iPon Hírek

Két felsőkategóriás Lumia jöhet idén

Dátum | 2015. 05. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Microsoft amióta véglegesen átvette a Nokia mobilos részlegét sok új okostelefont mutatott be, ám mégsem örülhetnek maradéktalanul a Lumia termékcsalád szerelmesei. Hogy mégis miért? Nos, lényegében azért, mert a Microsoft még csak olyan készülékekkel rukkolt elő, amelyek jellemzősen a középső vagy a legalsó árkategóriát veszik célba. Korábban már több pletykát is hallani lehetett arról, hogy a redmondiak valamikor az év második felében rukkolhatnak elő a következő csúcsmodelljükkel, viszont csak most kezdett igazán körvonalazódni, hogy mire is számíthatnak az érdeklődők. A Microsoft állítólag azért nem mutatott be eddig új zászlóshajót, mert ezt a lépést már az okostelefonokra szabott Windows 10-zel szeretnék megtenni, ami pedig egyelőre várat magára. A vállalat mostanáig hivatalosan nem közölte azt, hogy mikor számíthat a nagyközönség a Windows 10 érkezésére, legyen szó a személyi számítógépekre szánt változatról, avagy a mobilokra – illetve a kisebb kijelzős táblagépekre – szabott kivitelről. Joe Belfoire, az operációs rendszerek csoportjáért felelős vezető annyit azért már elárult, hogy ez még idén, az év későbbi szakaszában be fog következni.
Állítólag két prémium modell érlelődik a redmondi boszorkánykonyhában. Az egyik a Cityman a másik pedig a Talkman kódnevet viseli. A Talkman fogja erősíteni a hagyományos mobilok vonalát a maga 5,2 hüvelykes méretével. Ez egy olyan panellel érkezhet, ami a trendeknek megfelelően Quad HD felbontással dolgozik, így kb. 565 PPI-s pixelsűrűségre lehet számítani, ami még a csúcsot jelentő a Galaxy S6-hoz viszonyítva is szép eredmény. A teljesítményfelelős itt egy hatmagos Qualcomm lapka lehet, mely vélhetően nem más, mint a Snapdragon 808 termékvonalat erősítő MSM8992. Ez a chip van az LG G4-ben is (négy Cortex-A53 és két Cortex-A57 processzormag van benne). A rendszermemória kapacitása 3 GB-os méretet ölthet, a tárhely tekintetében pedig előre láthatólag 32 GB-tal lehet számolni. Ahogy a legtöbb Lumiánál, a pletykák alapján a kamerák itt sem fognak csalódást okozni. Az önarcképek készítésére egy 5 megapixeles egység szolgálhat, a főkamera szerepét meg egy 20 MPixeles megoldás töltheti be. Az üzemidőről a Talkman modell esetében egy 3000 mAh-s kapacitású akkumulátor gondoskodhat, ez aránylag jól is „passzolna” a specifikáció többi részéhez. Azok, akik semmilyen téren nem akarnak kompromisszumokkal számolni, a Cityman kódnévvel ellátott okostelefonban találhatják meg a biztos társukat. Ez egy nagyméretű, 5,7 colos panellel kerülhet terítékre, ám még így is remek részletgazdagsággal szolgáló, 500 PPI feletti (kb. 515) pixelsűrűséggel lehet számolni, hiszen ez is 2560 x 1440 képpontos felbontással dolgozhat. Ennél a készüléknél a Microsoft vélhetően bevállalja a melegedési kockázatokkal járó Snapdragon 810-es lapkát, hiszen információink szerint egy nyolcmagos Qualcomm SoC hozza mozgásba. Itt is hasonló RAM és háttértár kombinációval lehet számolni, mint a Talkman esetében, ám ezúttal már bővítési lehetőségről is szó esik. A Cityman kamerarendszere is hasonló felállású a puszta számok alapján (5 és 20 megapixel), mint a kisebbik mobilnak, azonban ennél már a PureView jelző is elhangzik. Ez különleges extrákat vonhat magával, így például egy manuálisan több opciót kínáló szoftvert, nagyobb szenzort, jobb lencserendszert vagy éppen profibb optikai képstabilizátort. A Citymanben a színfalak mögött egy 3300 mAh-s telep gondoskodik arról, hogy a lehető leghosszabb ideig élvezhesse a felhasználó a Windows 10 nyújtotta élményt. Ezeket az adatokat persze még érdemes fenntartásokkal kezelni, viszont mind a két készülék előzetes specifikációja megfelel annak, amire nagyjából egyébként számítani lehetne az Android és az iOS rendszerű vetélytársakat figyelembe véve. Remélhetőleg a Microsoft nem titkolózik már sokáig, és a közeljövőben megosztanak némi hivatalos információt is az érdeklődőkkel, akik már izgatottan várják a Lumia 930 és az óriási Lumia 1520 utódját.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Shinjiii
2015.05.05. 08:08
Nem mintha sokkal többet tudnának az 1520-nál, dizájnban meg nem veri. Nem hiszem, hogy jó megoldás letojni a külalakot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dbelam Shinj...
2015.05.05. 08:45
Pont ez a flagship: épp annyival tud többet, hogy az akutális legnagyobb SoC-ot bedobják minden egyébbel, akár van értelme, akár nem.
Samsungnál-iFónnál bevált a sok sznob miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Cooley
2015.05.05. 09:38
Kíváncsi vagyok, hogy lesznek-e olyan W10-es funkciók, amik csak az új telókkal mennek, de ha nem, akkor ezekre nem éri meg lecserélni egy 930-at vagy 1520-at. A nagyobb felbontású kijelző el is viszi a plusz teljesítményt teljesen feleslegesen, az aksi kisebb, míg a SoC többet fogyaszt, ráadásul van egy sanda gyanúm, hogy mindkettő amoled panelt kap. Ezen adatok alapján marad a 1520 még egy körre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. FaL
2015.05.05. 09:56
Lumia 1520-at Magyarországon nem lehet kapni, legalábbis a fél internetet felforgattam érte január környékén és csak külföldről tudtam volna beszerezni, egy telefon esetében ezt én nem szeretem bevállalni.

Ellenben ez a Cityman kb. minden lehet amire vágyhat egy tudatos felhasználó 2015 végén. Jó SoC, 5,7" kijelző, 3 GB RAM, értelmes akku méret és ami a lényeg Win10, főleg ha tényleg idővel kezdenek átcsorogni az iOS/Android appok.

Amennyire elkedvetlenedtem a Z4-től a satnya 5,2"-al, ez a Cityman most annyira felkeltette az érdeklődésem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Shinjiii FaL
2015.05.05. 10:24
Kevesled a kijelző méretét, miért nem váltasz tabletre, vagy tévére, bammeg...?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. oregtolvaj
2015.05.05. 10:48
Végre !!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. oregtolvaj
2015.05.05. 10:50
Szerintem már Elephone P7000 lesz.. támogatja a WIN 10 et .. akárcsak a Xiaomi ..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.05.05. 11:06
Azért bammeg mert akkora már nem kell, de a 6"-ig terjedő méretek, de főleg ez a 5,5-5,7" kifejezetten az amire vágyok ahhoz a tartalomfogyasztáshoz amire a telefonomat használom az irodai felhasználás mellett. Azért bammeg! -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cooley FaL
2015.05.05. 12:25
GSM boltokban lehet találni elvétve, én is onnan vettem, igaz már lassan másfél éve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tomboy013 Coole...
2015.05.05. 22:04
Például a Continuum. Az csak új hardverrel fog menni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!