. 06:07
vissza a hírhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!