iPon Hírek

Két emberi agyat köt össze egy kísérleti interfész

Dátum | 2013. 08. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Washingtoni Egyetem kutatói először hoztak létre noninvazív, két emberi agyat „összekötő” interfészt: az egyik kutató az interneten továbbított agyi jelekkel képes volt munkatársa kézmozgásait vezérelni. A Duke kutatói nem olyan régen két patkány, a Harvard munkatársai pedig ember és patkány közt teremtettek hasonló összeköttetés, ez az első eset azonban, hogy ember és ember közt létesül ilyen kapcsolat. A kísérletben alanyként résztvevő kutatók (Rajesh Rao és Anrea Stocco) a kampusz két ellentétes oldalán lévő laborokban tartózkodtak, és mindkét helyszínen videofelvétel készült az eseményekről. Az irányító szerepet kapó Rao egy elektródákkal teli sapkát viselt, amely egy agyműködését olvasni és rögzíteni képes EEG-készülékre volt kötve. A kísérlet másik főszereplője, Stocco egy másik laborban olyan sapkát viselt, amely úgynevezett transzkraniális mágneses stimuláció révén a koponyán kívülről volt képes ingerelni az agy meghatározott területét, konkrétan a baloldali motoros kérget, amely a kéz mozgásainak irányító központja. A csapat többi tagja Skype-on kommunikált a kísérlet ideje alatt, a két alany viszont nem látta ezeket a képernyőket. Rao egy egyszerű számítógépes játékot játszott, agyhullámaival irányítva saját karakterét. Amikor egy célpontra akart tüzelni, elképzelte, hogy megmozdítja a jobb kezét, aminek hatására a kurzor a „tüzelés” gombra ugrott. Agyhullámainak mintázata ezzel párhuzamosan továbbítódott a másik laborba, azon belül is a stimulációs sapkába. Rocco (aki nem látta a képernyőt, így azt sem, hogy mi történik a játékban) keze a beérkező jelek hatására megmozdult, és leütve a space billentyűt maga is elsütötte fegyverét. A kutató később azt mondta, hogy olyan érzést keltettek ezek a mozdulatok, mintha akaratlan izomrángásokon esett volna át.

„Egyszerre volt rendkívül érdekes és hátborzongató azt nézni, ahogy az általam elképzelt mozdulatok egy másik agyba átkerülve tényleges mozgásokként valósulnak meg” ─ mondta el Rao. A kísérlet során gyakorlatilag egy egyirányú információáramlás valósult meg, a következő lépés egy kiegyenlítettebb, kétirányú „beszélgetés” kivitelezése lehet két emberi agy közt, tette hozzá a kutató. A kísérlet során használt eszközök kiforrott és széles körben ismert technológiák, mind az EEG-t, mind a transzkraniális mágneses stimulációt (TMS) régóta alkalmazzák a gyógyászatban az agyműködés vizsgálata, illetve elektrofiziológiai vizsgálatok során. Az eredmény hallatán elsőre különféle tudományos-fantasztikus művek rémlenek fel lelki szemeink előtt, a kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a metódus jelen formájában csak egyszerű agyi jelek, könnyen érthető szándékok leolvasására és továbbítására alkalmas, tehát nem „olvassa ki” egy másik személy gondolatait, és az irányított alanyt sem lehet általa akarata ellenére rávenni különféle cselekvésekre. Stocco szerint valamikor a jövőben a technológia többre lehet képes. Ha például egy repülőgép pilótájával történne valami, egy földön tartózkodó másik pilóta irányíthatja vele a légikísérő vagy egy utas mozgását leszállás közben. A beszéddel vagy más módon kommunikálni képtelen betegek egy ilyen rendszer révén könnyebben kifejezhetnék kívánságaikat, és persze még számtalan más alkalmazási lehetőség is elképzelhető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. petXYZW
2013.08.29. 12:35
"Az irányító szerepet kapó Rao egy úgynevezett telefonkagylót tartott füléhez és szájához, amely agyműködését a száj interfészen keresztül a kagylóban található mikrofon segítségével elektromos jelekké alakítva, a jeleket továbbítani képes telefon-készülékre volt kötve. A kísérlet másik főszereplője, Stocco egy másik laborban hasonló kagylót tartott, amely mágneses indukció elvén működő úgynevezett hangszórón keresztül - ami az elektromos jeleket a fül interfész számára érzékelhető hanggá alakítja -, a koponyán kívülről volt képes ingerelni az agy meghatározott területét..."

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. cotta
2013.08.29. 13:14
Valahogy a videóban nem látni akkor áttörést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Bloodx cotta
2013.08.29. 17:24

Hát igen... Érdekes - persze kezdetleges - amit csináltak, de ezt egy videó pont nem tudja szemléltetni. Lehet én is leforgatom ezt itthon, csak technológiai "áttörés" nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. twollah
2013.08.29. 20:42
Lassan uj ertelmet fog nyerni a cybersex.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szaki007
2013.08.30. 02:35
Távrecska.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!