iPon Hírek

Két ember 48 órát töltött el VR-eszközzel a fején

Dátum | 2017. 06. 09.
Szerző | Nephin
Csoport | JÁTÉK

A VR headsetek gyártói számos figyelmeztetést fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy ne hordjuk megszakítások nélkül hosszabb ideig az eszközöket. Az Oculus például 10-15 perces szüneteket javasol minden fél óra után akkor is, ha nem érezzük szükségesnek. A HTC szintén felhívja a figyelmet a Vive-val kapcsolatban a rendszeres pihenőidők fontosságára. Két VR-megszállott azonban sutba vágott minden ajánlást és veszélyt: úgy döntöttek, két napon keresztül szinte el sem hagyják a virtuális világot. Dean Johnson, a Brandwidth innovációért felelős vezetője rávette barátját, a Coventry University-n dolgozó Sarah Jonest, hogy együtt végezzék el a kísérletet, melyben többek között a VR-használat határait szerették volna tesztelni. Épp ezért figyelmen kívül hagyták az összes egészségi és biztonsági ajánlást: óránként csupán ötperces szüneteket tartottak, hogy videót rögzítsenek és elmenjenek a mosdóba. A páros elmondta, hogy nem valamelyik VR-gyártó reklámjának voltak részesei, sőt, ahogy fogalmaztak, a megkeresett cégek vonakodtak részt venni a dologban, mert „azt hitték, meg fogunk halni”.
A két napot nem filmekkel és játékokkal töltötték, hanem számos tevékenységet végeztek az igazi világban, gokartoztak, tetováltattak, illetve egy repülőgép szárnyán álltak felszállás közben, hogy rájöjjenek, milyen messzire kell elmenni a VR fizikai kiegészítéseivel ahhoz, hogy az élmény valóságosnak tűnjön. Johnson arra is kíváncsi volt, hogyan befolyásolja a VR az egyes tevékenységeket, például a tetováltatást. Korábban nem lelkesedett az ötletért, hogy egy tű többször átszúrja a bőrét, de a VR segített neki abban, hogy megnyugodjon. Az első szúrásnál levette a headsetet és nézte a folyamatot, hogy beállítsa az alap-fájdalomszintet (ez lett a 10), a VR-rel párosítva pedig úgy érezte, a kín intenzitása legalább hatos, vagy hetes értékig csillapodott. Folyamatosan mérte a pulzusát is: mikor látta a procedúrát, 130-at vert a szíve, a VR „takarásában” viszont gyakorlatilag normális, 74-es értéket produkált. Érdekes, hogy a repülőgép szárnyán való utazást sem érezték olyan izgalmasnak és félelmetesnek a headsettel a fejükön, olyan volt, mintha nem is történne meg igazából. Bár mindketten túlélték a kalandot, ez nem bizonyítja azt, hogy a figyelmeztetések alaptalanok lennének. Johnson például napokig homályosabban látott szemüveg nélkül és fizikai fájdalmaik is voltak az orrukon és az arcukon. Kíváncsian várjuk, milyen további kísérletekre kerül majd sor, ahogy a VR egyre inkább a mainstream része lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. thestock
2017.06.09. 15:55
48 órán keresztül..akkor ebben benne volt az alvás is? Kényelmetlen lehet abban a szemüvegben feküdni.
Nem értem a "kísérlet" lényegét. Valóságos dolgokat csináltak,csak a VR volt a közvetítő közeg, milyen veszélyre számítottak? Az évek során elpuhultam annyira hogy ha ne évente pár alkalommal nagyon nekiülök játszani,akkor X óránként fel kell állnom a gép elől,és szellemileg vissza kell zökkennem a valóságba. Gondolom a gyártók figyelmeztetése erre szól, nem arra hogy ne szemüvegben tetováltass.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. crowly
2017.06.10. 20:47
48 árán át normál monitort bámulva i szarul lennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!