iPon Hírek

Készülnek az új ARM processzormagok

Dátum | 2014. 07. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az elsősorban okostelefonokba és táblagépekbe szánt chipek rendkívül gyorsan fejlődnek napjainkban, és bár a 64 bit egyelőre még gyerekcipőben jár a partnerek részéről, az ARM-nál sem lazíthatnak a mérnökök. A vállalatnál már a következő generációs processzormagokon dolgoznak gőzerővel, amelyek ugyan még az ARMv8-A architektúrára épülnek majd, de várhatóan komoly előrelépést fognak jelenti sebességben.
Az ARM következő generációs megoldásai a „Maya” és az „Artemis” kódneveket viselik mindaddig, amíg nem kapják meg a Cortex szériás, végleges kódjukat. A kódnevekben egyébként már igazából nincs semmi meglepő, ugyanis vállalatnál bevett szokás a görög mitológiai nevek használata. Most az „Artemis” és a „Maya” hangzott el, korábban pedig az „Atlas” és az „Apollo” volt használatban a fejlesztők között. Atlasként a Cortex-A53 született meg anno, az Apollo pedig értelemszerűen ennek a nagytestvérét, a Cortex-A57-et takarta 2012-ig, mikoris hivatalosan leleplezésre kerültek. A következő generációs dizájnokról azon túlmenően, hogy az ARMv8-A alapot viszik tovább (tehát 64 bitesek lesznek) hivatalosan semmit egyebet nem tudhattunk meg. Az „Artemis” és a „Maya” érkezéséről Simon Segars, az ARM vezérigazgatója beszélt először akkor, amikor a napokban nyilvánosságra hozta a vállalat negyedéves eredményeit. Az újdonságok vélhetően továbbörökítik a Cortex-A7 és a Cortex-A15, valamint a Cortex-A53 és a Cortex-A57 egymáshoz való viszonyát, tehát az egyik a kiemelkedő energiahatékonysággal fogja belopni magát a partnerek szívébe, míg a másiknál szinte csak a lehető legnagyobb teljesítmény kisajtolása lesz a cél.
A két különböző processzormag várhatóan önállóan és együtt is bevethető lesz, utóbbira a big.LITTLE architektúrát használatba véve adatik majd meg a lehetőség, amit egyre többen használnak. A big.LITTLE kulcsfontosságú az ARM számára, hiszen csak így lehet hatékonyan kiaknázni a nagyobb teljesítményre kihegyezett egységekben rejlő lehetőséget, illetve az sem utolsó szempont, hogy ezzel egyszerre két terméket értékesíthet a vállalat. Ezt alapul véve megoldható, hogy az izmos magok jelenléte ne menjen a készülék üzemidejének a rovására, és mégis minden körülmények között megfelelő sebességre legyen az képes az adott SoC. Azt egyelőre nagyon nehéz megmondani, hogy az ARM mikorra készülhet el a szóban forgó processzormagokkal, azt viszont biztosan kijelenthetjük, hogy ezeknek az érkezéséig még legalább 1-2 év fog eltelni. Az elkövetkezendőkben tehát az uralom a Cortex-A53 és a Cortex-A57 egységek kezében lesz, ha 64 bitről van szó. Azért persze az olyan megoldások felbukkanásával is számolni lehet, mint például az Apple Cyclon, vagy újgenereációs Qualcoom Krait magok, szóval nem fog belaposodni a piac.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Kajafun
2014.07.24. 20:23
Pörögjön csak!
Meg az akksi fejlesztés is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Pandion
2014.07.25. 09:37
Jól csinálják, ezt így is kell. Fejlesszenek csak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2014.07.25. 20:27
A mostani arm a15-ös csipnek tudja valaki a tdp-jét? Persze tudom, gyártó meg órajel függő, de akkor is kb?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!