iPon Hírek

Két 3D-s nyomtatóval rukkolt elő az Inno3D

Dátum | 2014. 10. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A jelek szerint a videokártyák piacáról ismerős Inno3D illetékesei is úgy vélik, érdemes nyitni a 3D-s nyomtatók felé, hiszen hosszabb távon az egyre szűkülő videokártya piaccal ellentétben ez a szegmens több lehetőséget tartogat – mivel rettentően komoly mértékben növekszik. A vállalat első körben két terméket kínál majd az új termékcsaládjában, az Inno3D Printer M1-et, illetve az Inno3D Printer D1-et. Alapvető műszaki paramétereiket tekintve mindkét termék egyforma, ám dizájn tekintetében jelentős különbség mutatkozik köztük. Az M1-es változat zárt kamrában készíti el a háromdimenziós "nyomatokat", a D1 pedig nyitott, burkolat nélküli kivitelben érkezik. Az M1 emiatt inkább irodába, illetve otthoni környezetbe ajánlható, a D1 pedig inkább kisebb műhelyek tartozéka lehet, ahol a dizájn helyett inkább a kisebb volumenű termelésen van a hangsúly.
Balra az M1, jobbra pedig a D1 látható
Az új, egyenként nagyjából 11 kilogrammos tömegű nyomtatók 49 x 43 x 59 centiméteres mérettel rendelkeznek, munkalapjuk pedig 140 x 140 x 150 milliméteres. Az újdonságok Fused Filament Fabrication (FFF) eljárással dolgoznak, azaz a szál formátumú nyersanyagot – ami 1,75 milliméter vastag PLA-, ABS- vagy Nejlonhuzal egyaránt lehet – egy felhevített fúvókán keresztül viszik fel a munkalapra. A 0,3 milliméteres átmérőjű fúvóka 270 fokos hőmérsékleten üzemel, maga a rendszer pedig 0,1 és 0,25 milliméter közötti rétegvastagsággal képes dolgozni. Ahogy a rétegek készülnek, a tárgyat tartalmazó tálca egyre lejjebb süllyed, míg kész nincs a folyamat. A rendszer működéséről az alábbi videó ad képet:
Az új nyomtatók USB 2.0-s porton keresztül kapcsolódnak az adott rendszerhez, a munkafolyamat leírását – azaz a kinyomtatandó tárgy tervét – pedig STL formátumban fogadják a különböző alkalmazásoktól. Amennyiben PC nélkül szeretnénk nyomtatni, úgy arra is lehetőség van: a siker érdekében egy, az STL formátumú fájlt tartalmazó SD memóriakártyát kell bevetni, amit a 3D-s nyomtató memóriakártya-olvasója fogad. A rendszer kezelésében LCD érintőkijelző, illetve menügombok is segítenek. Az Inno3D két új nyomtatója közül az M1-es modell 1131 euróért, a D1 pedig 1171 euróért kapható.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Maxcube
2014.10.08. 14:03
A "D1"-re mikor ránéztem úgy hogy a címet nem olvastam el azt hittem hogy varrógép
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gombabacsi
2014.10.08. 15:01
nem rossz ötlet. jó ha ilyen ismertebb cégek állnak be a 3d nyomtatás mögé, mert az ilyen mindenféle KS-es meg ki tudja milyen cég által gyártott ki tudja milyen minőségű cuccok... hát...

kb 8 éve nyomtattam egy ékszert 3d nyomtatóval egy cégnél, az sokkal részletesebb (nem csíkos, sávos stb) cuccot nyomtatott mint ezek a mai divat 3d nyomtatók
mondjuk biztos az valami ipari cucc volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szefmester
2014.10.08. 15:51
Öhm, nem a tálca süllyed, hanem a fej emelkedik... videó, és felépítés alapján.

Elgondolkodtató mind a kettő... D1 fedlap nélkül nem buli, mondjuk egy nagy dobozt rádob az ember és máris nyugiban dolgozhat a gép.

8 éve még nem tömegtermelésnek szánt 3D nyomtatók voltak. Meg gondolom az sem mindegy milyen technológiával nyomtat. Itt a csíkok azok a kitörendő merevítő-stabilizáló részek, mert máskülönben eldőlne/elmozdulna a modell. A régi por+ragacs verzióban a por megtartotta a modellt a helyén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Chif52
2014.10.08. 16:28
Értem, hogy új, de nem kellene vele 20 évet várni, hogy az ember nekiálljon fejleszteni. Most, hogy "népszerű" lett a 3D-s nyomtató ki kellene találni, hogyan lehet valóban 3D-ben nyomtatni vele nem csak 2D-ben alulról felfele hanem mondjuk támaszték nélküli "T" formát hogy ne kelljen levagdosni a 20-30 támasztót a késztermékről.
Illetve több anyagot is használni hozzá, nem csak egyfajta műanyagot, hanem mondjuk a felső kategóriás nyomtatóval lehessen nyomtatott áramkört készíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Meteoreso
2014.10.08. 18:02
Kicsit előre szaladtál időben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester Chif5...
2014.10.08. 18:40
Hááát, ki kell hogy ábrándítsalak, de az első por+ragacs alapú nyomtatókban nem volt szükség semmiféle támasztékra. Ellenben szükség volt komoly tisztítási folyamatokra. Lévén a port a teljes nyomtatóterületen elterítették, és csak ott volt ragacs ahol az objektum volt... Olyan ez a módszer mintha a papírról egy mágnessel le kellene venni a nem odaragasztott tintaport, de amíg nem teszed meg, egy full fekete papírlapot tartanál a kezedben.
Persze ezt a port a rendszer belső szívóberendezése visszatöltötte a tartályba későbbi felhasználásra, de iszonyatosan lassúvá, és körülményessé tette a műveletet.

Színes verzióban is volt már ilyesmi kiadás, és nem hiszem hogy egy többfejes több anyagot használó rendszer annyival bonyolultabb lenne. Mindössze több nyomtatófej, és több alapanyag szállító rendszer kellene. Meg talán egy megoldás hogy az eltérő anyagok miként kapcsolódjanak egymásba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. KatonaKM
2014.10.09. 10:30
Lassan árulhatna az IPON is 3D nyomtatót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2014.10.09. 12:48
Van aki már működő fegyvert is csinált hasonló nyomtatóval, csak a tervrajzot kellett netről letöltenie...
Érdekes idők jönnek ugy látom. Főleg ha ezek olcsók lesznek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!