iPon Hírek

Készülnek az arckifejezésből is értő szoftverek

Dátum | 2008. 06. 29.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Ennek főleg a robotok fejlesztése terén lehet majd fontos szerepe, de számos egyéb helyzetben is jól jöhet, ha a számítógép pusztán az arckifejezésünkből is meg tudja ítélni, hogy épp nem értünk-e valamit, netán idegesek vagyunk, vagy épp nyugodtak és higgadtak.

Pontosan ennek a megvalósítására törekszik tehát Jacob Whitehill, az UC San Diego School of Engineering-jének Ph.D.-se, aki már sikerrel meg is alkotott egy olyan programot, ami egy videófelvétel lejátszási sebességét igazítja az ember arckifejezéshez aszerint, hogy az láthatólag mennyire érti (vagy mennyire nem), amit lát és hall. Előbbi esetben mehet a normál tempó, utóbbi esetben lassabbra veszi a felvételt.

A kiindulópontot egy meglehetősen jól ismert helyzet vizsgálata adta: nevezetesen egy egyetemi előadásé. A vizsgálat során nyolc tesztalany arcát vették videóra könnyű és komplikált előadások alatt; ezek utólagos tanulmányozásából aztán kiderült, hogy bár az előadás bonyolultabb szakaszaiban az esetleges értetlenségnek egyénenként eléggé eltérő jelei vannak, egyvalami azonban mégis közös: ilyen alkalmakkor mindenki ritkábban pislog, mint a könnyebben érthető szakaszoknál (ezt pszichológiai megfigyelések is alátámasztják).

Miután az alap már megvan (ritkább pislogás), a következő lépés az egyéni jellegzetességek megállapítása lesz, hogy aztán a személyre szabott modellek már pontosan kiismerhessék az egyes alanyok reakcióit, és tényleg tökéletesen a "megértési szintjükhöz" igazíthassák az adott előadás tempóját.

Ha pedig a technikát kellően kifinomítják, úgy bizonyára ennél jóval szélesebb körben is találnak majd neki bőven alkalmazási lehetőségeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. leviske
2008.06.29. 23:03
És mit fog csinálni, ha mérges fejet vágok? Újraindul? :blink:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!