iPon Hírek

Két ismeretlen bolygó is bujkálhat a Plutón túl

Dátum | 2014. 06. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Március végén már beszámoltunk a 2012 VP113 katalógusjelű objektum felfedezéséről, amely az Oort-felhő belső részén kering, és feltehetően egy törpebolygó. Az égitest egyike annak a különleges csoportnak, amelyek tagjai a Plutón túl, erősen elnyújtott, de egymáshoz meglehetősen hasonló pályákon keringenek. A szakértők szerint könnyen lehetséges, hogy egy ismeretlen, nagy méretű bolygó gravitációs hatásai érződnek ezen pályákon. A modellek alapján a rejtélyes világ tömege tízszerese lehet a Földének, pályasugara pedig 250-szerese bolygónkénak. Egy spanyol kutatócsoport időközben újra megvizsgálta a Sedna, a 2012 VP113 és társaik pályaadatait, és néhány érdekes szabályszerűségre bukkant ezek viselkedésében. Az égitestek láthatóan nemcsak hasonló pályákon keringenek, hanem kisebb csoportokba tömörülve együtt is haladnak pályáikon. Mivel ahhoz túl kicsik, hogy gravitációs hatásuk révén húzzák-vonják egymást, a szakértők úgy vélik, hogy náluk jóval nagyobb tömegű, ismeretlen égitest terelgetheti ezeket.
Az ilyen jelenségek nem számítanak ritkának, elegendő a Neptunusz és a Pluto kettősét vizsgálni. A gravitációs hatásra kialakult pályarezonancia eredményeként három neptunuszi év alatt a törpebolygó pontosan kétszer kerüli meg a Napot. Az Oort-felhő objektumai hasonlóan összehangolt módon viselkednek, bár mozgásuk fő meghatározójának kiléte egyelőre ismeretlen. A szakértők számításai szerint azonban a legvalószínűbb, hogy egy olyan égitestről van szó, amelynek pályasugara 200-szorosa a Földének, tömege pedig valahol a Marsé és a Szaturnuszé közé esik. Szokatlan azonban, hogy a kisebb objektumok némelyike olyannyira elnyújtott pályán halad, hogy eléri a feltételezett bolygó pályáját. Ez általában akkor szokott előfordulni, ha a nagyobb égitest maga is rezonáns pályán halad, vagyis egy nálánál nagyobb bolygó mozgásához igazodik. A korábbi modell által megjósolt, a Föld pályasugarának 250-szeres távolságában keringő, masszív égitest pedig pontosan a megfelelő helyen lenne ehhez.
A Naprendszer ezen távoli óriásainak megfigyelése azonban nem lesz egyszerű feladat, feltéve persze, hogy egyáltalán léteznek. A mozgásuk által befolyásolt kisebb objektumokra is csak akkor voltak képesek ráakadni a csillagászok, amikor ezek pályájuk Naphoz legközelebbi részén jártak. A feltételezett bolygók viszont tömegük miatt inkább a körhöz közelítő pályákon mozoghatnak. Mivel elmozdulásuk a Földről nézve lassú, és rendkívül halványak is, a jelenlegi technológiákkal nem igazán van remény jelenlétük detektálására. Ennek megfelelően egyáltalán nem meglepő, hogy mindeddig ismeretlenek tudtak maradni, vélik a kutatók. Scott Sheppard, a Carnegie Intézet kutatója, a 2012 VP113 egyik felfedezője ugyanakkor úgy véli, hogy a rezonáns pályáknak köszönhetően esély lehet arra, hogy a közeljövőben újabb égitesteket fedezzenek fel a Naprendszer ezen távoli vidékein, és ezek viselkedéséből talán többet tudhatunk meg arról is, hogy mi található rajtuk túl.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. tokyofej
2014.06.15. 10:15
Én 9 bolygót ismertem, a gyerekeim 8-at, az unokáim már talán 10-et fognak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. skarpeas25...
2014.06.15. 11:39
Akkor újra is lehet alkotni a bolygók elhelyezkedéséről szóló elméletet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szefmester
2014.06.15. 11:43
Azt hiszem a Nibiru hívők megtalálták a szent igazolást a kedvencük létezésére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mikej95 tokyo...
2014.06.15. 12:35
És milyen jó, hogy ezek a számok tökéletesen igazolják az adott kor tudományos téziseit. És ezek az emberek milliókat keresnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. thedevelop... mikej...
2014.06.15. 13:01
És ezek az emberek, amellett, hogy megérdemlik a keresetüket, még mindig nem keresnek annyit, mint egy focista.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. petyus76
2014.06.15. 13:32
Ha igazolást nyer a feltételezett égitest, írhatják újra a személyes horoszkópomat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Renhoek mikej...
2014.06.15. 13:48
Kíváncsi volnék, te mennyit adtál hozzá az emberiség közös tudásához...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Ronan Renho...
2014.06.15. 14:05
Igen a mai tudomány, kettéfűrészel valamit amit nem ismer...Ennyit erről meg a dogmatikus szarakodásról.Szép parasztvakítás de ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. asdsa mikej...
2014.06.15. 14:17
Szerintem, hogy a Plútót bolygóról átminősítették kisbolygóra nem igazol semmit, kis túlzással csak egy kis bürokrácia az egész..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pongracz6 asdsa
2014.06.15. 14:54
A Plútó a kutyaólunk amit dédapám rúgott fel a zűrbe, többször be is jelentettem hogy Bodri kutyánk igényt tart rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tomchee thede...
2014.06.15. 15:12
Pont nekem is ez jutott eszembe, ha már így aktuális a VB.

