iPon Hírek

Két hónap múlva jöhet a külső tőke az áruházlánchoz?

Dátum | 2011. 02. 23.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Nemcsak a hazai sajtó, a teljes elektronikai kereskedelmi és beszállítói piac is árgus szemekkel követi az Electro World Holding Zrt. köré szervezett tizenhárom áruház-cég működését. Nem véletlenül, hiszen a magyar elektronikai piacon már olyan nagyágyúk véreztek el, mint a gyorsan terjeszkedő Murányi vagy az ElectroPont. Az Electro World viszont annak ellenére talpon van, hogy a pénzügyi nehézségei mellett jelentősen visszaesett a hazai háztartási gépek és szórakoztatóelektronikai termékek iránti kereslet.

Többek közt ez nehezíti a tavaly év végén átalakított, tizenhárom áruházat működtető cég talpra állását. A jelenlegi helyzet szerint a cégnél elkerülhetetlennek látszik a csődvédelembe való menekülés, hogy időt nyerjenek a hitelezőkénél. Bár az utóbbi időben több tulajdonoscserén átment lánc úgy tűnt, legyűrte a Dixons-csoport hagyatékaként maga előtt görgetett tetemes adósságot, a lánc közel sincs ereje teljében - ez az ügyvezető igazgató szavaiból is kiderül. Az áruházak kínálata erősen foghíjas és a csoportnak vannak elszámolási problémái, illetve az Index információi szerint felszámolási kérelem is befutott a cégbíróságra - ez indokolja a csődvédelmet. A cég a jelenlegi helyzetben képtelen tovább fizetni adósságát, mindenképpen talpon szeretne maradni.

Polgár Csaba, a cég vezetője lapunk kérdésére elmondta, mind a vásárlók, mind a lapunk kollégái által jelzett árukészlet-apadást heteken belül megállítják és folyamatosan növelik a kínálatot. Addig is további akciókkal, téli kiárusítással és ingyen hitellel állnak a vevők rendelkezésére. Polgár Csaba szerint ezt szeretik a vásárlók, bár arra a kérdésre nem válaszolt, hogy a januárban kezdődött akciós időszak milyen eredményeket hozott a csoportnak. Az viszont biztos, hogy a forint erősödése lélegzetvételhez juttatja a társaságot, elsősorban finanszírozási oldalról.

A cég korábbi sajtóközleményéből kiderült, hogy a társaság vezetői nem utasítanák el a külső tőke bevonását. Polgár Csaba elmondta, a következő két hónapban befejezik a tárgyalásokat Európa egyik legnagyobb szakmai befektetőjével és több lehetséges finanszírozóval, ám lehetőség szerint a magyar cég nem kíván pénzügyi befektetőt bevonni a működésbe.

Holott az Electro Worldöt a tulajdonosok az utóbbi időben transzparenssé tették, többek között azért, hogy a veszteséges egységeket elkülönítsék, így a profitot hozó részek eséllyel indulnak a készletfinanszírozási hitelekért. Nagy kérdés, mi lesz a veszteséges áruházakkal. Piaci hírek szerint nem kizárt, hogy három egységtől is megszabadulna a cég, ám a vezetők egyelőre elemzik a lehetőségeket, hiszen a tervekben újabb egységek nyitása is szerepel, illetve a meglévők méretének szűkítése. Már ha elkerülik a csődöt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. biscuit
2011.02.23. 13:32
Na neee, már itt is? Én lehúztam ott nem kevés időt, de ennek a fele sem igaz 2 üzletet már bezártak, a maradék üzletben a személyzet felét már kirúgták... no de mind1 is, nemhiszem, hogy ez a hír idevaló lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!