A 2013 as Nibirus őrületre én is emlékszem. Lehet, h nem is olyan nagy őrdöngőég. Na persze ez még nem változtatja meg a tényt , hogy azaz ügy is jól fel van fújva
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Renhoek Ronan
2014.06.15. 19:14


Nagy divat lett manapság a tudomány fikázása. El tudom képzelni az ilyen embereket, soha egy fizikakönyvet ki nem nyitottak volna, hazajönnek a TESCO polctöltés után, bontanak egy sört, és két böfögés közben benyomnak egy ilyen kommentet

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.16. 09:33
De közben le kell tenniük a sört, erre tökéletesen megfelel az a kupac Erich von Däniken könyv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zabalint Renho...
2014.06.16. 10:24
Ennél csak az rosszabb, amikor kimondottan káros, táplálkozás témakörű áltudományos cikkeket osztogatnak faszkönyvön az ilyen egyszerűek. De érted, olyanokat, amelyek amellett, hogy önmagukban is önellentmondásokat hordoznak, és bulvár stílusban íródtak, 1 perc guglizás alatt előképzettség nélkül cáfolhatóak, de ha le mered szólni a cikket, akkor te vagy a köcsög...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mikej95 Zabal...
2014.06.16. 11:55
Túl jó troll vagyok. Elszórok egy-egy ilyen mondatot, aztán háborog az egész "értelmiség", mindenki leírja ugyanazt és rögtön nagyon okos lesz tőle. Kicsit megerőltettem volna magam és már 50 hozzászólásnál tartanánk a témától fényévekre.

Amúgy én is úgy vagyok, hogy inkább ők, mint a focisták vagy a politikusok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk mikej...
2014.06.16. 17:12
a válaszod nekem kicsit úgy tűnik, mint amikor az ember mond valamit ami rosszul sül el és utána azt mondja "Ááá csak vicceltem..."

Sajnos tényleg divat a tudományt fikázni Pedig sokszor a delikvensek azt sem tudják miről van szó...

"Van internetem!!! Ezért megoszthatom bárkivel a marhaságaimat! JOGOM van hozzá!!" A baj ezzel csak ott van, hogy nem muszály megosztani ezt

Attól mert képes vagy rá, nem kötelező megtenned

on: Kár, hogy nem mehetünk el oda és vehetjük szemügyre.
Jaj de várom már amikor mindennapos lesz az űrutazás úgy, mint ma a repülés! Talán még megélem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Renhoek
2014.06.16. 22:24
Amúgy ez a probléma. A mélyűri kutatás egyszerűen leáldozóban van. Óriási pénzeket emészt fel, veszteséges (csak egyetemes tudás és megismerés a haszna), ráadásul űrverseny sincs már olyan formában, mint anno, ami kikényszerített egy holdraszállást, vagy Voyager-szondákat. Ezért egyre kevesebb a pénz amit ráköltenek a kormányok sajnos. (Hadikiadás NASA pénzeknél nagyságrendileg több amúgy) Nem is kell ezen csodálkozni, látható, hogy mekkora tudatlanság, és igénytelenség van a fejekben.

Szívem szerint én már az Europára, vagy az Enceladusra repülnék megfejteni a mélyén található óceánt Lehet még alkalmasabb is lenne az életre, mint egy poros Mars. Ott van víz, feltehetőleg gejzírek, nincs kozmikus sugárzás és akár élet is lehet, kitudja...

Viszont a fentebb írt gondolathoz, sorra alakulnak a magánűrhajózási vállalatok, Space-X, Virgin Galactic, Bigalow Airspace. Ezek mentik meg kb az űrhajózást... 5-15 éven belül eljuthatunk már oda, hogy a jómódúak kirándulhatnak az űrben, foglalhatnak apartmant egy űrbázison (2012-ben akarták már megnyitni az első ilyen űrhotelt!) Szerintem ezt biztosan megéljük. Az igazi mélyűri felfedezések viszont sajnos kitolódtak az évszázad második felére (ha csak meg nem csinálják NASA-ék a tértorzítós űrhajót, aminek az fizika alapjait kicsiben már vizsgálják, bíztató eredményekkel... Persze ez már évszázadokban lesz mérhető. Remélem megéljük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek
2014.06.16. 22:28
(Viszont halkan megjegyzem, a mélyűri kutatásra szánt dollármilliárdok sem teljesen hasztalanok. Gyakorlatilag "alien" technológia kell hozzájuk, ami szépen lassan leszivárog a civil szférába is. Ezért bunkóság a CERN-t fikázni. Rettenet sokat fogunk majd köszönni ezeknek a gigaprojecteknek. Csak ezek nagyon hosszútávú befektetések, amiket a politikusok gyűlölnek...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!